Astronomisk matbot

Konkurransetilsynet varsler til sammen 21 milliarder kroner i gebyrer til de tre dagligvaregigantene Norgesgruppen, Coop og Rema 1000.

MILLIARDER: De tre matgigantene har samarbeidet om å presse prisene oppover, hevder Konkurransetilsynet. Foto: Lise Åserud / NTB
MILLIARDER: De tre matgigantene har samarbeidet om å presse prisene oppover, hevder Konkurransetilsynet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilsynets foreløpige vurdering er at dagligvarekjedene har samarbeidet på en måte som kan ha ført til høyere dagligvarepriser.

Samarbeidet gjelder prisjegervirksomheten til kjedene, heter det i en pressemelding fra Konkurransetilsynet tirsdag morgen.

Avviser kategorisk

- Norgesgruppen avviser kategorisk at bransjenormen og bruken av prisjegere er brudd på konkurranseloven. Prisjegerne har ført til lavere priser og vært bra for forbrukerne, sier konserndirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud til Børsen.

Norgesgruppen har kjeder som Kiwi, Meny, Joker og Spar under sin paraply.

- Vi vil sette oss grundig inn i varselet og gå i dialog med konkurransetilsynet, tilføyer han.

Den omstridte avtalen ble signert i 2010.

- Det skjedde i samråd med forbrukermyndighetene, påpeker Rømmerud.

- Hva tenker du om det varselet dere har fått nå da?

- Utover det jeg har sagt vil jeg ikke si noe mer konkret nå.

- Historisk grov avsporing

Dagligvaregiganten Coop avviser på det sterkeste at de har brutt konkurranseloven og slår knallhardt tilbake.

- Vi stiller oss helt uforstående til dette varselet. Vi mener det er en historisk grov avsporing fra et hardt presset Konkurransetilsyn, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop, til Børsen.

- Prisjegervirksomheten er kanskje et av de fremste verktøyene for konkurranse i dagligvarebransjen. Dette har bidratt til å styrke konkurransen, noen som igjen har kommet forbrukerne til gode. Det har vært full åpenhet hele veien, og Konkurransetilsynet har vært fullstendig klar over bransjenormen siden 2010, framholder Friis.

- Har dere brutt konkurranseloven?

- Nei, overhodet ikke. Nå må vi lese gjennom varselet, så kommer vi til å gi et omfattende tilsvar. Deretter håper vi at Konkurransetilsynet tar til fornuft. Hvis gebyret blir stående, garanterer vi rettslige skritt.

- Sjokkerende

Virke dagligvare, som representerer dagligvarenæringen, er kritisk til at Konkurransetilsynet kommer med en så alvorlig reaksjon på en avtale de har blitt informert om fra starten og ikke har hatt dialog med dagligvarekjedene om, skriver organisasjonen i en pressemelding.

− Det er sjokkerende at Konkurransetilsynet kommer med en så alvorlig reaksjon på noe de har vært kjent med hele veien. Det er skuffende at Konkurransetilsynet har avvist bransjens ønske om dialog, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Erkjenner ulikt syn

I meldingen fra Konkurransetilsynet heter det at kjedene har vært enige om å gi prisjegere tilgang til hverandres butikker for å hente inn omfattende prisinformasjon, og har også aktivt fulgt opp denne enigheten.

Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at kjedene har brukt informasjonen fra prisjegerne til å koordinere prisingen, og at dette kan ha ført til høyere dagligvarepriser for forbrukerne. Samarbeidet har pågått siden 2011.

– Vi ser svært alvorlig på denne typen koordinering, og har derfor varslet at vi vurderer å ilegge overtredelsesgebyr. Kjedene har gitt uttrykk for at de har benyttet informasjonen til å konkurrere hardt. Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er imidlertid at dagligvarekjedene har brukt prisinformasjonen til å begrense konkurransen. De har i en rekke tilfeller brukt informasjonen på en slik måte at det kan ha løftet prisene, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Konkurransedirektør Lars Sørgard mener at dagligvarekjedene har samarbeidet slik at de kan ha løftet prisene. Foto: Konkurransetilsynet
Konkurransedirektør Lars Sørgard mener at dagligvarekjedene har samarbeidet slik at de kan ha løftet prisene. Foto: Konkurransetilsynet Vis mer

Omfattende beslag

Konkurransetilsynet skriver at de har vært kjent med at kjedene har en avtale om å gi tilgang til hverandres butikker for å hente inn priser til bruk ved sammenliknende reklame, og at hver av kjedene har bygd opp et apparat av prisjegere som har innhentet priser.

Etter en periode med sterk økning i prisinnhentingen besluttet tilsynet i 2016 å kartlegge kjedenes prising og informasjonsflyt, herunder prisjegervirksomheten.

Kartleggingen ga grunnlag for at Konkurransetilsynet våren 2018 foretok en uanmeldt kontroll hos Norgesgruppen, Coop og Rema 1000, og tok omfattende beslag i interne dokumenter hos kjedene.

- Presset prisene - oppover

Bakgrunnen for de uanmeldte kontrollene var mistanke om at dagligvarekjedene opptrådte i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid gjennom å gi hverandre tilgang til strategisk markedsinformasjon, opplyser Konkurransetilsynet.

«Dette beslaget har gitt ny informasjon, blant annet om kommunikasjonen mellom kjedene og kjedenes atferd ved prisendringer», heter det tirsdag.

- Vår etterforskning viser at praksisen med skanning av priser i hverandres butikker kan ha ført til at kjedene sammen har presset prisene oppover. Vår foreløpige vurdering er at samarbeidet har gjort det enklere for kjedene å følge hverandre i prisingen, og gitt kjedene økte insentiver til å sette opp prisene og svekkede insentiver til å sette ned prisene. Samarbeidet kan ha ført til at norske dagligvarekunder har måttet betale høyere priser i kjedenes butikker, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at samarbeidet utgjør en formålsovertredelse, og at det bør ilegges overtredelsesgebyr.

Tilsynet varsler at Norgesgruppen ilegges et gebyr på 8,8 milliarder kroner, Coop ilegges et gebyr på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 ilegges et gebyr på 7,4 milliarder kroner.

Konkurransetilsynet presiserer at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer