Årets verste konkurs-uke

Markerer starten på en konkursbølge, frykter inkassoselskap.

DYSTERT: Konkursene blir flere og de omfatter større bedrifter som hadde solid drift før coronakrisa. Foto: NTB scanpix
DYSTERT: Konkursene blir flere og de omfatter større bedrifter som hadde solid drift før coronakrisa. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er årets verste uke i skifteretten, oppsummerer partner Christian Aandalen i inkassoselskapet Fair.

I løpet av de fem siste arbeidsdagene i mai gikk 107 norske selskaper konkurs.

- Det er en økning på 78 prosent fra samme uke i fjor. Vi frykter dette er starten på en konkursbølge som har latt vente på seg fordi Skatteetaten har holdt igjen på konkursbegjæringer, sier Aandalen til Børsen.

Spår bølge

Etter en pause som følge av coronakrisa, har Skatteetaten nå begynt å sende insolvente selskaper til skifteretten, påpeker konkurseksperten.

- Vi forventer en ketchupeffekt de neste ukene fordi mange konkurser har hopet seg opp som følge av skattemyndighetenes coronapause, sier Aandalen.

Fire av ti konkurser i mai kom i løpet av månedens siste uke. Framover kan det bli mye verre.

Domstoladministrasjonen har beregnet at det vil komme 6000 flere konkurssaker til domstolene framover som følge av de negative effektene av coronaviruset på norsk økonomi, skriver Dagbladet tirsdag.

Det antas en vekst av saker seint høsten 2020 og utover i 2021, skriver Domstoladministrasjonen i et brev med kommentarer revidert nasjonalbudsjett.

Trippel smell

Fair-partner Christian Aandalen påpeker at kontantbeholdningen til mange norske virksomheter vil bli satt på en hard prøve midt i juni. Da forfaller tre store innbetalinger med få dagers mellomrom:

- To innbetalinger av moms, en utsatt og en ordinær, samt utbetalinger av feriepenger for 2019. I sum innebærer dette et massivt press på likviditetssituasjonen for norske selskaper som allerede er i en vanskelig situasjon, sier Aandalen til Børsen.

NHOs medlemsundersøkelse fra midten av april avdekket at hver fjerde bedrift vurderte at de enten ikke ville ha penger eller de tvilte på om de ville ha mulighet til å betale ut feriepenger.

Flere mister jobben

Bakgrunnstallene for konkursstatistikken viser et bekymringsfullt bilde, ifølge Fair Group.

- En ny og urovekkende trend er at bedrifter som i normale tider har vært sunne, nå slås konkurs. For eksempel virksomheter med 50 ansatte som har gått med overskudd de siste ti åra. Konkursene blir mer alvorlige og de omfatter flere ansatte, sier Aandalen.

De siste fem ukene har tre ganger så mange arbeidstakere mistet jobben sammenliknet med tilsvarende periode for et år siden, ifølge Per Fjærestad, som er sjef i kredittopplysningsselskapet Creditsafe Norway.

- Når vi ser på samfunnskonsekvensene av konkurser, kan vi ikke utelukkende se på antall foretak. Vi må også ta med hvor mange som blir direkte eller indirekte berørt, påpeker han.

Skatteetaten: - Fleksible

Cecilie Solum er divisjonsdirektør for innkreving i Skatteetaten. Hun forteller at nye konkursbegjæringer ble lagt på is 13. mars. I tillegg ble mange av de allerede innsendte begjæringene trukket tilbake.

- Beslutningen var et strakstiltak i en akutt fase, skriver Solum i en e-post til Børsen.

Fortsatt er det tilbakeholdenhet som gjelder, framholder hun.

- Vi prioriterer å behandle søknader om betalingsutsettelse fra dem som nå er kommet i en vanskelig likviditetsmessig situasjon. Vi er opptatt av å ha dialog med foretak som er berørt av krisen, og kan være fleksible dersom man tar kontakt med ønske om å finne løsninger, sier hun.

- Det snakkes om ketchupeffekt. Hva er i vente, slik dere leser bildet?

- Det er for tidlig å si. Skatteetaten og skatteoppkreverne har startet opp med å se på de konkursbegjæringene som ble trukket i mars og saker som gjelder foretak som hadde utfordringer allerede før koronakrisen inntraff. Vi har foreløpig ikke startet opp med nye konkursbegjæringer. Gjennomgangen vil trolig føre til at vi begynner å sende noen nye begjæringer denne uka, sier Solum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer