Donald Trump

Avslører planer: - Bare starten

I en lang uttalelse, med både stikk til «Big Tech» og store lovnader, avslører den tidligere presidenten mer om sitt nettsamfunn Truth Social.

2018: Daværende president Donald Trump med oppmerksomheten rettet mot telefonen sin. Forrige uke ble det kjent at han skal lansere et nytt nettsamfunn, etter at han tidligere i år ble utestengt fra Facebook og Twitter. Foto: AP Photo/Alex Brandon /NTB
2018: Daværende president Donald Trump med oppmerksomheten rettet mot telefonen sin. Forrige uke ble det kjent at han skal lansere et nytt nettsamfunn, etter at han tidligere i år ble utestengt fra Facebook og Twitter. Foto: AP Photo/Alex Brandon /NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke kunngjorde USAs tidligere president Donald Trump at han skal lansere et nytt nettsamfunn kalt Truth Social i starten av 2022.

I en ny uttalelse fra Trump Media & Technology Group, skriver Trump at han vil forklare mer rundt hva han gjør og hvorfor.

- Dette handler om mer enn bare politikk. Det handler om å redde landet vårt, skriver han.

I uttalelsen skriver Trump at USA alltid har vært en nasjon «av smarte og uavhengige mennesker som er stolte over å tenke for seg selv». Men han mener at de nå blir sensurert og diktert «av en liten gruppe selvrettferdige og selvutnevnte dommere av hva alle andre har lov til å tenke, si, dele og gjøre.»

- En katastrofe

I tida som president brukte Trump etablerte nettsamfunn til å spre usannheter om valget og konspirasjonsteorier.

Etter stormingen av Kongressen 6. januar ble Trump utestengt fra en rekke plattformer, deriblant Twitter og Facebook, av frykt for at han skulle bruke plattformene til å framprovosere mer vold.

Trump mener «den nye alderen for sensur er en katastrofe» for landet deres.

- Desto mer jeg så på dette problemet, jo mer innså jeg at for å gjenopprette fri tale, måtte en stor, ny plattform komme på markedet, med en sterk forpliktelse til å beskytte debatt fra alle sider, skriver han i uttalelsen.

- Det er et vanskelig sett utfordringer, og jeg innså at jeg kunne bli den eneste personen i Amerika med «megafonen», ressursene, erfaringen og ønsket om å få det til å skje, fortsetter han.

Trump lover en fri, livlig og mangfoldig plattform, og at Truth Social «bare er starten» på deres planer. Han ønsker folk fra alle politiske ståsteder og synspunkt velkommen til å delta i «den store amerikanske debatten igjen».

The Trump Media and Technology Group vil også lansere en streamingplattform.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump hyllet en av hans tilhengere som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Twitter / Ford Fischer Vis mer

- Ekkokammer

Forfatter John Færseth, som har skrevet ei bok om konspirasjonsteorier, tror det skal mye til for å konkurrere med de etablerte sosiale mediene.

- Vi har sett flere forsøk på å lage alternativer til Facebook. Det har ikke vært noen suksess foreløpig, sa han til Dagbladet forrige uke. Han viste eksempelvis til Gab og MeWe.

- Man kan jo tenke seg at det kan få nok momentum og brukere til å bli levedyktig. Men det vil nok trolig bli et ekkokammer.

Utover det, kan det bli spennende å se hva slags linje de har tenkt å legge seg på når det gjelder moderering, sa Færseth.

- Hva har de tenkt til å tillate og ikke? Man kan jo tenke seg at de vil legge seg på en «anything goes»-linje i forhold til etablerte sosiale medier, i alle fall så lenge det kommer fra høyresida. Og da er det fare for at det kan bli et fristed for rasisme, konspirasjoner og enda mer ekstreme meninger, kanskje til og med et utklekkingssted for ekstremisme. Men det er vanskelig å si, det spørs hva slags modereringspolicy de legger seg på.

Også IT-ekspert Torgeir Waterhouse sa til Dagbladet at lanseringen er bekymringsfull, men ikke overraskende.

Manglende tillit

I sin uttalelse viser Trump til amerikanernes manglende tillit til ledere og media. Det skal sies at de siste fem åra har prosenten republikanere med «minst noe tillit» til nasjonale nyhetsorganisasjoner, blitt halvert. Det viser en undersøkelse gjort av Pew Research Center.

Nesten åtte av ti demokrater og uavhengige som lener seg mot demokratene, sier de har mye eller noe tillit.

I mai i år slo samme forskningssenter fast at folkets tillit til myndighetene fortsatt er lav. Bare en fjerdedel av amerikanere sier at de kan stole på myndighetene i Washington til å gjøre det som er rett «alltid» eller «mesteparten av tiden».

36 prosent av demokrater og uavhengige som lener seg mot samme retning, sier de kan stole på myndighetene. På motsatt side er det bare ni prosent. Under Trump var det flere republikanere enn demokrater som rapporterte at de stolte på myndighetene, mens det har snudd under Biden.

Denne forskjellen mellom demokrater og republikanere er den største siden disse undersøkelsene startet i 2016.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ut mot «Big Tech»

Den tidligere presidentens forakt for etablerte nyhetsmedier og «big tech», altså de store teknologiselskapene, er godt kjent fra tidligere.

«Falske nyheter» er et uttrykk han har brukt i tide og utide etter han stilte som presidentkandidat. Da han ble permanent utestengt fra Twitter, raste han:

- «Big Tech» gjør en forferdelig ting for landet og mot landet. Jeg tror det vil være en katastrofal tabbe for dem. De er splittende og viser noe jeg har forutsett lenge. Men folk handlet ikke, sa Trump den gang.

I uttalelsen om Truth Social, langer den tidligere presidenten ut mot andre store plattformer:

- Vi vil ikke behandle brukere som labrotter for sosiale eksperimenter, eller merke alternative synspunkter som desinformasjon. Vi vil ikke stilne våre medborgere fordi de kan ta feil, eller verre; fordi vi tror at amerikanere ikke kan håndtere sannheten.

Både Facebook og Twitter merket mange av innleggene hans som misvisende før han ble utestengt fra plattformene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer