Astronomisk tap: - Alvorlig tilbakeslag

Verdien av tre oljefond vil ha gått tapt i Europa ved utgangen av neste år, anslår Det internasjonale pengefondet.

TAP: Både Tyskland, her representert ved Berlin, og resten av Europa opplever en økonomisk tilbakegang man knapt har sett maken til i historien. Foto: Shutterstock/NTB
TAP: Både Tyskland, her representert ved Berlin, og resten av Europa opplever en økonomisk tilbakegang man knapt har sett maken til i historien. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

32 000 000 000 000 norske kroner, eller, for å gjøre det litt enklere: 32 000 milliarder kroner. Det er summen coronaviruset vil ha kostet Europa i tapt verdiskapning ved utgangen av neste år.

Det er i alle fall spådommen til Det internasjonale pengefondet (IMF). For å sette det i perspektiv er størrelsen på det norske oljefondet i skrivende stund 10 677 milliarder kroner. Det europeiske tapet tilsvarer med andre ord tre norske oljefond.

- Alvorlig tilbakeslag

I den ferske rapporten Region Economic Outlook Europe anslår IMF at fallet i bruttonasjonalprodukt (BNP) i Europa vil være på 7 prosent i 2020.

- Selv om BNP er anslått å vokse med 4,7 prosent i 2021, er det fremdeles 6,3 prosent lavere enn våre anslag før pandemien. Det tilsvarer et BNP-tap på nesten 32 000 milliarder, sier Europa-direktør for IMF, Alfred Kammer.

For å ytterligere understreke alvoret legger han til:

- Mye av dette tapet vil ikke gjenvinnes på mellomlang sikt

Sjeføkonom i DNB Market, Kjersti Haugland, sier at det voldsomme BNP-fallet kommer i en veldig stor økonomi, den europeiske, slik at det i alle tilfeller er enormt høye tall i sving når man snakker om verdiskapning.

- Men dette er veldig betydelig. Det er et alvorlig tilbakeslag vi er inne i. Det overstiger med god margin det vi så under finanskrisen av økonomiske tap, sier Haugland til Børsen.

PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Varige tap

Hun peker på at det først og fremst var i akuttfasen at verdiskapningen gikk kraftig ned, men at den inn mot sommeren hentet seg inn igjen.

Likevel har gjeninnhentingen etter hvert fortsatt i et vesentlig lavere tempo, mye på grunn av at flere land nå strammer til igjen i forbindelse med nye smittebølger, noe som er med på å legge lokk på den økonomiske aktiviteten.

- Vi fikk et kjempestort tap i akuttfasen, og så ble det litt mindre etter hvert, men det er fremdeles på lavere nivåer i Europa enn før krisa traff. Da samler tapet seg opp måned for måned, og blir til slutt det tallet IMF beskriver, sier Haugland og fortsetter:

- Poenget til IMF er at selv om økonomien henter seg inn i år og neste år, kommer vi ikke til å hente inn igjen det tapte. Mye av det er varige tap i form av tapt verdiskapning.

Norge på topp

Det er industrilandene som blir særlig hardt rammet av pandemien, slår IMF fast. I gjennomsnitt vil disse økonomiene krympe med 8,1 prosent.

«Blant de hardest rammede er Frankrike, Italia, Portugal, San Marino, Spania og Storbritannia, der aktiviteten anslås å stupe med 10 prosent», heter det i rapporten.

I motsatt enda av skalaen finner vi Norge.

«Vi anslår at Finland, Irland, Litauen og Norge vil tape mindre, med et BNP-fall på toppen 4 prosent», lyder IMFs spådom.

For å være helt presis kom IMF med anslag for de respektive landene i forrige uke. Da ble Norges BNP-fall anslått til 2,8 prosent.

Fallet i år er blant de laveste som er anslått i Europa, ifølge Finansdepartementet.

- Det indikerer at tiltakene våre har truffet relativt godt. Men jeg vil understreke at usikkerheten fortsatt er stor, og at vi er avhengig av å fortsatt ha kontroll på smitten for å holde økonomien i gang, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Roser finanspolitikken

Når det gjelder rapporten for Europa samlet sett, slår IMF fast at nasjonenes raske og omfattende respons på viruset «forhindret et mer ødeleggende utfall».

- For å ta ett eksempel: Vi anslår at minst 54 millioner jobber på et eller annet tidspunkt har blitt støttet av ordninger for å opprettholde jobber i Europa. Dette har holdt mange familier og firmaer flytende i disse vanskelige tidene, sier Kammer, som likevel kommer med en advarsel:

- Risikoen er fortsatt betydelig og øker som følge av en ny smittebølge. Gitt den store usikkerheten må politikken forbli resolutt støttende for å opprettholde gjeninnhentingen.

IMF mener at finanspolitikken i Europa har vært vellykket, og har bidratt til at det ikke har gått så ille som det kunne ha gjort.

Ifølge deres anslag tilsvarer de finanspolitiske tiltakene for Europas industriland 6,2 prosent av BNP, og 3,1 prosent for framvoksende økonomier.

- En stor del av finanspakkene ble brukt til å opprettholde jobber og til likviditetsstøtte til bedrifter. Disse programmene var svært suksessfulle i å begrense omfanget av jobbtap og forhindret en kaskade av konkurser og banknedleggelser, sier Kammer.

Verdensfondet har tidligere anslått det samlede fallet i verdensøkonomien i år og neste år til å bli på 100 000 milliarder norske kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer