Arver «The Firm»

Kong Charles får ikke bare en ny tittel. Snart sitter han på tronen av et milliardimperium.

STOR ARV: Dronning Elizabeth etterlater seg en svimlende arv - som kong Charles skal forvalte. Her er han avbildet med sin kone, hertuginne Camilla, ved en tidligere anledning. Foto: NTB
STOR ARV: Dronning Elizabeth etterlater seg en svimlende arv - som kong Charles skal forvalte. Her er han avbildet med sin kone, hertuginne Camilla, ved en tidligere anledning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det britiske folk har gått inn i en ti dagers nasjonal landesorg, etter at Storbritannias dronning Elizabeth gikk bort torsdag, 96 år gammel.

Parallelt jobbes det iherdig bak slottsdørene med de siste forberedelsene rundt den offisielle kroningen av tidligere prins Charles.

Når seremonien er overstått og folkehavet er oppløst, vil kongen i samme øyeblikk overta en svimlende formue - omgitt av mystikk og kontroverser.

Etter 70 år på tronen etterlater dronning Elizabeth en rikdom på 28 milliarder dollar til familieimperiet, tilsvarende 276 milliarder norske kroner. Det skriver flere medier, inkludert Time Magazine.

MELDING: Huw Edwards i BBC meldte at dronning Elisabeth II døde torsdag 8. september. Det ble løst på denne måten. Video: BBC Vis mer

Forvaltes av elitegruppe

Videre etterlater dronninga 500 millioner dollar i personlige verdier til sin sønn når han blir konge.

Førstnevnte sum eies og forvaltes av «The Royal Firm» eller «The Firm», som den britiske kongefamilien omtaler seg som. Elitegruppa består av sju personer: Kong Charles (73) og hans kone Camilla (75), prins William (40) og hertuginne Kate (40), prinsesse Anne (72), prins Edward (58) og hans kone Sophie (57).

Forbes har kartlagt hvordan verdiene i «The Firm» - også kjent som «Monarchy PLC» - er omtrentlig fordelt:

  • The Crown Estate: 19,5 milliarder dollar.
  • Buckingham Palace: 4,9 milliarder dollar.
  • Hertugdømmet Cornwall: 1,3 milliarder dollar.
  • Hertugdømmet Lancaster: 748 millioner dollar.
  • Kensington Palace: 630 millioner dollar.
  • The Crown Estate of Scotland: 592 millioner dollar.

Skal skape turisme

Selv om familien - med kong Charles i spissen - formelt er eiere, er det ingen personlig økonomisk gevinst å hente fra virksomheten. Rikdommen er i stor grad låst, i den forstand at eiendommene kan ikke selges.

«Virksomheten» har nemlig som hensikt å løfte den britiske økonomien, hovedsakelig gjennom turisme til landet.

Dronningens arv på 500 millioner dollar gir imidlertid kong Charles langt større spillerom.

I sin levetid bygget dronning Elizabeth opp en personlig formue gjennom ulike investeringer, personlige eiendeler, kunstsamlinger, smykker og en egen eiendomsportefølje. Testamentet inkluderer verdifulle Fabergé-egg, malerier fra Monet, eksklusive porselenssamlinger - og ikke minst Sandringham House og Balmoral Castle, skriver Business Insider.

Har «hemmelig kontrakt»

Familien har holdt kortene tett til brystet om hvordan «The Firm» opererer. Ifølge BBC har det gjeldende mottoet i flere tiår vært «never explain, never complain». I 2021 ble alt snudd på hodet da Meghan Markle og prins Harry stilte opp i et intervju med talkshowdronninga Oprah Winfrey.

Da fremmet paret en rekke anklager mot den britiske kongefamilien som etterlot en hel verden i sjokk og vantro. Ved siden av påstander om rasistiske ytringer, snakket Markle om en «usynlig kontrakt» med de britiske tabloidene.

Den innebærer angivelig at journalister får større tilgang til kongefamilien, mot mer positive omtaler.

- Som andre moderne bedrifter, har monarkiet en veldig spesifikk PR-strategi og de interne prosessene blir holdt veldig hemmelig, sier historiker og kongehusekspert Edward Owens til OprahMag.

LØGNER: - Vi kan ikke forbli tause når de kommer med løgner, sier Meghan i intervju med Oprah Winfrey. Video: CBS Vis mer

Et firma - ikke en familie

At Markle refererte til kongefamilien som «The Firm» under Oprah-intervjuet, vakte stor oppsikt.

Begrepet viser til at kongefamilien er verdt milliarder for den britiske økonomien, og til at det er familiemedlemmenes oppgave å sikre at merkevaren forblir sterk.

- Det er veldig vanskelig å skille familien og maskineriet, sier historiker og forfatter Penny Junor til New York Times.

I boka hun skrev om den britiske kongefamilien, står det: «Uansett hvordan man ser på det, er kongefamilien en stor bedrift, om enn en med flere opp- og nedturer enn aksjemarkedet.»

Flere medlemmer av kongehuset skal ha kommet med liknende uttalelser. Avdøde Prins Philip ble etter hvert kjent for frasen «vi er ikke en familie, vi er et firma».

- Kan skade økonomien

Samtidig var flere bekymret for hva konsekvensene kunne bli for den britiske kongefamiliens økonomi i etterkant av Oprah-intervjuet, der Meghan Markle kom med påstander om rasisme.

- Den verst tenkelige anklagen i intervjuet deres med Oprah var at kongefamilien er rasistisk, sier David Haigh, leder i konsulentfirmaet Brand Finances, til Forbes og fortsetter:

- Dette vil kunne skade den økonomiske påvirkningskraften deres.

Selv er ikke Prins Harry og Meghan Markle lenger en del av «The Firm» etter at de offisielt forlot sine kongelige verv. Tilbaketrekningen ble annonsert i 2020, og paret bor nå i USA.

Det er først etter at de forlot sine roller i «The Firm» at de har kunnet uttale seg om hva som foregår bak de lukkede slottsdørene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer