Vurderer å skrote avtale:

Avliver «myte»: - Riv ruskende galt

Det politiske Norge reagerer kraftig på signalene fra Russland om at de vil vurdere å skrote delelinjeavtalen. Et mulig utfall kan bli «svært grovt», ifølge ekspert.

Presidenten for den russiske nasjonalforsamlingen, Vjatsjeslav Volodin, ber representantene revurdere delelinjeavtalen med Norge i Barentshavet. Her med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB
Presidenten for den russiske nasjonalforsamlingen, Vjatsjeslav Volodin, ber representantene revurdere delelinjeavtalen med Norge i Barentshavet. Her med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske nasjonalforsamling, Dumaen, vil utrede mulighetene for å skrote delelinjeavtalen mellom Norge og Russland på enten midlertidig eller permanent basis.

Skulle avtalen opphøre å eksistere, vil det kunne åpne dørene for et rettslig vakuum i Barentshavet. Det vil kunne være svært dårlige nyheter for Norge, ifølge Rune Rafaelsen, tidligere ordfører i Sør-Varanger kommune og mangeårig forkjemper for folk-til-folk-samarbeidet i nord.

- Det er forferdelig dramatisk, sier Rafaelsen, til Dagbladets Børsen.

- Forhindrer forsyninger

Det var ordstyreren i Dumaen, Vjatsjeslav Volodin, som tirsdag ba nasjonalforsamlingens utenrikskomité å utrede delelinjeavtalen. Det skjedde etter at kommunistpartiets Mikhail Matvejev tok saken opp i Dumaen.

- Vi avsa 175 000 kvadratkilometer av Barentshavet til Norge. I dag ser vi hvordan Norge hindrer matforsyninger i å ankomme Svalbard, til våre bosettinger, sa han ifølge RIA.

I forrige uke havnet Russland i klammeri med Norge om frakt av mat og last til russiske gruvearbeidere i Barentsburg på Svalbard. Norge stanset i mai en rekke forsyninger som skulle til Barentsburg på Storskog. Russland anklager Norge for å bryte Svalbardtraktaten, noe Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) avviser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer