Avslører skrekkjobb: - Magen vrengte seg

Møysommelig kartlegging avdekker oppsiktsvekkende funn.

BAK KULISSENE: En rekke av verdens største techselskaper tilbyr smarthøyttalere. I sommer kom sjokkavsløringen om at det sitter mennesker og lytter på stemmeopptakene. Nå rettes søkelyset mot ansettelsesforholdene. Avbildet er tidligere visepresident i Amazon, Mike George. Foto: NTB Scanpix
BAK KULISSENE: En rekke av verdens største techselskaper tilbyr smarthøyttalere. I sommer kom sjokkavsløringen om at det sitter mennesker og lytter på stemmeopptakene. Nå rettes søkelyset mot ansettelsesforholdene. Avbildet er tidligere visepresident i Amazon, Mike George. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste åra har smarthøyttalere med innebygd mikrofon blitt en milliardindustri. Noen av verdens største techselskaper tilbyr produkter med såkalt virtuell assistanse, hvor flere titalls millioner har ønsket høyttalerne varmt velkommen i sitt hjem.

Enkelte har derimot vært svært skeptisk til hvorvidt det fantes fremmede ører bak anlegget. Om noen tyvlytter til det som foregår innenfor husets fire vegger.

Tidligere i år kom sjokkavsløringen som bekreftet spekulasjonene. Både Google, Apple og Amazon ble «tatt med buksene nede» - og innrømmet å ha lyttet til stemmeopptak fra brukerne sine. Seinere avslørte Bloomberg at også Facebook hadde gjort det samme.

- Visste ikke

Smarthøyttalerne baserer seg ikke bare på kunstig intelligens, men en «hær» av mennesker som transkriberer stemmeopptaket. Formålet er tilsynelatende å optimalisere talegjenkjenningen.

TYVLYTTING: Både Amazon, Google og Apple har lyttet og transkribert innhold fra telefoner og smarthøyttalere. Her illustrert ved Amazon- og Google-høyttalere. Foto: NTB Scanpix
TYVLYTTING: Både Amazon, Google og Apple har lyttet og transkribert innhold fra telefoner og smarthøyttalere. Her illustrert ved Amazon- og Google-høyttalere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en større artikkel fra Bloomberg går nyhetsnettstedet nå møysommelig til verks for å kartlegge omfanget av den alvorlige situasjonen. De har avdekket oppsiktsvekkende funn bak kulissene i Silicon Valley.

Bloomberg har intervjuet et dusin mennesker som har jobbet med avlytting og transkribering - på oppdrag fra techgigantene. Flere beskriver «dypt ubehag» over arbeidet - særlig fordi brukerne «så åpenbart» ikke visste at andre mennesker lyttet til innholdet.

Fikk sjokk

De fleste av intervjuobjektene ønsker å stille anonymt. Ett av unntakene er Ruthy Hope Slatis.

Høsten 2014 var Amazon i ferd med å lansere smarthøyttaleren Echo. Gjennom et bemanningsbyrå i Boston, sikret Slatis seg jobb for sistnevnte selskap, til tross for en ekstremt «vag stillingsbeskrivelse». Slatis ble informert om at jobben hun utførte ville være «kritisk i arbeidet med et topphemmelig talegjenkjenningsprogram».

Den amerikanske kvinnen forklarer at hun i begynnelsen antok at hun fikk betalt for å lytte til personer som frivillig hadde godkjent bruken av stemmeopptaket. Etter hvert innså Slatis at sannheten var en helt annen.

Amazon valgte selv å presenterte Alexa som et «mirakel innefor kunstig intelligens». Slatis fikk hakeslepp av markedsføringa og innså dermed hva arbeidsoppgavene egentlig innebar.

- Jeg husker at jeg tenkte: Herregud, det er dette jeg jobber med.

Mørke hemmeligheter

Materialet Slatis og medarbeiderne lyttet til karakteriseres som «ekstremt sensitivt». Opptakene inneholdt fortrolige samtaler, par som hadde sex, og mennesker som delte sine mørkeste hemmeligheter - deriblant menn med voldtektsfantasier, ifølge Bloomberg.

- Det er ikke sjans for at disse menneskene visste at andre mennesker lyttet til opptakene. Disse personene hadde aldri godkjent dette, sier Slates til nyhetsnettstedet.

I teorien skal smarthøyttalere aktiveres av en kommando, eksempelvis «Hei, Siri» eller «Ok, Google». Ifølge Bloomberg skal det likevel ha oppstått utilsiktede aktiveringer - uten at kommandoen var blitt sagt.

Slates beskriver en jobb som tidvis fikk «magen til å vrenge seg». I 2016 fikk hun nok og leverte sin oppsigelse.

Satt på pause

Fra tidligere er det kjent at techselskapene ofte hentet inn prosjektansatte via innleide eksterne selskaper. Den omfattende «tyvlyttinga» skjedde både via telefon og smarthøyttalere. Etter avsløringene la flere av selskapene seg paddeflat, og satte avlyttingsprogrammene sine på pause.

Amazon ønsket ikke å stille til intervju med Bloomberg i forbindelse med saken. I en e-post til nyhetsnettstedet skriver derimot en talsperson følgende:

«Personvern er grunnleggende for hvordan et hvert team og ansatt utvikler Alexa-funksjoner og Echo-enheter. Alle Alexa-ansatte er opplært i håndtering av kundedata som en del av vår sikkerhetstrening.»

I likhet med andre selskaper som tilbyr liknende produkter, hevder Amazon at det er en betydelig liten andel lydopptak som håndteres av mennesker.

I 2019 er det for øvrig ventet at mer enn 25 prosent av USAs befolkning vil bruke en såkalt smarthøyttaler, som for eksempel Amazon Echo med Alexa eller en Google Home.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer