Australia taper milliarder på at turistene uteblir

De voldsomme skogbrannene i Australia gir milliardtap for turistbransjen. Samtidig skaper etterlengtet regn nye utfordringer for koalabjørnene.

En skadd koalabjørn reddes på Kangaroo Island 15. januar i år. Dyreliv, skoger og mennesker er hardt rammet etter de voldsomme brannene. Nå uteblir også turistene. Foto: PETER PARKS / AFP / NTB Scanpix
En skadd koalabjørn reddes på Kangaroo Island 15. januar i år. Dyreliv, skoger og mennesker er hardt rammet etter de voldsomme brannene. Nå uteblir også turistene. Foto: PETER PARKS / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall utenlandske turister har falt med 10–20 prosent siden brannene begynte i september. En australsk turistorganisasjon, ATEC, anslår at tapet vil beløpe seg på 4,5 milliarder australske dollar i år. Det tilsvarer nær 28 milliarder kroner.

Turistene avlyser reisene fordi de frykter dårlig luftkvalitet, sin egen sikkerhet og hvilke konsekvenser brannene har hatt for Australia, mener ATECs leder Peter Shelley.

Spesielt turister fra USA og Europa har uteblitt som følge av katastrofen.

De siste dagene har etterlengtet regn dempet brannene, men de er ikke slukket. Fredag var det ventet 50 millimeter regn i deler av New South Wales, den kraftigste nedbøren på flere måneder.

Søkkvåte koalabjørner

– Det vil ikke slukke alle brannene, men det har helt sikkert dempet dem, og jeg tror det har gitt innsatsviljen et skikkelig løft, sier brannsjefen Rob Rogers til Channel Seven fredag.

Brannene har hatt enorme konsekvenser for Australias særegne dyreliv. Nå skaper regnværet nye problemer.

Bilder fra Australian Reptile Park ved Sydney viser hvordan søkkvåte koalabjørner klynger seg til gummitrær, mens en dyrepasser bærer to av dem i sikkerhet gjennom store vannmasser. Regnet har også ført til at vannstanden i bassenganlegget for parkens alligatorer har steget til nesten toppen av gjerdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer