Nedstengt Viken og Oslo

Avbestillingsras: - Smuldret bort

For hotellene i Norges vinterparadis går det mot en historisk påskekrise.

STORE TAP: Skarnuten Hotell i Hemsedal er blant overnattingsstedene som nå opplever at gjestene velger å avbestille inn mot påsken. Foto: Glenn Røkeberg
STORE TAP: Skarnuten Hotell i Hemsedal er blant overnattingsstedene som nå opplever at gjestene velger å avbestille inn mot påsken. Foto: Glenn Røkeberg Vis mer
Publisert

Mandag kveld sto innehaver og vert Jan Soløy dypt konsentrert i vinkjelleren hos Geilo Mountain Lodge. En av gjestene til helga hadde også booket bord i restauranten, og samlet var bestillingen på solide 60 000 kroner.

- Da lørdagens vinpakke var ferdig planlagt, sendte jeg glad og fornøyd en e-post til kunden. Tjue minutter seinere slår jeg på TV-en. Der forteller Bent Høie meg at Geilo må stenge på grunn av smitte i Groruddalen. Jeg ble helt matt, sier Soløy.

Seinere skulle det ille gå til verre.

1 million tapt på timer

Hotellverten er på vidda da Børsen når ham på telefonen. Det er sol og blå himmel, forteller han.

- Jeg bare måtte lufte hodet, for de siste dagene har vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Det er jo i utgangspunktet deilig med fint vær. Men det er ikke her jeg skulle vært. Jeg skulle vært på jobb, fyrt i peisen og tatt imot gjester, sukker Soløy.

Sånn ble det ikke.

Neste dag gjorde Jan Soløy opp status i forkant av et personalmøte der hele staben skulle orienteres om at de dessverre må permitteres.

FULLE HUS: Hotellvert Jan Soløi i full sving over desserten på kjøkkenet på Geilo Mountain Lodge. Nå er samtlige i staben permittert, mens millioninntekter smuldret bort i løpet av noen timer. Foto: Privat
FULLE HUS: Hotellvert Jan Soløi i full sving over desserten på kjøkkenet på Geilo Mountain Lodge. Nå er samtlige i staben permittert, mens millioninntekter smuldret bort i løpet av noen timer. Foto: Privat Vis mer

- I løpet av noen timer hadde inntekter på over 1 million kroner smuldret bort. Vi skulle hatt fullt hus på samtlige ti rom og i restauranten de kommende helgene, gjennom påsken og under Skarverennet. Inntekter tilsvarende en tredjedel av fjorårets omsetning i løpet av noen få uker. Nå er det null, forteller Soløy.

Snitte, sorg og tårer

Geilo Mountain Lodge er i oppstartsfasen, men har likevel klart å legge opp noen midler. De skal berge seg noen uker uten inntekter, selv om det blir brutalt, mener Soløy.

Mest av alt er han oppgitt, lei og frustrert over det han opplever som lite målrettede smitteverntiltak.

RÅDER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forklarer hva du bør og ikke bør gjøre i påskeferien. Vis mer

- Jeg gikk fra oppgitt mandag kveld til sinna tirsdag morgen. Og samme kveld, under slalåmtrening med 5-åringen, kom det jammen noen tårer da en av de andre foreldrene spurte hvordan det står til. Så ja, det har vært et ras av ulike følelser de siste dagene, sier Soløy.

- Meningsløst

Han har gått gjennom bestillingene for de kommende ukene, og slår fast at 70 prosent av disse er fra områder med svært lav smitte - altså ikke fra Oslo og kommunene rundt.

- Mest av alt er jeg oppgitt over at de målrettede tiltakene som statsministeren snakket om så seint som 9. mars, nå er totalt fraværende. Når Oslo driver med bydelsvise restriksjoner, oppleves det helt meningsløst å dra hele Viken under én kam, sier verten på Geilo Mountain Lodge til Børsen.

- Man blir trøtt. Jeg opplever disse smittetiltakene som et bomskudd, sier Soløy - som understreker at det tross høyt belegg gjennom jul, nyttår og vinterferien har vært null smitte i kommunen.

Fraråder reiser

Onsdag ettermiddag er det klart at nødropet fra øvre Hallingdal uansett ikke når helt fram til helsetoppene i hovedstaden.

Noen timer etter at Norge våknet til rekordhøye smittetall, slo helsedirektør Bjørn Guldvog fast følgende om nasjonale råd i forkant av påskeferien:

- Den generelle anbefalingen om å unngå reising, også innenlands, gjelder for påsken.

Mens helseminister Bent Høie under den samme pressekonferansen konstaterte at Norge er inne i en tredje smittebølge.

- FHIs ukesrapport viser 5337 nye smittede sist uke. Det er det høyeste tallet på ei uke siden pandemien startet, opplyste Høie.

- Usikkerhet

Robert Norman, hotellsjef ved Skarsnuten Hotell i Hemsedal, opplever også et stort frafall av gjester.

- Vi hadde nærmest fullbooket hotellet inn mot påske, men merker en stor nedgang. Om lag 50 prosent har avbestilt på kort tid.

- Hva oppgir gjestene som grunn til avbestillingen?

- Det skyldes i stor grad usikkerhet, og det virker som om folk er urolige for smitten. Det er en generell usikkerhet i markedet.

Da regjeringen besluttet å innføre det strengeste tiltaksnivået i 52 kommuner denne uka, fryktet Norman umiddelbart det verste.

BEKYMRET: Robert Norman, hotellsjef ved Skarsnuten Hotell i Hemsedal. Foto: Privat
BEKYMRET: Robert Norman, hotellsjef ved Skarsnuten Hotell i Hemsedal. Foto: Privat Vis mer

- Vi var bekymret for om vi måtte stenge hotellet. Heldigvis er antallet kanselleringer foreløpig mindre enn fryktet, og vi velger derfor å holde åpent.

Låner penger for overlevelse

- Hva vil du si til bekymrede gjester som vurderer å avbestille?

- Det blir feil å tvinge folk til å reise. Hos oss får alle avbestille gratis, så behold heller bookingen og avbestill dersom det skulle komme nye råd og anbefalinger som tilsier at du ikke kan dra.

Norman har tidligere omtalt tida under corona som «et katastrofeår med store minus».

- Inntekten vi henter nå, er livsnødvendig for driften framover. Vi måtte gå til banken for å dekke coronatapet i fjor, og det må vi også i år. Dette innebærer at vi blir sittende med et enda høyere lån enn det vi allerede har.

Dramatisk omsetningsfall

Han anslår at hotellet nå har et omsetningstap på 70 prosent kontra samme periode i et normalår.

- Det kjennes litt som om vi går på slakk line hele veien. Nå er vi innstilt på hva som helst og tar dag for dag - om ikke time for time.

FERIE: Espen Nakstad svarer på spørsmål om hvordan du kan feire påsken innenfor smittevernsreglene. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Hotellsjefen understreker at han har dyp forståelse for at smitten må slås ned. På samme tid etterlyser han, i likhet med et samlet norsk næringsliv, at myndighetene reduserer arbeidsgiverperioden.

- De ti dagene vi må dekke i permitteringskostnader, er helt håpløse. Å betale ut en halv månedslønn til alle ansatte, samtidig som du bare får noen få kroner inn i kassa, klarer vi rett og slett ikke.

- Enorme tap

Hotelldirektør på Norefjell Ski & Spa, Sjur Aalvik, opplyser at også de har mottatt avbestillinger.

- Vi forventer nok at det vil tikke inn flere avbestillinger etter hvert som vi nærmer oss påsken, sier han til Børsen.

Aalvik mener at vinterhotellene vil gå inn i sin tøffeste påskeuke hittil.

FRYKTER FOR PÅSKA: Norefjell Ski & Spa er blant landets mest populære destinasjoner under vintersesongen. Nå går de en bekmørk påske i møte. Foto: Halvard Alvik / NTB
FRYKTER FOR PÅSKA: Norefjell Ski & Spa er blant landets mest populære destinasjoner under vintersesongen. Nå går de en bekmørk påske i møte. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

- Påsken er så ekstremt viktig for hele reiselivsbransjen. Etter dagens regler kan vi ikke drive med spa og velvære. Vi kan ikke ta imot eksterne gjester, og vi kan ikke servere alkohol til maten. Alt i alt utgjør det enorme tap for bedriften.

- Tar hele byrden

I likhet med sine øvrige kolleger i bransjen mener hotelldirektøren at myndighetene må bidra i langt større grad når nye og raske krisetiltak innføres.

- Man må se nærmere på støtteordningene for bransjen som helhet, i tillegg til arbeidsgiverperioden på ti dager. Jeg opplever at myndighetene overlater hele den økonomiske byrden til oss. Vi forsøker å holde ansatte i arbeid, men når det skal permitteres, er det plutselig vi som skal ta regningen.

Børsen spurte Arbeids- og sosialdepartementet tidligere denne uka om det er noen planer om å justere permitteringsreglene tilbake til to dagers lønnsplikt, slik det var i pandemiens første fase.

Det er det ikke.

Statssekretær Vegard Einan (H) viser til at lønnsplikten er nedjustert fra 15 dager, som den var før pandemien, og at alle tiltak og ordninger må ses i sammenheng.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer