Lobbyister fikk hjelp av Ernas mann

Arbeidsgiveren innrømmer: Ernas mann deltok

Nye elektroniske spor peker mot daværende statsminister Erna Solbergs mann. Nå innrømmer hans arbeidsgiver Norsk Industri at ektemannen var med og jobbet fram innholdet i lobbyinnspill mot Ernas regjering.

DA INNRØMMELSEN KOM: Erna Solberg opplyste på en pressekonferanse den 15. september at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsen har tidligere avslørt at Sindre Finnes står som skjult forfatter på et innspill til statsbudsjettet 2020 sendt fra Norsk Industri til regjeringen, mens kona Erna Solberg var statsminister.

Det til tross for at Finnes ifølge arbeidsgiveren Norsk Industri skulle unngå lobbyvirksomhet mot regjeringen mens kona var statsminister - med noen påståtte unntak.

Nå kan Børsen avsløre at det ikke bare er i innspillet til statsbudsjettet at Finnes står som skjult forfatter.

Det gjør han også i et notat fra 2020 om CO2-avgiftskutt til Finansdepartementet, med kopi til Statsministerens kontor (SMK).

Der var kona sjef.

Ga regjeringen innspill

Dokumentene er et nytt spor i skandalen som begynte da Høyre-leder Solberg etter høstens valg innrømmet at ektemannen hadde handlet heftig i aksjer mens hun fra 2013 til 2021 var statsminister.

Blant selskapene var Equinor og Norske Skog, og flere oppdretts-, shipping og teknologiselskaper.

I tillegg til inhabilitet, har saken reist spørsmål om innsidehandel, noe Økokrimsjefen har sagt til Børsen at de vurderer å etterforske.

- FINNES DELTOK: - Sindre Finnes har i kraft av jobben sin, i likhet med svært mange av sine kolleger, deltatt i prosesser for utarbeidelse av Norsk Industris posisjoner, skriver Norsk Industris sjef Stein Lier-Hansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- FINNES DELTOK: - Sindre Finnes har i kraft av jobben sin, i likhet med svært mange av sine kolleger, deltatt i prosesser for utarbeidelse av Norsk Industris posisjoner, skriver Norsk Industris sjef Stein Lier-Hansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

I notatet Børsen omtaler idag, gir Norsk Industri sine kutt-innspill om CO₂-avgift på LPG og naturgass. Dokumentet ble sendt til Finansdepartementet, med Solbergs statssekretær Oluf Ulseth på kopi.

Følgebrevet er fra en kollega av Finnes, mens selve notatet er usignert.

Men skjult i dokumentets data finnes navnet til Erna Solbergs ektemann.

- Ikke yrkesforbud

Finnes' navn er ikke uten videre synlig for den som leser notatet.

Men i de elektroniske opplysningene - om «dokumentets egenskaper» - står «Sindre Finnes» i forfatterfeltet (se illustrasjon).

SKJULT FORFATTER: Om man sjekker dokumentets elektroniske spor, dukker Sindre Finnes opp som forfatter. Foto: Skjermbilde
SKJULT FORFATTER: Om man sjekker dokumentets elektroniske spor, dukker Sindre Finnes opp som forfatter. Foto: Skjermbilde Vis mer

Dette finner ikke Erna Solberg problematisk.

«Sindre hadde ikke yrkesforbud da jeg var statsminister. Han skulle fortsatt jobbe med næringspolitikk for Norsk Industri, men ikke selv ha direkte kontakt med departementene og underliggende etater. At han har bidratt som forfatter på et dokument som ble utarbeidet på jobben hans er ikke i strid med hva han kunne gjøre», skriver Solberg i en e-post til Børsen.

- Mange involvert

Børsen har forsøkt å få en kommentar til dette fra Sindre Finnes, via hans advokat Thomas Skjelbred. Han henviser videre til Norsk Industri.

Om dette er i tråd med Sindre Finnes' forbud mot lobbyvirksomhet, svarer administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen slik på:

- Dokumentet er utarbeidet av Norsk Industri etter vanlige prosesser i organisasjonen. Mange i Norsk Industri, inklusive Sindre, er involvert i prosesser med å utarbeide våre posisjoner. Altså, ikke spesifikt Sindre.

Lier-Hansen framholder at det er tilfeldig hvilke medarbeidere som fører innspillene i pennen, og at posisjonene Norsk Industri tar blir bestemt av ledelsen.

- Deltok i utarbeidelsen

- Hvor mye bidro Finnes i lobbying mot regjeringen mens kona var statsminister?

- Sindre har sammen med andre i organisasjonen deltatt i utarbeidelse av posisjoner som seinere er godkjent av ledelsen og sendt til myndighetene på vegne av Norsk Industri. Det er ikke lobbying å delta sammen med andre i organisasjonen i utarbeidelse av posisjoner.

- Har Finnes, til tross for «forbudet» mot lobbyvirksomhet mot regjeringen, likevel vært en aktiv deltaker i kulissene, som diskusjonspartner og premissleverandør for Norsk Industris toppledelse?

- Sindre Finnes har i kraft av jobben sin, i likhet med svært mange av sine kolleger, deltatt i prosesser for utarbeidelse av Norsk Industris posisjoner. I så tilfelle vil så å si alle av Norsk Industris medarbeidere være delaktige.

SMK: - Ukjent med avtale

Kommunikasjonssjef ved SMK, Anne Kristin Hjukse, skriver til Børsen at de ikke kjenner til at det var en avtale som beskrev hva Sindre Finnes kunne gjøre og ikke gjøre i sitt arbeid for Norsk Industri.

Hun bekrefter derimot at det var et møte mellom embetsverket til SMK og Sindre Finnes før Solberg tiltrådte som statsminister, der det ble enighet om at Finnes ikke ville kontakte regjeringen.

- SMK sendte etter møtet et notat til Sindre Finnes om habilitetsproblemstillinger. Der går det fram at embetsverket på SMK forsto det slik at Sindre Finnes av hensyn til påtroppende statsminister sin habilitet i sitt arbeid ikke ville kontakte statsråder og politisk ledelse i departementene. Vi kjenner ikke til videre oppfølging av dette notatet, men kan ikke utelukke at det har vært ytterligere dialog, skriver Hjukse.

- Norsk Industris synspunkter

Finansdepartementet på sin side skriver i en e-post at de «forholder seg generelt til korrespondanse fra virksomheter som uttrykk for hva virksomheten står for, eller ønsker å formidle».

- På samme måte er korrespondansen fra Norsk Industri behandlet som et uttrykk for Norsk Industris synspunkter, skriver seniorrådgiver i Finansdepartementet Cecilie Skjennald.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer