Avsløres av nye bilder

Ferske satellittbilder viser økt aktivitet ved en nordkoreansk havn. Samtidig skal våpeneksporten til Russland være på vei opp.

HANDEL: Skipstrafikken mellom den nordkoreanske havna Rajin og Dunai i Russland fortsetter. Flere mener våpen står for store deler av vareutvekslingen. Foto: Ed JONES / AFP
HANDEL: Skipstrafikken mellom den nordkoreanske havna Rajin og Dunai i Russland fortsetter. Flere mener våpen står for store deler av vareutvekslingen. Foto: Ed JONES / AFP Vis mer
Publisert

En sovende nordkoreansk havn nær grensa til Russland har plutselig blitt vekket til live igjen, skriver Bloomberg.

Ferske satellittbilder fra Rajin-havna, tatt mellom oktober og desember, viser en jevn strøm av skip som legger til kai, hundrevis av containere som lastes og losses, og jernbanevogner som står klare til å ta imot gods.

Nå hevder flere eksperter at havna er kulissene for Kim Jong-uns hemmelige våpenforsendelser til de russiske frontlinjene i Ukraina.

Viser utveksling

I begynnelsen av oktober kom USA med anklager om at Nord-Korea forsynte Russland med våpen, meldte Reuters.

Ifølge Det hvite hus hadde Kim Jong-un sendt mer enn 1000 containere fylt med våpen til Russland - bare i løpet av noen få uker.

- Vi fordømmer Nord-Korea for å ha forsynt Russland med dette militære utstyret, som vil bli brukt til å angripe ukrainske byer, drepe ukrainske sivile og fremme Russlands ulovlige krig, sa John Kirby, USAs sikkerhetsrådgiver, i en uttalelse.

Nord-Korea, som har vært bannlyst fra å drive våpensalg i over 15 år, har gjentatte ganger nektet for å forsyne Russland med våpen.

De ferske satellittbildene kan imidlertid peke på at denne typen våpenforsendelser ikke bare foregår, men også har økt i omfang de seineste månedene.

VAREHANDEL: Det russiske skipet Angara er sanksjonert av USA. Her ligger hun til kai i Nord-Korea. Foto: Planet Labs Pbc / Reuters / NTB
VAREHANDEL: Det russiske skipet Angara er sanksjonert av USA. Her ligger hun til kai i Nord-Korea. Foto: Planet Labs Pbc / Reuters / NTB Vis mer

Bildet over, datert 2. oktober i år, skal vise det russiske containerskipet Angara ligge til havn i Rajin. Mens skipet losser gods, ligger containere fra Nord-Korea klare til å bli lastet ved en nærliggende kai.

Satellittbilder har fanget disse utvekslingene ved flere tilfeller. Et av de nyere eksemplene er fra 9. desember i år, viser satellittbilder publisert av Bloomberg.

- Kan ikke bekreftes

Jaewoo Shin, analytiker ved Open Nuclear Network i Wien, mener satellittbildene viser en utbredt vareutveksling mellom de to landene.

- De viser at skytteltrafikken mellom Najin i Nord-Korea og Dunai i Russland har fortsatt med uforminsket styrke til tross for ytterligere amerikanske sanksjoner og omfattende rapportering om denne aktiviteten de seineste månedene, sier han til Bloomberg.

Shin sier det er umulig å bekrefte lastens art ut ifra det tilgjengelige bildematerialet, men at antallet rundturer og containere kan tyde på at det foregår en betydelig utveksling av varer som kan omfatte våpen og andre militære forsyninger.

Selv om de nevnte satellittbildene viser stor aktivitet på Rajin-havna, er situasjonen en helt annen på det maritime kartet.

Mye tyder nemlig på at skipene har slått av transponderne som viser hvor de befinner seg, noe som i praksis gjør dem til såkalte «spøkelsesskip».

- Påvirker situasjonen på slagmarken

Mens den antatte våpenhandelen mellom Nord-Korea og Russland er økende, står USAs militære bistand til Kiev i fare for å ta slutt.

Bidens forslag om å gi en ny støtte på 61 milliarder dollar har blitt sittende fast i Kongressen, og vil ikke bli behandlet før i januar.

Det hvite hus har derimot advart om at pengene som USA har bevilget til Ukraina, vil ta slutt innen utgangen av året.

Våpenekspert Joost Oliemans sier til Bloomberg at antallet våpen Russland får tilsendt fra Nord-Korea, er betydelig.

- Situasjonen på slagmarken blir definitivt påvirket av disse leveransene, sier han.

- Dette vil gjøre det mulig for Russland å opprettholde et mye høyere press på de ukrainske styrkene over lengre tid.

Ifølge Sør-Koreas nasjonale etterretningstjeneste (NIS) har Nord-Korea forsynt de russiske styrkene med over én million artillerigranater siden begynnelsen av august, skriver CNN.

Dette kan i praksis bety at Russland kan avfyre omkring 2700 flere skudd daglig mot Ukraina, som allerede har problemer med å skaffe artilleri, og som kan få enda større problemer dersom hjelpen fra USA ikke kommer på plass snarlig.