Lønnsoppgjøret

Avfeier sykepleierløft: - Uaktuelt

Lederen av LOs største forbund nekter å være med på et ekstra lønnsløft for sykepleiere og lærere: - Det finner vi oss ikke i, sier hun.

NEI: - Det er ikke bare å kaste seg på en bølge og kreve mer, mer, mer, sier Fagforbundets leder Mette Nord om Unios varslede krav om et ekstra lønnsløft for lærere og sykepleiere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEI: - Det er ikke bare å kaste seg på en bølge og kreve mer, mer, mer, sier Fagforbundets leder Mette Nord om Unios varslede krav om et ekstra lønnsløft for lærere og sykepleiere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi hører at det snakkes om lønnskrav på 100 000 kroner eller ti prosent lønnsvekst. Da blir det bare smuler igjen til oss andre. Det er helt uaktuelt, tordner Fagforbundets leder Mette Nord.

Lederen av LOs største forbund med 400 000 medlemmer i ryggen er krystallklar:

Verken coronapandemien eller lønnsutviklingen de siste åra holder som argumenter for å gi lærere og sykepleiere et ekstra lønnsløft i år, slik Unio har varslet at de vil kreve.

Lagarbeid

Mette Nord mener at hele argumentasjonsrekken blir grunnleggende feil.

- Sykepleiere og lærere har ikke stått alene i coronapandemiens fremste rekke. På sykehus trengs både renholdere, portører, helsesekretærer, helsefagarbeidere og mange andre yrkesgrupper. Hele laget må få en økning, sier Nord til Børsen.

Hun advarer mot alvorlige samfunnsmessige ringvirkninger av å løfte enkeltgrupper, slik hovedsammenslutningen Unio argumenterer så hardt for:

- De inviterer til å sprenge rammene i frontfaget ved at noen skal få mer. Argumentet er at man bare kan bake kaka større. Det holder ikke, for da må jo noen uansett få de største kakestykkene. Frontfagsmodellen sikrer en god balanse mellom privat og offentlig sektor, noe alle grupper er tjent med. Så her står vi last og brast med industriarbeiderne, forsikrer Nord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.