Svak kronekurs:

- Avgjørende

Den svake krona vil gjøre årets utenlandsferie ekstra dyr. Men reiselivsaktør i Norge håper nå å tjene godt både på nordmenn og utenlandske gjester.

KRYSSER FINGRENE: Det er spenning i lufta hos flere reiselivsaktører i Norge før sommersesongen starter for alvor. I Rypetoppen Adventurepark håper de den svake krona vil gi positivt utslag på besøkstallene. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
KRYSSER FINGRENE: Det er spenning i lufta hos flere reiselivsaktører i Norge før sommersesongen starter for alvor. I Rypetoppen Adventurepark håper de den svake krona vil gi positivt utslag på besøkstallene. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

MERÅKER (Børsen): Mange av oss har for lengst booket en tur til varmere strøk i sommer, og teller nå bare ned til utenlandsferien, som for mange blir den første etter pandemien.

Men den økonomiske smaken av utenlandsferie har fått en stadig vondere smak i munnen.

Selv om valutakursen har bedret seg noe utover i juni, fra toppnivået på 13,89 for et britisk pund, 11,24 for en amerikansk dollar og 12 kroner for en euro, blir utenlandsferien i år langt dyrere enn i de foregående åra. Samtidig har prisen på flyreiser steget med 51,8 prosent fra mai i fjor til mai i år, viser tall fra SSB.

Det er likevel ikke alle som ser like dystert på den svake kronekursen, snarere tvert imot.

- Det er nesten litt stygt å si det, men jeg har nesten litt forventninger om at vi som bedrift skal få et godt år, og at krona kan være en av faktorene.

Det sier Eirik Govasmark Lerberg, daglig leder i Rypetoppen Adventurepark i fjellbygda Meråker, til Børsen.

Store forventninger

Siden klatreparken så dagens lys i 2012, har selskapet økt sine driftsinntekter kraftig, fra 2,34 millioner kroner i 2013 til 9,74 millioner kroner i 2019, som var siste år før pandemien. I 2021 vokste driftsinntektene til rekordhøye 11,68 millioner kroner.

I en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av forsikringsselskapet Fremtind i mai, opplyste hele 47 prosent at endring i økonomien påvirker sommerens ferieplaner. Halvparten av disse velger et lavere feriebudsjett.

36 prosent av dem dropper utenlandsreisen.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Har dere merket noen endringer?

- Vi har egentlig ikke merket så veldig mye enda. Personlig tror jeg, når det er litt usikre tider økonomisk, at det er de største tingene folk prioriterer bort, sier Lerberg, og sikter til sydenturer og større investeringer som bil, før han fortsetter:

- Mens en familietur til Rypetoppen, selv om det kan bli noen hundrelapper eller tusenlapper, tror jeg fortsatt er ting som vil bli prioritert.

Deilig å være turist i Norge

Mens nordmenn må ut med mer for utenlandsferien grunnet den svake kronekursen, kan utenlandske turister i Norge glede seg over at årets tur blir billigere enn den har vært de foregående åra.

Rypetoppen Adventurepark, som er en av Skandinavias største klatreparker, håper nå at mange utenlandske turister legger turen til fjellbygda like ved svenskegrensa.

- Jeg håper og tror at det kan bli skikkelig bra trykk med utenlandske turister i sommer, og det kan kronekursen være litt avgjørende for, sier Lerberg, som samtidig håper nordmenn tar årets ferie i eget land.

Selv om parken først sist lørdag åpnet dørene for fullt denne sesongen, og det først da drar seg til med gjester, har de allerede merket en liten endring i besøket av utenlandske gjester.

Så langt har et tosifret antall svenske skoleklasser tatt turen over grensa, forteller Lerberg.

- Vi har ikke hatt så mange av dem før, vi har hatt mest bare familiefolk. Hvis det er like mye økning i familiefolk nå til sommeren, så tror jeg det blir veldig mange svensktalende gjester her i sommer.

Hele 40 prosent av drop-in gjestene før pandemien var svensker, opplyser Lerberg, som denne sommeren - etter å ha vurdert rundt 110 jobbsøknader - har ansatt over 40 personer i parken, primært studenter og skoleungdommer.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer