Equinor-sjef Anders Opedal:

Avlyser ny bonusfest

Equinor-sjefen sier superbonus til 20 000 ansatte neppe blir gjentatt i 2023. Samtidig langer han ut mot budsjettprosessene på Stortinget: - Det er uheldig, forteller han til Dagbladet.

GODE TIDER: Ansatte i Equinor fikk både bonus og engangsutbetaling fra sjefen, Anders Opedal, i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
GODE TIDER: Ansatte i Equinor fikk både bonus og engangsutbetaling fra sjefen, Anders Opedal, i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): Alle Equinor-ansatte fikk 1000 dollar - rundt 10.000 kroner hver - som en påskjønnelse for ekstra god jobb i 2022.

Det utgjorde en samlet utbetaling på rundt 200 millioner kroner, og kom i tillegg til en bonus på 10,5 prosent og et lønnsoppgjør på 4,9 prosent tidligere i år,

Equinor-sjef Anders Opedal forsvarer beslutningen overfor Dagbladet.

- Det har vært en veldig høy arbeidsbelastning for alle i Equinor i 2022, sier han til Dagbladet.

Ikke en bonus

Staten er Equinors største eier, og fellesskapet har en eierandel på 67 prosent i det digre selskapet.

- Var en slik bonus nødvendig i kriseåret 2022, Opedal?

Før Equinor-sjefen besvarer spørsmålet griper hans rådgiver inn og understreker at bonusen ikke var en bonus, men en «engangsutbetaling».

- Ja, det var en engangsutbetaling dette, gjentar Equinor-sjefen, og legger til:

- Equinor er et internasjonalt selskap og vi skal ikke være lønnsledende, men vi skal være konkurransedyktig. Vi opererer i et internasjonalt marked, samtidig som vi er tydelig på at Equinor skal være en del av frontfagsmodellen, sier Opedal videre.

Ikke gjentakende

Han sier lite tyder på at Equinor vil gjenta engangsutbetalingen når 2023 nærmer seg slutten.

- Nei, engangsutbetalingen var spesielt for 2022, sier Opedal.

Equinor-sjefen er en av hotellets viktigste menn når oljebransjen er samlet til seminar i Sandefjord denne uka.

Nye områder

En annen makthaver, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ga bort nye lisenser i allerede tildelte områder han innledet konferansen.

Opedal er godt tilfreds.

- Ja, dette var viktig. Vi behøver forutsigbarhet i norsk olje- og gasspolitikk, sier han.

Han brukte en stor del av sin presentasjon på å snakke om nettopp «forutsigbarhet». Anders Opedal forteller Dagbladet at den politiske situasjonen på Stortinget er en trussel mot nettopp den forutsigbarheten han ønsker.

- Det er uheldig at norsk olje- gasspolitikk er oppe til vurdering to ganger i året, sier han og sikter til budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV.

Ut mot budsjettprosess

Som Dagbladet tidligere har fortalt har SV en langsiktig plan om å bruke budsjettforhandlingene til å presse gjennom en grønnere retning for Norge. Det betyr at olje- og gasspolitikk alltid er på bordet, og at SV ved hvert veiskille vil kreve en ny oljeseier.

Dagbladet er kjent med at dette uroer de oljevennlige delene av fagbevegelsen, i tillegg til petroleumsbransjen.

- Vi er en så viktig næring at slike diskusjoner må foretas utenom budsjettforhandlingene, sier Opedal.

- Denne bransjen krever milliardinvesteringer over flere år, også for å sikre grønn omstilling, og da er forutsigbarhet helt avgjørende, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer