Avsløring om pengeflom: - Bekymringsfullt

Innføringen av sanksjonene i Norge tok nesten én måned. Samtidig har millionene strømmet fra Russland til Norge. UD svarer på kritikken.

MILLIONER FRA RUSSLAND: Flere hundre millioner har funnet veien til Norge mens vi ventet på at sanksjonene skulle bli nedfelt i norsk rett. Foto: Shutterstock / NTB
MILLIONER FRA RUSSLAND: Flere hundre millioner har funnet veien til Norge mens vi ventet på at sanksjonene skulle bli nedfelt i norsk rett. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kunne Børsen vise til at det under krigen i Ukraina har flommet av penger mellom Norge og Russland.

Til tross for at det er innført strenge økonomiske sanksjoner mot selskaper og individer i Russland, ser det ikke ut til å ha hatt noen innvirkning på pengeoverføring til og fra Norge. Tvert imot har beløpet inn til Norge økt med 37 prosent sammenliknet med samme periode i 2020 og 2021.

Økokrim utelukker ikke at transaksjoner knytter seg til omgåelse av sanksjoner, og bekrefter at de har mottatt rapporter om mistenkelige transaksjoner.

Tallene får flere politikere til å reagere. Økonom og stortingspolitiker Marie Sneve Martinussen (Rødt) mener de er «påfallende».

- Jeg er redd regjeringen ikke har kontroll på de russiske oligarkenes økonomiske interesser i Norge. Det som er mest skremmende er at vi vet så lite om hva som ligger bak de tallene. Det er så mye skjult eierskap i Norge, og det er lett for mange med forretningsadvokater å skjule sine formuer, også her, sier hun til Børsen.

Tok én måned

24. februar invaderte Russland Ukraina. Allerede 21. februar hadde EU videreført og bygget på sanksjonene etter Krim-annekteringen, og flere sanksjonspakker har fulgt etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.