Julebord:

Avbestillingsrush: - Folk er nervøse

Byrådsleder Raymond Johansen ber osloborgerne om ikke å avlyse årets julebord. Hos enkelte restauranter renner likevel kanselleringene inn.

FLERE AVBESTILLER: Populære julebordsrestauranter i Oslo melder at flere har valgt å avlyse årets julebord de siste dagene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLERE AVBESTILLER: Populære julebordsrestauranter i Oslo melder at flere har valgt å avlyse årets julebord de siste dagene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Omsetningen i oktober og november ble «all time high» for vår del. Vi ser ikke at det vil fortsette i desember, sier restauratør Kay Johnsen til Børsen.

Sammen med kona Siri eier han Oslos eldste restaurant, Engebret Café. Spisestedet er tradisjonelt sett et av hovedstadens mest populære i julebordsesongen.

Etter fulle hus og rekordresultater, forbereder ekteparet seg nå på en langt magrere desember.

- Foreløpig ser det bra ut, men det er klart … Vi har fått avbestillinger fra folk som er nervøse med tanke på smittesituasjonen. Telefonene begynte å komme for tre uker siden, og alt tilsier at det vil komme flere avbestillinger framover.

- VIL KOMME FLERE AVBESTILLINGER: Engebret Café er tradisjonelt sett et svært populært sted å arrangere julebord. De siste ukene har restauranten imidlertid opplevd at flere velger å avbestille. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- VIL KOMME FLERE AVBESTILLINGER: Engebret Café er tradisjonelt sett et svært populært sted å arrangere julebord. De siste ukene har restauranten imidlertid opplevd at flere velger å avbestille. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Mer urolig

Mandag besluttet regjeringen å innfører en rekke tiltak for å bremse spredningen av covid-19-varianten omikron. Blant annet pålegges det smittekarantene i 10 dager for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med den nye varianten.

Dette vil utvilsomt ramme restaurantnæringen og julebordsesongen, mener Johnsen.

- Det er mange som avbestiller, og særlig når det er mye coronatrøkk i nyhetsbildet. Folk er kanskje litt mer urolig nå med tanke på den nye varianten. Det har vi forståelse for. Det eneste vi ber om, er at man gir beskjed og avbestiller god tid i forveien. Da gir man folk som fortsatt er på venteliste en mulighet til å booke bord.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Verste som kan skje

Rema 1000 er en av bedriftene som har tatt grep og avlyst årets julebordsesong. En rekke andre selskaper har fulgt i samme fotspor. Byrådsleder Raymond Johansen ber på sin side oslofolk om puste med magen - og oppfordrer innbyggerne til å gjennomføre julebordet, så lenge man tar alle forholdsregler.

- Gå på julebord, ikke avlys, slår Raymond Johansen fast overfor NRK mandag formiddag.

Restauranteier Johnsen mener likevel at et større frafall er uunngåelig.

- Det er ganske sannsynlig at flere vil avbestille, hvis du ser på dagens smittesituasjon. Jeg kan uansett love at det er ingen som vil bli sure ved eventuelle avbestillinger. Det verste som kan skje, særlig for mindre restauranter, er «no show». Er det tre-fire bord som står tomme, er det gjerne nær en dagsomsetning for en smårestaurant.

Flere titalls avbestillinger

Han følger opp:

- For vår del gjenstår det egentlig bare å se hvordan desember måned blir. Vi har tatt alle forholdsregler, men om det kommer flere restriksjoner, for eksempel at meteren blir innført igjen, vil det bli vanskelig. Nå krysser vi fingrene.

Even Hegbom, daglig leder ved Den Glade Gris i Oslo, erfarer også at flere nå velger å avbestille årets julebord.

- Vi har hatt cirka 80 avbestillinger de siste dagene. Dette utgjør stort sett aktører fra offentlige institusjoner og etater eller større firmaer. Jeg tenker at de vil ta sine forholdsregler i møte med coronasituasjonen, og det har vi naturligvis forståelse for, sier Hegbom til Børsen.

- Ønsker flere gjester

Han er imidlertid ikke bekymret for at årets julebordssesong skal bli fullstendig avblåst, slik situasjonen er i dag.

Disse avbestillingen har vi erstattet med mindre private grupper og vennegjenger som ønsker å hygge seg ute før jul. Så langt har vi svært godt belegg alle kvelder, men vi skulle ønske oss flere gjester til julelunsj hvor vi fortsatt har god plass.

Restaurantsjef på ærverdige Theatercaféen, Øyvind Bruland, bekrefter at også de har opplevd enkelte utslag i bookingsituasjonen de siste dagene.

- Vi har hatt noen reduksjoner i antall gjester per bord, altså at gruppene gjerne blir litt færre enn først planlagt. Men utover dette, ser vi ingen dramatiske endringer per nå, sier han til Børsen.

Tar forholdsregler

Restaurantene oppfordrer samtlige gjester til å følge myndighetenes råd og anbefalinger.

Aktørene understreker imidlertid at de har tatt grep for å gjennomføre julebordene på en så god og smittevernforsvarlig måte som mulig.

- Vi har blant annet håndsprit-stasjoner. I tillegg er dette en restaurant hvor folk sitter ved bordene. Det er ikke mye mingling hos oss, noe som gjør situasjonen lettere å håndtere, fortsetter Bruland.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer