Thailand:

Avkrefter mottak av «luksus-flyktninger»

Mens coronaviruset raser i India, har det dukket opp rapporter om at rike og velstående har tatt privatfly over «bukta» til sikkerhet i Thailand. Luftfartsmyndighetene avkrefter imidlertid at dette er tilfellet.

AVVISER FLYKNINGER: Luftfartsmyndighetene i Thailand avviser at rike indere har fått lande privaflyene sine på thailandsk jord. Foto: Saiko3p / Shutterstock / NTB
AVVISER FLYKNINGER: Luftfartsmyndighetene i Thailand avviser at rike indere har fått lande privaflyene sine på thailandsk jord. Foto: Saiko3p / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

India satte søndag nok en dyster rekord med 3689 nye coronadødsfall registrert siste døgn. Dette er fjerde dagen på rad at det hardt rammede landet melder om over 3000 nye dødsfall.

Totalt er det nå registrert minst 215 542 coronadødsfall i landet, melder NTB.

Mørketallene antas imidlertid å være store, og mange dødsfall blir trolig ikke fanget opp av myndighetene.

Sykehusene i landet er overfylt, og mange sliter med kritisk mangel på oksygen til pasientene.

Rømmer landet

Den kritiske situasjonen India nå står i, har ført til at mange land har stengt grensene for reisende herfra.

Flere velstående indere har imidlertid sett sitt snitt til å stikke av før grensene stengte, og blant annet landet åtte privatfly fra India i London kort tid før britene sa stopp, har Børsen tidligere omtalt. Det siste flyet skal ha landet bare 40 minutter før grensene stengte.

Prislappen på ett privatfly fra Mumbai til London er rundt 70 000 britiske pund, eller litt i overkant av 800 000 norske kroner.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Rapporter om privatfly

Mandag denne uka stengte også Thailand grensene for India, i frykt for importtilfeller av den antatt mer smittsomme varianten som herjer der.

Det har imidlertid dukket opp rapporter om at privatfly med rike indere likevel har fått lande, skriver Reuters.

Denne påstanden blir imidlertid benektet av Thailandske luftfartsmyndigheter (CAAT).

- Vi bekrefter at ingen chartrede fly fra indiske millionærer har søkt om tillatelse fra CAAT til å komme til Thailand, heter det i uttalelsen.

Dødsrekorder

Gjennom pandemien har Thailand klart å holde både smittetall og dødstall nede på et lavt nivå sammenliknet med mange andre land.

Søndag er det registrert litt over 69 000 tilfeller og 245 dødsfall siden pandemien brøt ut i fjor, ifølge NTB.

DØDSREKORDER: India setter stadig nye dødsrekorder. Her forberedes kremering av coronadøde i New Dehli tidligere denne uka. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB
DØDSREKORDER: India setter stadig nye dødsrekorder. Her forberedes kremering av coronadøde i New Dehli tidligere denne uka. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer

De siste dagene har imidlertid smittetallene økt kraftig, med 1940 nye smittetilfeller siste døgn.

Også dødstallene stiger, og fra lørdag til søndag er det meldt om 21 nye coronarelaterte dødsfall, noe som er ny rekord i Thailand for andre dagen på rad.

Eksperter peker på at den britiske virusvarianten er blitt dominerende, og at denne smitter lettere, skriver NTB.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer

- Ikke nok

Tidligere denne uka tok myndighetene grep i blant annet landets hovedstad Bangkok, hvor det er innført flere restriksjoner.

Parker, treningssenter, kinoer og barnehager er stengt, og det er også innført munnbind-påbud i det offentlige rom, med klekkelige bøter i vente om man ikke følger reglene.

Restauranter og kjøpesenter, som i fjor holdt stengt, har imidlertid forblitt åpne, noe som har ført til bekymringer om hurtigspredende smitteklynger og ønsker om at landets helseminister skal gå av, melder Reuters.

Professor i medisin, Thira Woratanarat, ved Chulalongkorn University advarer imidlertid på Facebook, ifølge nyhetsbyrået, at å stenge «steder og aktiviteter en av gangen ikke er nok». Han advarer om at Thailand må være forberedt på flere smitteklynger knyttet til arbeidsplasser, spisesteder og offentlig transport.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer