Krigen i Ukraina:

Avlyste møte etter penge­­krangel

Amerikanske politikere kranglet så busta fyker over en støttepakke til Ukraina. Timer seinere avlyste Zelenskyj et møte med dem.

AVLYSTE: Volodymyr Zelenskyj avlyste et møte med det amerikanske senatet tirsdag, etter en heftig krangel mellom politikerne om en støttepakke til Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB
AVLYSTE: Volodymyr Zelenskyj avlyste et møte med det amerikanske senatet tirsdag, etter en heftig krangel mellom politikerne om en støttepakke til Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avlyst et møte med amerikanske politikere etter en opphetet krangel i USAs senat over militær pengestøtte til Ukraina, melder BBC.

Zelenskyjs stabssjef Andrij Jermak sa tirsdag at de sto i fare for å tape krigen om ikke USA bidro med mer penger til Ukrainas militære.

- Det vil være vanskelig å holde posisjonene, og soldatene våre i live, sa Jermak ifølge BBC.

Avlyste

Få timer etter avlyste Volodymyr Zelenskyj et planlagt videomøte med amerikanske senatorer. Ifølge majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, opplyste ikke Zelenskyj noen grunn.

Kort tid før stormet en rekke republikanske senatorer, blant dem tidligere presidentkandidat Mitt Romney, ut av en høring etter en krangel om støttepakken.

- Det er ingenting nytt her. Republikanerne har sagt at det er støtte til Ukraina, men at det må sikring til på grensa vår, sa Mitt Romney ifølge France 24.

Står fast

En foreslått pakke på 106 milliarder dollar står nå fast i senatet. Den omfatter både militær støtte til Ukraina, Taiwan og Israel, og økt finansiering til sikring av USAs grense til Mexico.

Republikanerne krever i tillegg endring i USAs innvandringspolitikk, med betydelig strengere krav til innreise og endringer i prosessering av asylsøkere som kommer over grensa.

- Til gjengjeld for å støtte mer penger til Ukraina, må vi få betydelige reformer i grensepolitikken, har den republikanske senatoren Tom Cotton uttalt mandag, ifølge BBC.

Konflikten i senatshøringen utbrøt etter at republikanerne beskyldte demokratene og Bidens presidentadministrasjon for å ignorere kravene om strengere innvandringspolitikk.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller Russlands president Vladimir Putin en jævla terrorist i et nytt intervju. Video: Twitter/MSNBC Vis mer

Dramatisk brev

Nyheten kommer etter et dramatisk brev fra Det hvite hus til kongressens ledere.

- Det er tomt for penger til å støtte Ukraina i denne kampen, skriver Joe Bidens budsjettdirektør, Shalanda Young, ifølge Washington Post.

Krigen på Gaza har i stor grad bidratt til at stadig flere Republikanere virker mer og mer negative til å gi mer støtte til Ukraina.

- Det er flere grunner til at Det hvite hus sliter med å få mer støtte til Ukraina, men Israels militære handlinger på Gaza har vært en virkelig distraksjon. Før det skjedde, var krigen i Ukraina på et vis den eneste store og viktige militæraksjonen i verden, forklarer professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet Børsen i et intervju denne uka.

På offensiven

Samtidig som det fortsatt er en del republikanere som er opptatt av å støtte Ukraina, påpeker professor Baker hvordan det alltid har vært krefter i Det republikanske partiet som ønsker å isolere USA og konsentrere seg om innenrikspolitikken.

Disse kreftene er nå på offensiven.

- De mener pengene som brukes på støtte til Ukraina, ville være bedre brukt på andre formål hjemme i USA, forklarer Baker.