Prima Fila:

Avslørt av flyfoto: Får kjempebot

Oslo-restaurant får smekk av kommunen. Spisestedet hevder saken beror på en misforståelse.

KJEMPESMELL: Den italienske restauranten Prima Fila fikk en nedslående beskjed fra kommunen forrige uke. Foto: Bymiljøetaten
KJEMPESMELL: Den italienske restauranten Prima Fila fikk en nedslående beskjed fra kommunen forrige uke. Foto: Bymiljøetaten Vis mer
Publisert

Den italienske restauranten Prima Fila, som har ligget ved Oslo rådhus siden 2010, ble nylig ilagt en kjempebot fra Plan- og bygningsetaten (PBE).

I et vedtak til eierne forrige uke kom PBE med en nedslående beskjed:

«Dere må betale et overtredelsesgebyr på kroner 200 000, fordi dere har etablert en større uteservering uten nødvendige tillatelser.», heter det innledningsvis.

Uenig

Ifølge Plan- og bygningsetaten har ikke Prima Fila søkt om tillatelse hos, eller fått de nødvendige dispensasjonene for uteserveringsåra i 2017, 2018 og 2019.

«Uteserveringen deres er derfor ulovlig», fastslår PBE.

Eierne mener på sin side at det hele beror på en misforståelse. Det skriver Avisa Oslo, som først omtalte saken.

AVSLØRT AV FLYFOTO: Plan- og bygningsetaten benyttet blant annet flyfoto for å bevise det de mener er ulovlige uteserveringsforhold over flere år. Foto: PBE
AVSLØRT AV FLYFOTO: Plan- og bygningsetaten benyttet blant annet flyfoto for å bevise det de mener er ulovlige uteserveringsforhold over flere år. Foto: PBE Vis mer

Overfor avisa framholder eierne at de har hatt en avtale med Bymiljøetaten (BYM) om leie av uteområdet. De forklarer videre at de ikke var klar over at forholdet også var søknadspliktig hos PBE.

«Betydelig gevinst»

Restauranteierne jobber nå med å finne en løsning på saken, men ønsker ikke å gi noen videre kommentar, skriver Avisa Oslo.

I vedtaket fra PBE fastholder imidlertid byggesaksavdelingen at Prima Fila har vært kjent med det ulovlige forholdet, men likevel har valgt å trosse reglene.

Det anslås at restauranten har satt ut rundt 200 stoler og dermed «er det klart at overtredelsen har medført en betydelig økonomisk gevinst for dere».

«Etter vår vurdering visste dere at uteserveringen var søknadspliktig og dermed ulovlig, og vi mener at dere hadde eller burde ha hatt kjennskap til dette. På grunn av dette er det grunnlag for oss å gi dere et overtredelsesgebyr.»

- Ikke urimelig

Kommunen har blant annet benyttet flyfoto for å underbygge sin sak.

«Flyfoto viser at dere har opprettholdt uteserveringen uten å ha søkt om tillatelse etter forhåndskonferansen i 2017. Denne praksisen fortsetter også inn i 2023-sesongen, til tross for uttalelsen fra deres daglige leder i 2022 om at uteserveringen skulle søkes om før den ble satt ut i 2023.»

Etter en samlet vurdering, mener kommunen at det er rimelig med et overtredelsesgebyr på 175 000 kroner.

- Vi mener at et overtredelsesgebyr på 175 000 kroner ikke vil virke urimelig ut fra deres økonomiske situasjon.

Prima Fila har fått tre ukers frist til å klage på vedtaket.