Olav Thon:

Avslører spesiell 100-årsgave

Olav Thon skal aldri gå tom for favoritten, lover Orkla-topp Stein Erik Hagen.

GAVE LIVET UT: Olav Thon og Stein Erik Hagen har kjent hverandre i en årrekke. Her avbildet sammen i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB
GAVE LIVET UT: Olav Thon og Stein Erik Hagen har kjent hverandre i en årrekke. Her avbildet sammen i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag fyller forretningsmann og milliardær Olav Thon et tresifret antall år. I fjor gikk han av som konsernsjef i Olav Thon Gruppen, etter over 70 år i stillingen.

Han har dermed naturligvis hatt en del å gjøre med andre næringslivstopper opp igjennom.

En av dem er Orkla-topp Stein Erik Hagen - som gledelig deler sine lykkønskninger til den ferske hundreåringen. Hagen forteller at han alltid har hatt et godt forhold til hotell-toppen, og at han har latt seg inspirere av Thons langsiktighet.

- Han har aldri gitt seg og bygget et imperium møysommelig sten på sten. Ingen over, ingen ved siden av, sier han.

100 ÅR: Olav Thon fyller 100 år 29. juni, og er fortsatt aktiv i næringslivet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
100 ÅR: Olav Thon fyller 100 år 29. juni, og er fortsatt aktiv i næringslivet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- 100 bokser

Hagen omtaler Thon som et «foregangsbilde», og forteller at de går langt tilbake i tid - til da Hagen var kjøpmann og leide lokale av eiendomskongen.

- Jeg husker også at han deltok i min 60-årsdag, hvor det var taleforbud, men da slo han likevel i glasset og serverte noen ord, sier han og ler.

Hagen avslører også hva han planlegger å gi Thon i 100-årsgave:

- Olav er kanskje Orklas største kjøper av «Makrell i tomat» og spiser en boks om dagen, så vi har bestemt oss for å gi ham 100 bokser i dag, samt lovnad om gratis «Makrell i tomat» livet ut – som en takk til vår fremste ambassadør og mest trofaste kunde, sier Hagen og ler.

Stordalen hyller konkurrenten

Olav Thon Gruppen opplyser at dagen skal markeres med bursdagssang utenfor Hotel Bristol i Oslo. Etter planen vil medarbeidere, venner og kjente samles for å synge bursdagssangen for jubilanten.

Det blir også musikalske innslag, opplyser Olav Thon Gruppen i en pressemelding. Selv planlegger 100-åringen en dempet feiring sammen med venner.

Selv om hotellkonge Petter Stordalen er mer å regne som en konkurrent, benytter også gjerne han anledningen til å komme med godord til 100-åringen.

- Det er sjelden man skal hylle en konkurrent, men Olav Thon er for meg … Jeg har jo konkurrert med ham på kjøpesentre «back in the days». Jeg har konkurrert med ham på hotell fram til i dag. At en mann fortsatt er aktiv i en alder av 100 år, det er bare å hylle og si et hipp hipp hurra for. Han er en helt egen klasse, sier Stordalen til Børsen.

- Det er vanvittig imponerende det den mannen har fått til. Gratulerer med dagen, la Norwegian-sjef Geir Karlsen til overfor Børsen under en pressekonferanse tidligere denne uka.

Finansmann Johan H. Andresen har også en gratulasjon på lur, sammen med en ironisk oppfordring:

- Kjære Olav. Gratulerer med rundt år og decennier med verdiskapning. Husk bare at det er moro å gi bort en god slump også, og helst før du blir 150, sier han, med referanse til at Thon har gitt bort mange millioner til veldedighet i sin fartstid.

Thon kan også forvente seg en gratulasjon av kong Harald, som sender en hilsen til alle i Norge som fyller 100 år, opplyser Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe til Børsen.

INGEN ONKEL SKRUE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga. Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vil gi bort så mye som mulig

Thons anslåtte formue er 2,4 milliarder kroner, ifølge Kapitals oversikt over Norges rikeste. Han ligger dermed på en 171. plass.

I løpet av livet har han vært svært opptatt av veldedighet, og har delt ut mange millioner kroner gjennom Olav Thon Stiftelse. De går hovedsakelig til naturvitenskapelig forskning, i tillegg til at Thon har en egen stiftelse for å støtte Den Norske Turistforening.

Thon har også gitt betydelige bidrag til forskning på Alzheimers, som hans første kone døde av. Han har også vært tydelig på hva som skjer med formuen hans når han dør.

- Etter min mening får vi ingenting med oss fra denne verdenen. Da er det bare én ting å gjøre: Før man forlater denne jorda - gi bort så mye som mulig. Det tror jeg også kommer til å bli en realitet. Jeg håper framover at mange bruker formuen sin til å støtte formål som de brenner for, sa han til Børsen i 2020.

Thon har aldri fått egne barn, og det er derfor ingen arvinger i bildet. Han har også uttalt at han ikke anser det å arve store formuer som en fordel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer