Avslører «hårklipp»

En av Donald Trumps mangeårige långivere, Deutsche Bank, avslørte i retten at de av og til barberte ekspresidentens oppgitte formue.

HÅRKLIPP: Det blåste godt da Trump steg om bord Air Force One før en innenlandsflyging i 2018. Nå står han i flere rettssaksstormer. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTBFoto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
HÅRKLIPP: Det blåste godt da Trump steg om bord Air Force One før en innenlandsflyging i 2018. Nå står han i flere rettssaksstormer. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTBFoto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

USAs tidligere president, Donald Trump, står for tida overfor et søksmål fra New Yorks statsadvokat.

Påstandene går ut på at ekspresidenten blåste opp verdien av selskapene og eiendommene sine, og svindlet forretningspartnere. Trump har sagt at «hele saken er en svindel», og nekter for å ha gjort noe galt.

- Hårklipp

Saken er nå inne i andre uka. Onsdag vitnet Nicolas Haigh, en pensjonert Deutsche Bank-sjef som bidro med å innvilge over 400 millioner dollar i lån til ekspresidenten gjennom det siste tiåret.

Trumps regnskap var avgjørende for godkjenning av lån, sa han i retten. Haigh sa at han på tidspunktet ikke hadde grunn til å betvile Trumps regnskaper.

Men av og til jekket banken ned Trumps oppgitte verdivurderinger. Under utspørringen av Haigh dukket «hårklipp»-begrepet opp, melder Business Insider.

- Aller først, hva er en «hårklipp»? spurte advokat Kevin Wallace fra statsadvokatkontoret, henvendt til Nicolas Haigh.

- En «hårklipp» er en måte banken reduserer den oppgitte verdien av eiendelen for å danne en slags vurdering av hva den kan være verdt, svarte Haigh.

Haigh sa i retten at Trumps formue, før og etter «hårklippen», kunne svinge voldsomt. I 2011 fortalte Trump at han var verdt 4,26 milliarder dollar. Etter bankens «hårklipp» var formuen skrelt ned til 2,365 milliarder dollar.

- Jeg tror begrepet vi brukte var «rimelighetsvurdering» ('sanity check') av tallene, sa Haigh.

Innrømmer unøyaktighet

Trumps uttalelser om sin finansielle tilstand var avgjørende for å få et lån på 135 millioner dollar til golfanlegget sitt i Florida, og et lån på 107 millioner dollar i 2012 for skyskraperen hans i Chicago, sa Haigh i retten.

Han sa at banken ikke alltid foretok egne fullstendige vurderinger av verdiene på Trumps eiendommer, men av og til ble Trumps oppgitte verdi på eiendommer som Trump Tower og golfbanene gitt betydelige «hårklipper».

En dommer slo i forrige måned fast at den tidligere presidenten og hans selskap, Trump Organization, i årevis begikk svindel ved å overdrive verdien av eiendeler og formue i regnskapene han ga til banker, forsikringsselskaper og andre for å lande avtaler og sikre lån, skriver AP.

Trumps mangeårige finansdirektør, Allen Weisselberg, erkjente i sin vitneforklaring tirsdag at informasjonen i regnskapene ikke alltid var nøyaktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer