Astronomisk tap: - Alvorlig tilbakeslag

Verdien av tre oljefond vil ha gått tapt i Europa ved utgangen av neste år, anslår Det internasjonale pengefondet.

TAP: Både Tyskland, her representert ved Berlin, og resten av Europa opplever en økonomisk tilbakegang man knapt har sett maken til i historien. Foto: Shutterstock/NTB
TAP: Både Tyskland, her representert ved Berlin, og resten av Europa opplever en økonomisk tilbakegang man knapt har sett maken til i historien. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

32 000 000 000 000 norske kroner, eller, for å gjøre det litt enklere: 32 000 milliarder kroner. Det er summen coronaviruset vil ha kostet Europa i tapt verdiskapning ved utgangen av neste år.

Det er i alle fall spådommen til Det internasjonale pengefondet (IMF). For å sette det i perspektiv er størrelsen på det norske oljefondet i skrivende stund 10 677 milliarder kroner. Det europeiske tapet tilsvarer med andre ord tre norske oljefond.

- Alvorlig tilbakeslag

I den ferske rapporten Region Economic Outlook Europe anslår IMF at fallet i bruttonasjonalprodukt (BNP) i Europa vil være på 7 prosent i 2020.

- Selv om BNP er anslått å vokse med 4,7 prosent i 2021, er det fremdeles 6,3 prosent lavere enn våre anslag før pandemien. Det tilsvarer et BNP-tap på nesten 32 000 milliarder, sier Europa-direktør for IMF, Alfred Kammer.

For å ytterligere understreke alvoret legger han til:

- Mye av dette tapet vil ikke gjenvinnes på mellomlang sikt

Sjeføkonom i DNB Market, Kjersti Haugland, sier at det voldsomme BNP-fallet kommer i en veldig stor økonomi, den europeiske, slik at det i alle tilfeller er enormt høye tall i sving når man snakker om verdiskapning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer