Argentina stuper: - Ren dumskap

Argentina går mot sin niende statskonkurs. Samfunnsøkonom mener problemet er noe helt annet enn økonomi.

ØKONOMISK KRISE: Argentina har nok en gang unnlatt å betale gjeldsrenter i tide og står nå i fare for å havne i en ny konkurs. Det kan få store konsekvenser. Foto: Natacha Pisarenko / AP Photo / NTB Scanpix
ØKONOMISK KRISE: Argentina har nok en gang unnlatt å betale gjeldsrenter i tide og står nå i fare for å havne i en ny konkurs. Det kan få store konsekvenser. Foto: Natacha Pisarenko / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Verdens helseorganisasjon i mars erklærte coronaviruset som en global pandemi, besluttet president Alberto Fernandez å stenge både det økonomiske og sosiale liv i hele Argentina. Siden har argentinerne levd under strenge restriksjoner. Det har resultert i liten smittespredning - landet, som består av 45 millioner innbyggere, har bare 8000 registrerte tilfeller.

Nedstengningen av samfunnet har imidlertid fått store økonomiske konsekvenser, og Argentina står nå i fare for å gå konkurs for niende gang.

Statlig konkurs

Land som ikke evner å betjene sin statsgjeld i tide, kan risikere å bli misligholdt og dermed utelukket fra det internasjonale lånemarkedet. Det ligger i begrepet statlig konkurs.

22. april informerte handelsdepartementet i Buenos Aires at landets gjeldsrenter på 500 millioner dollar ikke er betalt innen fristen. Argentina fikk 30 dager til rådighet for å finne en løsning med kreditorene. I dag, 28 dager seinere, meldte NTB at regjeringen fremdeles ikke har kommet til enighet.

- Noen av kreditorene foreslår at vi må bruke 20 prosent av statens inntekter på å betale gjeld, men det er umulig når vi samtidig skal bekjempe en pandemi, sier den argentinske økonomiministeren Martin Guzman, ifølge NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer