Atomkraftverk

Atomkraft-trøbbel: - Avgjørende

Frankrike sliter med å få alle atomkraftverkene sine opp å gå før vinteren. Situasjon kan ytterligere forsterke den europeiske energikrisa.

ATOMKRAFT: En atomreaktor produserer energi i Cattenom øst i Frankrike. Foto: PATRICK HERTZOG / AFP
ATOMKRAFT: En atomreaktor produserer energi i Cattenom øst i Frankrike. Foto: PATRICK HERTZOG / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Frankrike sliter med store problemer ved flere atomkraftverk. Eksperter frykter nå at landet ikke er godt nok forberedt på å takle den kommende vinteren, skriver CNBC.

Om lagt 70 prosent av landets strømforsyning kommer fra de 56 atomkraftverkene. De siste månedene har mer enn halvparten måttet stanse driften på grunn av problemer med korrosjon, vedlikehold og andre tekniske problemer. Det skyldes blant annet ekstreme hetebølger i sommer og forsinkelser i vedlikeholdsarbeidet på grunn av pandemien.

Bare USA har flere atomkraftverk enn Frankrike. Fram til nå har det gjort landet mindre sårbar for dramatiske kutt i russiske gassforsyninger enn andre naboland.

- Forsvinner

Men de store problemene de siste månedene har gjort at energiproduksjonen har sunket til det laveste nivået på nesten 30 år. Det skjer samtidig som resten av Europa står midt i den verste energikrisa på mange tiår.

- Jeg synes Frankrikes forhold til atomkraft er interessant fordi det viser så tydelig fordelene og ulempene. Ja, det gir lave karbonutslipp, men er ikke økonomisk. Ja det gir en lavlastforsyning, men vent et øyeblikk, noen ganger forsvinner hele atomkraftverk i uker og måneder, så lavlast-garantien er egentlig ikke der, sier forskningssjef hos banken Julius Baer, Norbert Ruecker, til CNBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.