Flytekniker-konflikten

Avblåser streiken

Regjeringen setter en stopper for flyteknikerkonflikten ved å beslutte tvungen lønnsnemnd.

Partene i flyteknikerstreiken innkalt til arbeidsministeren. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har besluttet tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og motparten i NHO Luftfart.

Det ble klart etter et møte mellom arbeidsministeren og partene tirsdag morgen.

- Jeg misliker sterkt at ansvaret blir skjøvet over på regjeringen, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, sier Mjøs Persen.

Kort varsel

Partene ble kalt inn til et møte med arbeidsministeren på kort varsel tirsdag morgen.

Men selv et siste forsøk førte ikke fram. Underveis tirsdag formiddag forlot statsråden møterommet etter å ha gitt partene klar beskjed om hva som ventet dersom de ikke klarte å snakke seg sammen, forteller hun til Børsen.

Om årsaken til at regjeringen grep inn, sier hun:

- Jeg fikk en rapport fra Statens helsetilsyn i går, som varslet om fare for liv og helse fra i dag formiddag. Det var en alvorlig situasjon, og jeg kalte inn partene for å undersøke mulighetene for en enighet. Det var det ikke, sier Mjøs Persen til Børsen.

- Var du i tvil?

- Nei. Vi har fulgt dette tett fra dag til dag. Når vi nå ser at det er oppstått fare for liv og helse, må vi dessverre gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

- Tung prosess

Flyteknikerne har streiket siden forrige helg. En uke senere svarte NHO Luftfart med lockout.

Flyteknikerne har varslet at de gjenopptar arbeidet umiddelbart.

NFO har så langt ikke besvart Børsens henvendelser.

Konflikten går nå videre til rikslønnsnemnda som avgjør utfallet av oppgjøret.

- Det kan ta et par måneder, varsler Mjøs Persen.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier til Børsen at han har respekt for statsrådens beslutning.

- Vi hadde håpet å løse dette ved forhandlingsbordet, og ellers tenker jeg på den uskyldige tredjepart som er blitt rammet, sier han.

Lothe vil ikke kommentere regjeringens begrunnelse om at konflikten satte liv og helse i fare.

- Det tar vi til etterretning, sier han.

Om selve konflikten, sier Lothe:

- Det har vært en veldig tung prosess, fordi det har ikke vært noen bevegelse. Det er veldig beklagelig, sier han om dialogen med flyteknikernes under konflikten.

Uten kontakt

Flyteknikere som er organisert i NFO gikk ut i streik lørdag 18. juni etter at meklingen ble brutt på overtid. Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time, noe som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent.

NHO har stemplet kravet som «helt ekstremt», og viser til at rammen for årets lønnsoppgjør er på 3,7 prosent.

Natt til søndag trådte NHOs lockout i kraft, noe som betyr at ingen av NFOs 450 flyteknikere får komme på jobb.

Deretter har det ikke vært kontakt mellom partene.

RAMMER MANGE: NHO-sjefen Ole Erik Almlid kaller flyteknikernes krav for ekstreme, og sier det rammer mange. Video: Maja Walberg Klev / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Konflikten har ført til stadig flere innstilte fly. Når planlagt vedlikehold ikke utføres, vil maskinen heller ikke kunne ta av med dokumentene i orden. Særlig har kanselleringene rammet Widerøe, og bare mandag ble over 5000 personer rammet av selskapets kanselleringer.

Men at mange feriereiser eller forretningsreiser går fløyten, er ikke tilstrekkelig for at regjeringen setter ned foten og bidrar til å avblåse konflikten.

En tvungen lønnsnemnd vil normalt begrunnes med at liv og helse er satt i fare.

VANSKELIG: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kan bli vanskelig å være passasjer ved flere streiker i sommer. Vis mer

I går gikk Frp's helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud ut og mente at det farligste arbeidsminister Mjøs Persen kan gjøre nå, er å avvente situasjonen.

- Det er krevende å gjøre disse vurderingene fra utsida. Men når kortbanenettet ligger nede, og luftambulansen er ytterst sårbar, så blir det en veldig stor belastning. Dette er ytterst skummelt, sa Hoksrud til Børsen.

NFO hevdet mandag formiddag at de ville legge fram en skisse til en løsning. Seint mandag kveld opplyste NHO Luftfart til Børsen at de ennå ikke hadde hørt noe fra flyteknikernes fagforening. Det er uvisst hvorvidt det er levert noe fra NFO nå i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer