Avsløring om pengeflom: - Bekymringsfullt

Innføringen av sanksjonene i Norge tok nesten én måned. Samtidig har millionene strømmet fra Russland til Norge. UD svarer på kritikken.

MILLIONER FRA RUSSLAND: Flere hundre millioner har funnet veien til Norge mens vi ventet på at sanksjonene skulle bli nedfelt i norsk rett. Foto: Shutterstock / NTB
MILLIONER FRA RUSSLAND: Flere hundre millioner har funnet veien til Norge mens vi ventet på at sanksjonene skulle bli nedfelt i norsk rett. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kunne Børsen vise til at det under krigen i Ukraina har flommet av penger mellom Norge og Russland.

Til tross for at det er innført strenge økonomiske sanksjoner mot selskaper og individer i Russland, ser det ikke ut til å ha hatt noen innvirkning på pengeoverføring til og fra Norge. Tvert imot har beløpet inn til Norge økt med 37 prosent sammenliknet med samme periode i 2020 og 2021.

Økokrim utelukker ikke at transaksjoner knytter seg til omgåelse av sanksjoner, og bekrefter at de har mottatt rapporter om mistenkelige transaksjoner.

Tallene får flere politikere til å reagere. Økonom og stortingspolitiker Marie Sneve Martinussen (Rødt) mener de er «påfallende».

- Jeg er redd regjeringen ikke har kontroll på de russiske oligarkenes økonomiske interesser i Norge. Det som er mest skremmende er at vi vet så lite om hva som ligger bak de tallene. Det er så mye skjult eierskap i Norge, og det er lett for mange med forretningsadvokater å skjule sine formuer, også her, sier hun til Børsen.

Tok én måned

24. februar invaderte Russland Ukraina. Allerede 21. februar hadde EU videreført og bygget på sanksjonene etter Krim-annekteringen, og flere sanksjonspakker har fulgt etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer