Avgiftskutt: - Liten effekt

- Flere arbeidsplasser i Norge, oppgis som grunn for avgiftskuttet på snus, alkohol og sukker. Den analysen er to professorer i økonomi skeptiske til.

AVGIFTSKUTT: Sukkeravgiften fjernes i Norge, noe Frp håper vil føre til at flere dropper å handle i godteributikkene på Nordbysenteret, men heller gjør handelen hos sin lokale kjøpmann. Foto: Geir Olsen / NTB
AVGIFTSKUTT: Sukkeravgiften fjernes i Norge, noe Frp håper vil føre til at flere dropper å handle i godteributikkene på Nordbysenteret, men heller gjør handelen hos sin lokale kjøpmann. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Ja. Det er en effekt, men det er et lite tall.

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har blitt bedt av Børsen om å vurdere hvorvidt det har noen effekt på grensehandelen at regjeringen og Frp nå har kommet til enighet om å sette ned avgiftene på en rekke varer som inngår i nordmenns svenske handlevogn.

Lavere avgifter

For det er grensehandelen som skal begrenses ved at de nå har kommet til enighet om at skatte- og avgiftsregimet rundt noen av de mest populære grensehandelsvarene skal ned.

Alkoholavgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent, noe som eksempelvis gjør ei flaske vin på Vinmonopolet fem kroner billigere, og en havliter øl i butikken blir 1,50 kroner billigere.

Avgiften på snus kuttes med 25 prosent, noe som gjør en boks løssnus 11,45 kroner billigere. I tillegg fjernes avgiften på sukker og sjokolade, og avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert.

Frp-nestleder og partiets finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, sier til Børsen at årsaken til at de nå setter ned avgiftene er at norsk næringsliv taper tusenvis av arbeidsplasser på at nordmenn valfarter til Sverige for å kjøpe alkohol, snus, godterier og brus.

- Hvert år legger nordmenn igjen mer enn 15 milliarder kroner på kjøpesentre i Sverige. Frp vil senke norske avgifter ned til svensk nivå slik at nordmenn kan handle disse varene hos sin lokale kjøpmann heller enn å dra til Sverige. Økt handel i Norge gir flere jobber. Det er godt dokumentert, sier Listhaug.

Høyres Vetle Wang Soleim, medlem i finanskomiteen på Stortinget, sier at de med avgiftskuttene ønsker å støtte oppunder norsk dagligvarehandel i konkurransen mot Sverige.

- Dette er en politikk både for å la folk beholde mer av sine opptjente penger, noe vi i Høyre mener er veldig bra, men det er også et grep for å få økt sysselsetting og verdiskaping i Norge framfor Sverige, sier Solheim.

- Vanskelig å beregne effekt

NHH-professor Steen mener også det kan ha en viss effekt å skru ned avgiftene, men maner til å ikke ha for høye forhåpninger til hva avgiftskuttet betyr for norske handlevaner.

- Det er ikke veldig store effekter, noe som betyr at man skal være edruelig når man ser på hva dette utgjør, sier Steen, og fortsetter:

- Foreløpig er dette bare en gavepakke til det norske folk som sitter bak låste grenser.

Ifølge Steen finnes det en del studier internasjonalt om effekten av grensehandel, men det er lite empirisk forskning på grensehandelen mellom Norge og Sverige.

- Ser vi på Norge er det er vanskelig nok å beregne hva hele grensehandelen innebærer i tapt verdistigning og arbeidsplasser, det er enda mye mer komplisert å si noe om dette når vi skal vurdere en liten endring i prisforholdet mellom landene, sier Steen.

Annette Alstadsæter professor i skatteøkonomi ved Handelshøyskolen, NMBU, etterlyser mer forskning på området.

- Generelt vet vi svært lite om realeffektene på for eksempel sysselsetting ved slike avgiftsendringer. Derfor er det vanskelig å ha en faktabasert politikkutforming, og det er behov for mer forskning på området, sier Alstadsæter, og fortsetter:

- Så må man først være tydelig på hva man ønsker å oppnå, for i det hele tatt kunne vurdere om avgiftsendring er det mest hensiktsmessige virkemiddelet.

Viser til Virke-rapport

Børsen har spurt hva slags faglig belegg Frp har for at avgiftskuttet har den ønskede effekten.

- Virke la i sommer fram en rapport fra Menon Economics, som viste at dersom folk heller handlet varene i Norge ville dette kunne gi 8200 arbeidsplasser, og 3,7 mrd. kr i økt skatteinngang. Da er ikke avgiftsinntekter regnet inn, sier Listhaug.

Rapporten Listhaug viser til har tatt utgangspunkt i hva som er konsekvensen av helt stengte grenser.

NHH-professor Steen sier at regnestykket er veldig vanskelig.

– Rapporten tar ikke høyde for at Sverige vil være et attraktivt handlested selv med like priser på tvers av grensene. På grunn av stort vareutvalg i grensebutikkene, og et annet vareutvalg vil svenskehandel fremdeles være attraktivt. Det er et veldig tilrettelagt system for storhandel, sier Steen, og fortsetter.

- I en verden der det ikke var noen forskjeller mellom Norge og Sverige, er det likevel forskjeller.

Han påpeker også at det er vanskelig å vurdere regnestykkene til Menon Economics, fordi de ikke viser detaljert hvordan de har regnet.

- Men med en helt åpen grense, der det ikke er noen forskjell på pris og avgifter, så får du likevel ikke 8200 arbeidsplasser i Norge. Utvalget i butikkene, spesielt i grensebutikkene, gjør fortsatt grensehandel attraktivt, sier Steen.

Også Høyre viser til Virke-rapporten, og legger til at statistikken viser at snus, brus og godteri er en stor del av grensehandelen, og derfor en motivasjon for hvorfor nordmenn reiser. Men:

- Vi vet ikke ennå hvilken effekt dette gir på sysselsetting i Norge, men jeg registrerer hvordan Virke, NHO og handelsstanden jubler over denne budsjettenigheten, og for meg et det et tydelig signal på at dette er god politikk for å flytte mer av handelen hjem til norske butikker, sier Solheim.

Noen vil droppe grensehandel

I en studie Steen har gjort sammen med Simen A. Ulsaker og Richard Friberg, påviste de at prisensitiviteten, altså hvor avgjørende prisene er for om man drar til Sverige for å handle, er aller høyest når man bor rundt en time fra nærmeste svenske butikk.

- Dette betyr noe for dem som er akkurat langt nok unna til at en handletur på lørdagen til Sverige ikke er opplagt, eksempelvis et hushold som pleide å reise én gang eller to i måneden. Det er de som nå vil vurdere om den turen er verdt det når det ikke er like mye å tjene på det. Det kommer nok til å bli noe avskalling. Det er vanskelig å mene noe om hvor stor den avskallingen er, men den blir nok ikke så stor, sier Steen, og utdyper:

- Det vil være litt færre husholdninger som finner det lønnsomt. Alle andre vil handle som før, for når du først er der så vil prisforskjellen fremdeles være stor.

Han viser til at de svenske prisene er rundt regnet 30 prosent lavere enn de norske, og at en gjennomsnittlig norsk handel på dagstur til grensa er 1300 kroner.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Vis mer

16 milliarder kroner

En pilotundersøkelse fra SSB så i september i fjor på hva nordmenn handler i Sverige. I løpet av måneden handlet nordmenn for til sammen to milliarder kroner.

De to milliardene var fordelt på følgende vis i utvalgte varekategorier:

  • Mat og dagligvarer: 33,7 prosent
  • Alkohol: 18,2 prosent
  • Tobakk og snus: 15,9 prosent
  • Andre (f.eks. klær og sko): 15 prosent
  • Brus og mineralvann: 10,6 prosent
  • Sjokolade og godteri: 6,7 prosent

Til sammen handlet nordmenn på dagstur til svenskegrensa for 16 milliarder kroner i 2019, en økning på 2,1 prosent fra året før. De siste 15 åra er grensehandelen nesten doblet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer