Svak kronekurs:

- Avgjørende

Den svake krona vil gjøre årets utenlandsferie ekstra dyr. Men reiselivsaktør i Norge håper nå å tjene godt både på nordmenn og utenlandske gjester.

KRYSSER FINGRENE: Det er spenning i lufta hos flere reiselivsaktører i Norge før sommersesongen starter for alvor. I Rypetoppen Adventurepark håper de den svake krona vil gi positivt utslag på besøkstallene. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
KRYSSER FINGRENE: Det er spenning i lufta hos flere reiselivsaktører i Norge før sommersesongen starter for alvor. I Rypetoppen Adventurepark håper de den svake krona vil gi positivt utslag på besøkstallene. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

MERÅKER (Børsen): Mange av oss har for lengst booket en tur til varmere strøk i sommer, og teller nå bare ned til utenlandsferien, som for mange blir den første etter pandemien.

Men den økonomiske smaken av utenlandsferie har fått en stadig vondere smak i munnen.

Selv om valutakursen har bedret seg noe utover i juni, fra toppnivået på 13,89 for et britisk pund, 11,24 for en amerikansk dollar og 12 kroner for en euro, blir utenlandsferien i år langt dyrere enn i de foregående åra. Samtidig har prisen på flyreiser steget med 51,8 prosent fra mai i fjor til mai i år, viser tall fra SSB.

Det er likevel ikke alle som ser like dystert på den svake kronekursen, snarere tvert imot.

- Det er nesten litt stygt å si det, men jeg har nesten litt forventninger om at vi som bedrift skal få et godt år, og at krona kan være en av faktorene.

Det sier Eirik Govasmark Lerberg, daglig leder i Rypetoppen Adventurepark i fjellbygda Meråker, til Børsen.

Store forventninger

Siden klatreparken så dagens lys i 2012, har selskapet økt sine driftsinntekter kraftig, fra 2,34 millioner kroner i 2013 til 9,74 millioner kroner i 2019, som var siste år før pandemien. I 2021 vokste driftsinntektene til rekordhøye 11,68 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.