Argentina stuper: - Ren dumskap

Argentina går mot sin niende statskonkurs. Samfunnsøkonom mener problemet er noe helt annet enn økonomi.

ØKONOMISK KRISE: Argentina har nok en gang unnlatt å betale gjeldsrenter i tide og står nå i fare for å havne i en ny konkurs. Det kan få store konsekvenser. Foto: Natacha Pisarenko / AP Photo / NTB Scanpix
ØKONOMISK KRISE: Argentina har nok en gang unnlatt å betale gjeldsrenter i tide og står nå i fare for å havne i en ny konkurs. Det kan få store konsekvenser. Foto: Natacha Pisarenko / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Verdens helseorganisasjon i mars erklærte coronaviruset som en global pandemi, besluttet president Alberto Fernandez å stenge både det økonomiske og sosiale liv i hele Argentina. Siden har argentinerne levd under strenge restriksjoner. Det har resultert i liten smittespredning - landet, som består av 45 millioner innbyggere, har bare 8000 registrerte tilfeller.

STENGTE: Argentinas president Alberto Fernandez. Foto: Ricardo Moraes   / Reuters / NTB Scanpix
STENGTE: Argentinas president Alberto Fernandez. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nedstengningen av samfunnet har imidlertid fått store økonomiske konsekvenser, og Argentina står nå i fare for å gå konkurs for niende gang.

Statlig konkurs

Land som ikke evner å betjene sin statsgjeld i tide, kan risikere å bli misligholdt og dermed utelukket fra det internasjonale lånemarkedet. Det ligger i begrepet statlig konkurs.

22. april informerte handelsdepartementet i Buenos Aires at landets gjeldsrenter på 500 millioner dollar ikke er betalt innen fristen. Argentina fikk 30 dager til rådighet for å finne en løsning med kreditorene. I dag, 28 dager seinere, meldte NTB at regjeringen fremdeles ikke har kommet til enighet.

- Noen av kreditorene foreslår at vi må bruke 20 prosent av statens inntekter på å betale gjeld, men det er umulig når vi samtidig skal bekjempe en pandemi, sier den argentinske økonomiministeren Martin Guzman, ifølge NRK.

Guzman har imidlertid lagt fram et tilbud om tre års avdragsfrihet og 62 prosent reduksjon på rentene. Det internasjonale pengefondet har stilt seg bak regjeringens forslag, men etter det NTB erfarer skal långiverne ha avvist tilbudet.

- Ikke et økonomisk problem

Samfunnsøkonom Svein Harald Øygard tror Argentinas problem bunner i politikk og sosiale forhold, heller enn økonomi.

SAMFUNNSØKONOM: Svein Harald Øygard. Foto: Privat
SAMFUNNSØKONOM: Svein Harald Øygard. Foto: Privat Vis mer

- Argentinas gjeld er faktisk ikke så høy, men de driver økonomien sin spinnvilt. For eksempel setter de prisene på gass lavere enn produksjonskostnadene. Dermed bygges ikke kapasiteten ut, og resultatet blir at de må importere gass til skyhøye priser. I tillegg sitter de på «Vaca Muerta», som regnes som en av verdens største oljeressurser, uten å klare å lage vilkår som gjør at det kan utbygges, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Det er ren dumskap. Alle sloss for sine andeler og håper på mer. Samfunnet kollapser. Det er Argentinas problem, forteller Øygard.

POSITIV: Onsdag forteller Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Flere konkurser tidligere

Historisk har Argentina erfart åtte statlige konkurser. Ingen andre land har misligholdt gjelden like mange ganger.

Sist gang det skjedde var i 2014, men situasjonen var mest dramatisk i 2001. Da førte konkursen til voldsomme opptøyer, samtidig som 54 prosent av befolkningen havnet under FNs fattigdomsgrense.

- Det er flere grunner til at Argentina stadig dyttes utenfor stupet. Den viktigste er at sosiale konflikter, manglende tillit og økonomisk forståelse gjør at de aldri blir enige om hvordan regningen skal betales. Dermed krangles det om hvordan regningen skal fordeles, og ikke om hvordan inntektene skal skapes. I tillegg er det lettere å synde, i dette tilfelle å misligholde gjelden, når man alt har syndet en gang, sier Øygard til Dagbladet.

Argentina er avhengig av å spikre en avtale med kreditorene innen 22. mai for å unngå å havne i statlig konkurs igjen. Dersom de nok en gang misligholder gjelden, vil det få fatale konsekvenser for befolkningens framtid og landets videre håndtering av coronapandemien.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer