Klimaendringer:

Avslører usynlige trusler

Disse bildene kan bli viktige våpen i klimakampen.

LEKKASJE: Metanutslipp forårsaket av mennesker har «skylda» i en fjerdedel av den globale oppvarmingen. Å tette lekkasjer, som denne oppdaget av Nasa i 2020, kan gjøre jobben enklere. Foto: Nasa
LEKKASJE: Metanutslipp forårsaket av mennesker har «skylda» i en fjerdedel av den globale oppvarmingen. Å tette lekkasjer, som denne oppdaget av Nasa i 2020, kan gjøre jobben enklere. Foto: Nasa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For klimakampen kan bildene bli et av de viktigste og mest håndfaste våpnene i arsenalet.

For hvordan skal man egentlig stanse noe man ikke vet skjer?

Det er ikke bare karbondioksid - Co₂ - som driver den globale oppvarmingen. Co₂ er bare en av en rekke såkalte drivhusgasser, som sterkt bidrar til at kloden blir varmere og varmere.

En annen viktig kilde til oppvarming er gassen metan, som er langt mer potent enn Co₂, men også langt mer kortlevd.

Når røyken fra ei fabrikkpipe siver ut og opp, er den lett å se. Når metan lekker fra industrien, gassledninger eller avfallsdeponier, kan den være langt vanskeligere å oppdage.

Nye og moderne klimasatellitter kan nå gjøre det langt enklere enn før. Bildene i denne saken er eksempler på gasslekkasjer slike satellitter har oppdaget.

Kan kjøpe tid

I alt 60 prosent av verdens metangassutslipp stammer fra menneskelig aktivitet, hvorav brorparten kommer fra landbruket, avfallsdeponier og deler av industrien, ifølge BBC.

Minst en fjerdedel av dagens globale oppvarming er forårsaket av slike metanutslipp, ifølge Environmental Defense Fund (EDF), en av verdens største klima- og miljøorganisasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.