- Årets mest virkelighetsfjerne overskrift

Finansavisen får så hatten passer for en overskrift om «vanlige folk» som flytter til Sveits. - Livsfjernt, tordner den ferske SV-lederen Kirsti Bergstø.

FÅR KRITIKK: Finansavisen og redaktør Trygve Hegnar får kritikk for sin bruk av begrepet «vanlige folk». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Finansavisen og redaktør Trygve Hegnar får kritikk for sin bruk av begrepet «vanlige folk». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Flere vanlige folk flytter til Sveits».

Det er oppslaget Finansavisen kjører i papiravisa tirsdag 2. mai. Ved siden av overskriften står det:

«Først dro de superrike: Nå rømmer en strøm av nordmenn med formuer på mellom 50 og 100 millioner kroner».

Arbeiderpartiets «vanlige folk»

Siden Ap snakket på inn- og utpust om vanlige folk under valgkampen i 2021, har begrepet fått en framtredende plass i den offentlige debatten. Det som derimot har framstått som noe mer uklart, er hvem som er vanlige folk, og hvem som ikke er det.

Det er grunn til å tro at Arbeiderpartiet ikke først og fremst tenkte på folk med opp mot 100 millioner i formue, men der plasserer Finansavisen dem.

Saken dreier seg om den brennhete debatten om formuesskatten og en økende strøm av nordmenn som flytter til Sveits for å få skatteregningen kuttet.

Det mange har hengt seg opp i er Finansavisens bruk av begrepet «vanlige folk» for å beskrive personer med formue på mellom 50 og 100 millioner.

VANLIGE FOLK: Er folk med formuer på mellom 50 og 100 millioner «vanlige folk». Det er ikke alle enige om. Foto: Faksimile / Finansavisen
VANLIGE FOLK: Er folk med formuer på mellom 50 og 100 millioner «vanlige folk». Det er ikke alle enige om. Foto: Faksimile / Finansavisen Vis mer

- Virkelighetsfjern overskrift

En av dem er den ferske SV-lederen Kirsti Bergstø, som hamrer løs mot næringslivsavisa.

- Man må nesten gratulere Finansavisen med årets mest virkelighetsfjerne overskrift. Hvis folk med mange titalls millioner i formue er «vanlige folk», har begrepet mistet all sin mening, konkluderer Bergstø.

Børsen har spurt Finansavisen om de vil kommentere kritikken. De har så langt ikke besvart vår henvendelse.

Også på Twitter har flere bitt seg merke i Finansavisens definisjon av «vanlige folk»

- «Vanlige folk» er et begrep som begynner å bli oppbrukt. Nå: folk med mellom 50 - 100 millioner kroner i formue, skriver Frp-politikeren Thorstein Skårnes.

Økt pågang i bankene

Bakgrunnen for Finansavisens sak er at både Nordea og DNB forteller at de opplever en jevn pågang fra folk som vil flytte fra Norge til Sveits, og at det nå har spredd seg nedover i formuesnivåene. Det er med andre ord ikke bare milliardærene som vil melde adresseendring til alpelandet.

- Nå ser vi henvendelser fra kunder som har mellom 50 og 100 millioner, sier Marte Kopperstad, Nordeas private banking-sjef.

- Vi opplever en jevn pågang av kunder som vurderer og er i prosess for utflytting. Det har ikke avtatt siste tiden, sier Håkon Hansen, Wealth Management-sjef Håkon Hansen i DNB.

Børsen har vært i kontakt med Nordea og DNB. DNB har ikke besvart vår henvendelse, men kommunikasjonsdirektør i Nordea, Christian Steffensen, avviser at de har brukt begrepet «vanlige folk».

- Vi har i våre sitater til Finansavisen ikke gitt uttrykk for at dette dreier seg om vanlige folk. Karakteristikker rundt hvor vanlige disse er, får Finansavisen svare for, sier Steffensen til Børsen.

- Det er jo en sak med flere kilder. Vi for vår del har altså ikke gitt noen beskrivelse som harmoniserer med vanlige folk.

Gjennomsnittsformuen på hele den voksne befolkningen i Norge til sammen er for øvrig på 1,2 millioner kroner, ifølge forskning.no.

- Livsfjernt syn

Det er trolig dette Bergstø har i bakhodet når hun fyrer av den retoriske kanonen i retning Finansavisen.

- Det er ikke rart at diskusjonen om formuesskatt havner feil, når de som dra den opp og setter premissene for den har et så livsfjernt syn, sier Bergstø.

Ifølge SV-lederen er det bare cirka 1 promille av de norske skattyterne som kan smykke seg med en formue på mellom 50 og 100 millioner kroner. Én av tusen, altså.

- Det er summer de fleste av oss bare kan drømme om. Hvis folk som ferdes blant mangemillionærer føler at dette er folk flest, så anbefaler jeg dem å gå ut og snakke med bokstavelig talt hvem som helst på gata, lyder oppfordringen fra Bergstø.

Bergstø mener eksempelet uansett viser hvor langt ulikhetene har fått gå, «og hvor viktig det er å få dem under kontroll».

- Det har blitt en dramatisk konsentrasjon av rikdom på toppen de siste ti åra. Den utviklingen må snus nå, før det blir for seint, sier Bergstø.

Alternativ overskrift

I rettferdighetens navn skal det anføres at Finansavisen har gitt saken sin en litt annen tittel på nett enn de har på forsiden i papiravisa.

For der papiravisa klasker til med «flere vanlige folk flytter til Sveits», lyder forsidetittelen på nett:

«Mer og mer vanlige folk flytter til Sveits».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer