Atomkraftverk

Atomkraft-trøbbel: - Avgjørende

Frankrike sliter med å få alle atomkraftverkene sine opp å gå før vinteren. Situasjon kan ytterligere forsterke den europeiske energikrisa.

ATOMKRAFT: En atomreaktor produserer energi i Cattenom øst i Frankrike. Foto: PATRICK HERTZOG / AFP
ATOMKRAFT: En atomreaktor produserer energi i Cattenom øst i Frankrike. Foto: PATRICK HERTZOG / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Frankrike sliter med store problemer ved flere atomkraftverk. Eksperter frykter nå at landet ikke er godt nok forberedt på å takle den kommende vinteren, skriver CNBC.

Om lagt 70 prosent av landets strømforsyning kommer fra de 56 atomkraftverkene. De siste månedene har mer enn halvparten måttet stanse driften på grunn av problemer med korrosjon, vedlikehold og andre tekniske problemer. Det skyldes blant annet ekstreme hetebølger i sommer og forsinkelser i vedlikeholdsarbeidet på grunn av pandemien.

Bare USA har flere atomkraftverk enn Frankrike. Fram til nå har det gjort landet mindre sårbar for dramatiske kutt i russiske gassforsyninger enn andre naboland.

- Forsvinner

Men de store problemene de siste månedene har gjort at energiproduksjonen har sunket til det laveste nivået på nesten 30 år. Det skjer samtidig som resten av Europa står midt i den verste energikrisa på mange tiår.

ENDRET KURSEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at HIMARS endrer kursen i krigen mot Russland. Video: AP / Reuters / Twitter / Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Jeg synes Frankrikes forhold til atomkraft er interessant fordi det viser så tydelig fordelene og ulempene. Ja, det gir lave karbonutslipp, men er ikke økonomisk. Ja det gir en lavlastforsyning, men vent et øyeblikk, noen ganger forsvinner hele atomkraftverk i uker og måneder, så lavlast-garantien er egentlig ikke der, sier forskningssjef hos banken Julius Baer, Norbert Ruecker, til CNBC.

Den franske staten er nå i ferd med å kjøpe opp EDF, selskapet som driver alle atomkraftverkene, for å få sterkere styring med atomkraftverkene.

- Det er absolutt avgjørende at EDF tar seg sammen, og at atomkraftkapasiteten kommer tilbake på et høyere nivå, sier energikonsulent EnAppSys, Jean-Paul Harreman til Financial Times.

Lovet bedring

Han understreker hvordan også andre land - særlig Spania, Belgia og Nederland er avhengige av den franske energiforsyningen.

Den franske energiministeren, Agnes Pannier-Runacher, lovte i september at planen var å få restartet alle atomkraftreaktorene innen vinteren, og at én reaktor ville gjenåpne hver uke fra oktober, ifølge Reuters.

Den franske strømnettoperatøren, RTE, har sagt at det ikke skal være noen risiko for en fullstendig blackout i vinter, men at det kan komme noen strømbrudd.

Tidligere har Frankrike vært den største strømeksportøren i Europa. Det er ikke landet lenger. I år har de importert mer enn de har eksportert. Etterhvert som atomkraftverkene har stengt ned, har Frankrike vært nødt til å kjøpe dyr strøm fra Storbritannia, Tyskland, Spania og andre steder.

- Reddet av Europa

- Takket være markedet, takket være strømnettet vi har, så reddet Europa Frankrike fra en stor blackout i sommer, sier Ruecker til CNBC.

Frankrikes sviktende strømforsyning skjer samtidig som andre europeiske land igjen har gått tilbake til atomkraft for å erstatte russisk gass.

Tyskland hadde opprinnelig tenkt å stenge sine tre gjenværende reaktorer innen utgangen av dette året. De har nå besluttet å utsette stengingen. Storbritannia har varslet at de vil satse mer på atomkraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer