Avslører skrekkjobb: - Magen vrengte seg

Møysommelig kartlegging avdekker oppsiktsvekkende funn.

BAK KULISSENE: En rekke av verdens største techselskaper tilbyr smarthøyttalere. I sommer kom sjokkavsløringen om at det sitter mennesker og lytter på stemmeopptakene. Nå rettes søkelyset mot ansettelsesforholdene. Avbildet er tidligere visepresident i Amazon, Mike George. Foto: NTB Scanpix
BAK KULISSENE: En rekke av verdens største techselskaper tilbyr smarthøyttalere. I sommer kom sjokkavsløringen om at det sitter mennesker og lytter på stemmeopptakene. Nå rettes søkelyset mot ansettelsesforholdene. Avbildet er tidligere visepresident i Amazon, Mike George. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste åra har smarthøyttalere med innebygd mikrofon blitt en milliardindustri. Noen av verdens største techselskaper tilbyr produkter med såkalt virtuell assistanse, hvor flere titalls millioner har ønsket høyttalerne varmt velkommen i sitt hjem.

Enkelte har derimot vært svært skeptisk til hvorvidt det fantes fremmede ører bak anlegget. Om noen tyvlytter til det som foregår innenfor husets fire vegger.

Tidligere i år kom sjokkavsløringen som bekreftet spekulasjonene. Både Google, Apple og Amazon ble «tatt med buksene nede» - og innrømmet å ha lyttet til stemmeopptak fra brukerne sine. Seinere avslørte Bloomberg at også Facebook hadde gjort det samme.

- Visste ikke

Smarthøyttalerne baserer seg ikke bare på kunstig intelligens, men en «hær» av mennesker som transkriberer stemmeopptaket. Formålet er tilsynelatende å optimalisere talegjenkjenningen.

I en større artikkel fra Bloomberg går nyhetsnettstedet nå møysommelig til verks for å kartlegge omfanget av den alvorlige situasjonen. De har avdekket oppsiktsvekkende funn bak kulissene i Silicon Valley.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer