Donald Trump

Avbrutt av programleder

USAs forrige president, Donald Trump, gjentok den usanne påstanden om at valget ble stjålet fra ham. Da ble han avbrutt av programlederen hos Fox News. Nyhetskanalen står selv overfor to gigantsøksmål anklaget for å spre valgløgner.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Fox News-programlederen Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Trump i lang tid. Torsdag kveld amerikansk tid ringte han inn til programmet hennes. Da så hun seg imidlertid nødt til å avbryte den forrige presidenten på direkten.

Ingraham forsøkte å spørre Trump om hva han synes om at USAs nåværende president, Joe Biden, ønsker å gjøre det lettere å stemme, mens republikanere mange steder i USA presser hardt på for å gjøre det vanskeligere å stemme.

- Dersom du ser på det forrige valget, så var det skammelig. Det var et valg i den tredje verden. Det var skammelig. Delstatsforsamlingene godtok ikke mye av det som skjedde, svarte Trump.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Angrep høyesterett

Deretter fortsatte Trump å angripe amerikansk høyesterett som avviste tre forsøk fra Trumps allierte på å omgjøre valgresultatet i vippestater.

- Dersom du ser på tallene, så var tallene i enormt i vår favør i presidentvalget. Det var skammelig at de var i stand til å komme unna med det. Høyesterett hadde ikke motet til å gjøre det de skulle gjøre, sa Trump før Ingraham grep inn.

- Nå snakker jeg som en advokat. Vi skal ikke fortsette å prosedere fortida, sa Ingraham.

Trump gjentok likevel angrepet sitt på høyesterett.

- Det er mange republikanere i høyesterett, svarte Ingraham.

Trump utnevnte tre høyesterettsdommere i løpet av sin presidentperiode, noe som har gitt et klart konservativt flertall i domstolen.

NÆRE: USAs forrige president, Donald Trump, har et nært forhold til Fox News-programlederen Laura Ingraham. Foto: AP Photo/Luis M. Alvarez
NÆRE: USAs forrige president, Donald Trump, har et nært forhold til Fox News-programlederen Laura Ingraham. Foto: AP Photo/Luis M. Alvarez Vis mer

Nytt søksmål

Trump har gjentatt påstanden om at valget ble stjålet fra ham helt siden valget. Dette til tross for at det ikke er blitt lagt fram et eneste bevis på omfattende valgfusk. Intervjuet med den forrige presidenten kom like før Fox News ble saksøkt for 1,6 milliarder dollar (om lag 13,6 milliarder kroner) fra selskapet Dominion Voting Systems, som lager stemmemaskiner.

De mener Fox News har bidratt til å spre løgner om valgresultatet på en måte som skader Dominion alvorlig.

Fredag sendte Dominion et søksmål på 139 sider til en domstol i Delaware. Der beskriver de Fox News som en aktiv spiller i forsøkene på å spre usannheter om at selskapet hadde forandret stemmetall og manipulert maskinene på en måte som hjalp Biden. I søksmålet nevnes Fox Corporation og programlederne Maria Bartiromo, Lou Dobbs og Jeanine Pirro som saksøkte, skriver New York Times.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Flere søksmål

Etter valget var Trumps advokater, blant annet Sidney Powell og Rudy Giuliani, stadig på lufta hos Fox News hvor de presenterte mange ulike konspirasjonsteorier. Alt ble lagt fram uten bevis, og over 60 søksmål fra Trump-leiren i forskjellige delstater, ble avvist av domstolene. Heller ingen undersøkelser og omtellinger avdekket noen som helst form for omfattende valgfusk.

I januar saksøkte Dominion både Giuliani og Powell for milliardbeløp. I tillegg saksøkte de den kontroversielle sjefen for puteselskapet MyPillow, Mike Lindell, som også var en hyppig gjest hos Fox News og andre Trump-vennlige medier. Hvert søksmål ber om en skadeerstatning på mer enn én millard dollar.

- Sannheten betyr noe. Løgner har konsekvensers. Fox solgte en usann historie om valgfusk for å tjene sine egne kommersielle formål, og de skadet Dominion alvorlig i prosessen. Dersom denne saken ikke er en ærekrenkelse av en kringkaster, så er det ingenting som er det, skriver Dominions advokat i søksmålet.

Det mener imidlertid ikke Fox.

- Ingen fornuftig person

- Fox News Media er stolte av vår dekning av valget i 2020, som stor i den beste tradisjonen i amerikansk journalistikk, og vi vil forsvare oss kraftig i retten mot dette grunnløse søksmålet, sier en talsperson for Fox News til Business Insider.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Et annet selskap som lager stemmemaskiner, Smartmatic, har også allerede saksøkt Fox News for 2,7 milliarder dollar (snaut 23 milliarder kroner). Trump-leiren hevdet gjentatte ganger at maskinene deres var fikset slik at Biden kunne vinne. I sitt søksmål nevner Smartmatic Fox News-programlederne Lou Dobbs, Maria Bartiromo og Jeanine Pirro som saksøkte, i tillegg til Giuliani og Powell.

Powell er ikke lenger Trumps advokat, men i ukene etter valget jobbet hun hardt for å overbevise USA om at valget var rammet av store konspirasjoner. Derfor ble forsvaret hennes i søksmålene møtt med en blanding av latterliggjøring og måping i amerikanske medier. Her innrømmer hun nemlig at hun ikke hadde bevis for påstandene hun kom med.

- Ingen fornuftig person ville konkludere med at uttalelsene var virkelige faktauttalelser, skriver Powells advokater i et rettsdokument denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer