Fersk NHO-rapport

Avdekker skjulte verdier

Verdien av eksport av norske tjenester er betydelig undervurdert, ifølge en fersk rapport som Menon Economics har laget på oppdrag fra NHO.

AVDEKKER: - Som å selge sand i Sahara, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, om noen av de norske eksportsuksessene. Foto: Vidar Ruud / NTB
AVDEKKER: - Som å selge sand i Sahara, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, om noen av de norske eksportsuksessene. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Norge er en gigant når det gjelder eksport av olje, gass og fisk. Men i skyggen av dette eksporterer norske bedrifter også tjenester til en samlet omsetning på solide 250 milliarder kroner.

Den samlede verdien for Norge er imidlertid langt høyere, fastslås det i en rapport som arbeidsgiverforeningen NHO legger fram i dag.

- Det undrer meg litt at vi ikke snakker mer om hva vi får ut av norsk eksport av tjenester, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn til Børsen.

Flere ringvirkninger

Menon-rapporten tar for seg 18 norske bedrifter som er medlem av NHO og som alle satser stort i utlandet. Rema 1000, Oda, Toma og Cutters er noen av eksemplene som trekkes fram.

Samlet har disse 18 bedriftene en omsetning på 57 milliarder kroner i Norge og nesten like mye - 53 milliarder kroner - i EU/EØS-området.

De utvalgte bedriftene står for rundt halvparten av norske tjenesteytende bedrifters samlede omsetning i Europa.

NHO-topp Kaltenborn er spesielt opptatt av alle ringvirkningene som gir økt, men ikke alltid målbar, verdi for bedriftene og for norsk økonomi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer