Tyskland:

Arvinger til krig for luksushotell

Nå blir det rettssak om berømte Hotel Adlon, som blant annet handler om rikingfamiliens koblinger til nazismen.

LUKSUSSTRID: Hotel Adlon har vært elsket av kjendiser i et århundre. Nå vil arvingene ha tilbake hotellet. Foto: Juice / REX / NTB
LUKSUSSTRID: Hotel Adlon har vært elsket av kjendiser i et århundre. Nå vil arvingene ha tilbake hotellet. Foto: Juice / REX / NTB Vis mer
Publisert

Ved Brandenburger Tor i Berlin ligger det gigantiske luksushotellet Hotel Adlon, et kjendisyndet bygg som har kastet glans over den tyske hovedstaden siden 1907.

Her har store navn som Charlie Chaplin og Albert Einstein overnattet, og det var også her Michael Jackson dinglet sønnen sin ut av vinduet i 2002.

Den staselige bygningen deler også navn med en tysk dramaserie som kretser rundt familiedrama i nettopp Hotel Adlon. NRK beskriver serien med ordene «penger, politikk og glamour», og det er kanskje ikke så langt unna det som blir tema i retten.

Nazi-koblinger

Hotellet ble bygd av Lorenz Adlon, og var en familiedrevet suksess fram til andre verdenskrig. Da ble deler av hotellet blant annet brukt som sykehus for skadde soldater.

I mai 1945 ble imidlertid luksushotellet totalskadet da det brøt ut brann, angivelig forårsaket av fulle soldater fra sovjethæren Den røde armé.

Kort tid tidligere, etter Tysklands kapitulasjon, var Louis Adlon, Lorenz' sønn, blitt arrestert av Sovjetunionens militære. De skal angivelig ha misoppfattet ham som tysk general på grunn av arbeidstittelen «generaldirektør». Han døde bare dager seinere grunnet hjertestopp.

LUKSUSLIVET: Maria Høili er arvingen til Europris-gründer Terje Høili, og har allerede fått flere millioner av familien. I «Maria og Edvard» følger seerne henne og ektemannen Edvards luksusliv. Video: MTG Vis mer

I 1949 beslagla den daværende Sovjetunionen Hotel Adlon for familiens angivelige koblinger til nazismen. En søknad fra familien om å få tilbake eiendommen på 90-tallet, etter Sovjetunionens fall, ble avvist.

En rekke såkalte «nazieiendommer» ble konfiskert som straff for medvirkning til andre verdenskrig. Ingen av dem har blitt levert tilbake.

Derfor kan Hotel Adlon-saken få stor betydning. Det er Felix Adlon, tippoldebarnet til Lorenz, som har reist saken. Det kommer i kjølvannet av at Styret for uløste formuesforhold avviste saken i 2020.

- Familien vår ble først fordrevet av nazistene, deretter av russerne. Og til slutt fra sin egen konstitusjonelle stat, sier Felix Adlon til tyske Bild.

Kan velte lov

Han forteller at oldefaren Louis ikke var nazist, men snarere motstandsmann, og at han og kona Hedda var en del av Stauffenberg-attentatet for å drepe Adolf Hitler.

Hedda Adlon skrev i ei bok, ifølge Bild, at hotellet i stor grad ble konfiskert av nazistene etter Hitler kom til makta, og at utenriksdepartementet okkuperte to av etasjene.

- Det er to muligheter. Enten beviser vi at Adlon-familien ikke var nazister, men ble i stedet ekspropriert av nazistene - fordi i saker om ekspropriasjon av nazistene ble eiendommen som regel overført tilbake. Ellers vil vi endre List 3-loven, sier Adlon-advokat Wolfgang Peters til avisa.

List 3-loven går ut på at Sovjetunionen i 1990 krevde at Tyskland ikke skulle returnere konfiskerte «nazieiendommer». Adlon-advokaten mener imidlertid at det ikke eksisterer noen dokumenter som støtter oppunder dette.

Dersom loven faller som følge av Hotel Adlon-saken kan det bli eksplosivt, skriver Bild. Da må regjeringen nemlig gi fra seg en rekke andre eiendommer, verdt milliarder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer