Avslører full krangel bak lukkede dører

Svenske Thomas var en del av president Trumps innerste krets. Nå tar han bladet fra munnen.

KATASTROFE: Mandag 19. oktober holdt Donald Trump et felles telefonmøte med store deler av de ansatte i sin valgkampanje, hvor han langet ut mot smittevernekspert Anthony Fauci. Lyd: AP. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På samme tid som en intens og dramatisk valgkamp foregår i USA, tar en av Donald Trumps tidligere topprådgivere bladet fra munnen om livet bak kulissene i Det hvite hus.

I august 2017 ble svenske Tomas J. Philipson (58) utnevnt som økonomisk rådgiver for presidenten. I nær tre år satt han side om side med Trump i tøffe forhandlinger og beslutningsmøter.

Så forlot han skipet.

RÅDGIVER: President Donald Trump avbildet under en pressekonferanse i Det hvite hus i juni i år. Øverst til høyre står svenske Tomas Philipson - som i senere tid har forlatt rådgiverstillingen. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB
RÅDGIVER: President Donald Trump avbildet under en pressekonferanse i Det hvite hus i juni i år. Øverst til høyre står svenske Tomas Philipson - som i senere tid har forlatt rådgiverstillingen. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB Vis mer

- Utmattende

I et større intervju med Expressen forteller Philipson nå om bakteppet for sin plutselige exit i sommer, hvordan det egentlig er å samarbeide med Donald Trump, og om et tidvis voldsomt bråk bak lukkede dører i Det ovale kontor.

- Jeg var rimelig ferdig. Det er en ganske utmattende jobb, sier 58-åringen til Expressen.

Den svenske økonomen, som til vanlig jobber som professor ved University of Chicago, forklarer at arbeidshverdagen stort sett kretset rundt møtene med Trump - som fant sted nærmest hver uke.

MIKROFONTRØBBEL: Trumps spesialrådgiver fikk en vrien start da han møtte pressen i Abu Dhabi. Video: AP Vis mer

- Presidenten likte at alle i rommet fremmet sin mening. Se for deg omtrent som i en rettssal, hvor du har forskjellige sider og presenterer dine argumenter. Deretter tar dommeren eller juryen en avgjørelse basert på det. Slik oppfattet jeg det.

- Heftige krangler

Han legger ikke skjul på at stemningen kunne bli svært betent og ordlyden krass under møtene.

- Konkurranse er alltid til kundens fordel, og i dette tilfellet var det presidenten som var kunden. Jeg tror også det førte til ganske heftige krangler og stridigheter, fortsetter Philipson.

Han tegner videre et bilde av rivalisering, og konflikt med andre rådgivere.

- (...) Jeg kom veldig godt overens med Larry Kudlow (Trumps øverste økonomiske rådgiver, journ.anm.). Men visse saker var vi ikke enige om. Jeg var generelt den største talsmannen for det frie markedet. Iblant gjorde det meg ... mindre populær.

UENIGHET: Tomas Philipson forteller at han i diskusjoner ikke alltid kom like godt overrens med Larry Kudlow (bildet). Foto: Reuters / Kevin Lamarque
UENIGHET: Tomas Philipson forteller at han i diskusjoner ikke alltid kom like godt overrens med Larry Kudlow (bildet). Foto: Reuters / Kevin Lamarque Vis mer

Philipson beskriver videre Trump som en «god lytter», og en «rask beslutningstaker». Han understreker på samme tid at avgangen i sommer var udramatisk, og at planen alltid var å forlate Det hvite hus etter tre år for å returnere til professorstillingen.

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

Stoppet av kneskade

En karriere i USA sto i utgangspunktet aldri på økonomens handlingsplan. I et tidligere intervju med SVT Nyheter har 58-åringen forklart at drømmen opprinnelig var å satse på en idrettskarriere.

- Jeg spilte volleyball, og var på juniorlandslaget. Men da jeg var 22 år gammel pådro jeg meg fire kneskader som krevde operasjon. Det var samtidig som jeg studerte matematikk ved Uppsala universitet.

Derfra åpnet det seg en forlokkende mulighet for utveksling til USA. Noen år etter studietida fikk Philipson jobb som økonomiprofessor ved University of Chicago. Derfra var veien inn til Det hvite hus tilsynelatende kort.

- Under overgangen etter 2016-valget ble jeg kontaktet og spurt om jeg ville ha en jobb i Det hvite hus' såkalte «Executive office of the president», som ble ledet av John Kelly.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer