Avgiftskutt: - Liten effekt

- Flere arbeidsplasser i Norge, oppgis som grunn for avgiftskuttet på snus, alkohol og sukker. Den analysen er to professorer i økonomi skeptiske til.

AVGIFTSKUTT: Sukkeravgiften fjernes i Norge, noe Frp håper vil føre til at flere dropper å handle i godteributikkene på Nordbysenteret, men heller gjør handelen hos sin lokale kjøpmann. Foto: Geir Olsen / NTB
AVGIFTSKUTT: Sukkeravgiften fjernes i Norge, noe Frp håper vil føre til at flere dropper å handle i godteributikkene på Nordbysenteret, men heller gjør handelen hos sin lokale kjøpmann. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Ja. Det er en effekt, men det er et lite tall.

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har blitt bedt av Børsen om å vurdere hvorvidt det har noen effekt på grensehandelen at regjeringen og Frp nå har kommet til enighet om å sette ned avgiftene på en rekke varer som inngår i nordmenns svenske handlevogn.

Lavere avgifter

For det er grensehandelen som skal begrenses ved at de nå har kommet til enighet om at skatte- og avgiftsregimet rundt noen av de mest populære grensehandelsvarene skal ned.

Alkoholavgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent, noe som eksempelvis gjør ei flaske vin på Vinmonopolet fem kroner billigere, og en havliter øl i butikken blir 1,50 kroner billigere.

Avgiften på snus kuttes med 25 prosent, noe som gjør en boks løssnus 11,45 kroner billigere. I tillegg fjernes avgiften på sukker og sjokolade, og avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert.

Frp-nestleder og partiets finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, sier til Børsen at årsaken til at de nå setter ned avgiftene er at norsk næringsliv taper tusenvis av arbeidsplasser på at nordmenn valfarter til Sverige for å kjøpe alkohol, snus, godterier og brus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer