Tyskland:

Arvinger til krig for luksushotell

Nå blir det rettssak om berømte Hotel Adlon, som blant annet handler om rikingfamiliens koblinger til nazismen.

LUKSUSSTRID: Hotel Adlon har vært elsket av kjendiser i et århundre. Nå vil arvingene ha tilbake hotellet. Foto: Juice / REX / NTB
LUKSUSSTRID: Hotel Adlon har vært elsket av kjendiser i et århundre. Nå vil arvingene ha tilbake hotellet. Foto: Juice / REX / NTB Vis mer
Publisert

Ved Brandenburger Tor i Berlin ligger det gigantiske luksushotellet Hotel Adlon, et kjendisyndet bygg som har kastet glans over den tyske hovedstaden siden 1907.

Her har store navn som Charlie Chaplin og Albert Einstein overnattet, og det var også her Michael Jackson dinglet sønnen sin ut av vinduet i 2002.

Den staselige bygningen deler også navn med en tysk dramaserie som kretser rundt familiedrama i nettopp Hotel Adlon. NRK beskriver serien med ordene «penger, politikk og glamour», og det er kanskje ikke så langt unna det som blir tema i retten.

Nazi-koblinger

Hotellet ble bygd av Lorenz Adlon, og var en familiedrevet suksess fram til andre verdenskrig. Da ble deler av hotellet blant annet brukt som sykehus for skadde soldater.

I mai 1945 ble imidlertid luksushotellet totalskadet da det brøt ut brann, angivelig forårsaket av fulle soldater fra sovjethæren Den røde armé.

Kort tid tidligere, etter Tysklands kapitulasjon, var Louis Adlon, Lorenz' sønn, blitt arrestert av Sovjetunionens militære. De skal angivelig ha misoppfattet ham som tysk general på grunn av arbeidstittelen «generaldirektør». Han døde bare dager seinere grunnet hjertestopp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer