Avslørt: - Bidrar til Putins krigskasse

Skandinavias største havn kan ha bidratt til Putins krigskasse, til tross for sanksjonene.

SANKSJONER: En rekke sanksjoner har blitt innført mot Putins regime. Likevel finnes det smutthull. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/NTB.
SANKSJONER: En rekke sanksjoner har blitt innført mot Putins regime. Likevel finnes det smutthull. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/NTB. Vis mer
Publisert

På grunn av Russlands invasjon av Ukraina har EU innført en rekke sanksjoner mot Putins regime. En av disse innebærer et importforbud av russisk olje, samt et pristak på 60 dollar per fat med råolje som eksporteres til land som ikke også innførte sanksjonene.

Men det viser seg at det finnes et smutthull.

Ifølge Göteborgs-Posten skal virksomhet ved Gøteborgs havn, Skandinavias største havn, ha bidratt til «Putins krigskasse».

BUNKRES: Göteborgs havn er Skandinavias største havn, og kan ha vært basen for bunkringen av russiske skip. Foto: Karol Serewis/SOPA Images/Shutterstock/NTB.
BUNKRES: Göteborgs havn er Skandinavias største havn, og kan ha vært basen for bunkringen av russiske skip. Foto: Karol Serewis/SOPA Images/Shutterstock/NTB. Vis mer

Fordømmer og forsyner

Før EU innførte importforbudet av russiske olje, var Europa Russlands viktigste marked. Mye av den russiske oljen endte i nordeuropeiske havner.

Nå har importforbud av russiske olje har gjort at russiske skip må reise lenger for å selge oljen sin. Men da trenger de også mer brensel på veien.

Den kan de få levert ute i Skagen, av bunkerskip fra Gøteborgs havn.

En av bunkerfartøyene som GP har undersøkt, er Copenhagen. Dette fartøyet eies av Alba Tankers, og holder til i Gøteborgs havn. På oppdrag fra Peninsula Petroleum Limited, skal Copenhagen ha hentet brensel i havna dagen før den møtte og bunkret skipet Canis Power ute i farvannet,

Canis Power, som flagger med flagget til Cookøyene, skal da ha kommet fra Russland, full av russisk olje. Selv om skipet ikke kan levere oljen til Europa, får den dermed nok brensel til å komme seg videre.

Penisula Petroleum Limited skal ha bunkret minst 38 olje- eller fraktfartøy som var på vei enten til eller fra Russland, bare i april og mai i år. Brenselet kommer hovedsakelig fra Gøteborg havn.

Dette er til tross for at firmaet skal ha fordømt den russiske invasjonen, og påstår å følge alle sanksjoner.

- EU har vært veldig tydelige på at det ikke er begrensninger mot å bunkre fartøy som kommer fra russiske havner, eller som er på vei til russiske havner. Verken tankfartøy eller annet, uttaler Peninsula til GP.

- Skammer meg

Stena Oil, som også holder til i Gøteborg, er også en av de største bunkringsvirksomhetene. Ifølge GP skal Stena Oil ha uttalt at de ikke ville støtte krigen. Stena oil innførte derfor sterkere kontroll på hvilke skip de bunkrer.

Likevel skal også Stena Oil ha forsynet minst seks skip som var på vei enten til eller fra Russland med olje, bare i april og mai.

- Jeg kan bare si at jeg skammer meg. Jeg er ikke fornøyd med dette i det hele tatt, sier leder vise administrerende direktør ved Stena Oil, Patrik Petersson, til GP.

Selv om bunkringen ikke per definisjon bryter med lovene eller sanksjonene, vekker det oppsikt.

- Alt kan ikke handle om bare profitt. Verken jeg, vår administrerende direktør og eller noen av våre ansatte ønsker å våkne på morgenen og kjenne at vi er en del av folkemordet i Ukraina. Vi klarer oss uten de pengene, sier Petersson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer