Avslutter med nedtur til tross for oljeprishopp

Opp, ned, opp - og flatt. Det svingte på Oslo Børs i dag.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Handelsdagen på børsen pekte opp 0,6 prosent kort etter åpning. Etter et fall til minus 0,4 og en sving såvidt over pluss, sank indeksen til minus 1 prosent i løpet av de første 20 minuttene. En time etter åpning vaket hovedindeksen rundt null.

De små opp og nedturene fortsatte ut dagen. Ved stenging endte Oslo Børs ned beskjedne 0,11 prosent til 712,21 poeng.

Den siste uka har hovedindeksen på Oslo Børs lagt på seg 6,9 prosent (før fredagens bevegelser). Aksjene for de største selskapene på børsen er nå rundt 20 prosent billigere enn de var for ett år siden.

Fredagens nedtur på Oslo Børs kommer til tross for at oljeprisen samme dag har steget. Ved 16.30-tida kostet et fat nordsjøolje 32,92 dollar, en økning på 10,7 prosent fra nattens nivå.

Det skjer etter at Trump har meldt om en mulig avtale mellom Saudi-Arabia og Russland, i den pågående oljepriskrigen. Det er også nå klart at Opec-landene med Saudi-Arabia i spissen har invitert Russland og andre oljeproduserende land med på et videomøte mandag, for å diskutere tiltak for «å stabilisere markedet».

Energisektoren hadde fredag en økning på 1,1 prosent, godt hjulpet av oppgang for Aker BP (+12,0) og DNO (+21,6). For sjømatsektoren var det en nedgang på 1,1 prosent, mens shipping falt 4 prosent.

Oppgang i USA

Det var et gryende håp om våpenhvile i oljepriskrigen som førte til at Dow Jones-indeksen på Wall Street steg 2,2 prosent torsdag.

Oppgangen kom etter uttalelser fra president Donald Trump om at han har snakket med Saudi-Arabia og Russland for å få slutt på striden som har utløst priskrig.

Det utløste en solid oppgang i oljeprisen på rundt 20 prosent torsdag.

Den bredere S&P 500-indeksen endte opp 2,3 prosent og den teknologitunge Nasdaq steg 1,7 prosent.

Tvil meldte seg

Så sent som mandag denne uka var oljeprisen helt nede i 22,58 dollar for et fat nordsjøolje, det laveste prisnivået siden 2003. I går var prisen på det høyeste over 34 dollar fatet.

Utover kvelden meldte tvilen seg om Trumps uttalelser, og prisen for levering i juni falt med drøyt 4,3 prosent til 28,5 dollar fatet.

DØDSFALL: President Donald Trump møtte pressen. Da ble det vist en graf som viser anslåtte dødsfall i USA på mellom 1 500 000 - 2 200 000 uten inngrep, og anslåtte 100 000 - 240 000 dødsfall med tiltakene som er satt i gang. Video: CNN Vis mer

Analtytiker Roger Berntsen skriver i morgenrapporten fra Nordnet at det likevel er nærliggende å anta at det jobbes intenst med få en slutt på oljepriskrigen, i alle fall midlertidig.

- Et møte mellom partene - OPEC og de største ikke-OPEC produsentene - kan ifølge rykter finne sted allerede i neste uke, skriver Berntsen.

Han konkluderte med en ventet oppgang på 1 prosent fra start på Oslo Børs fredag.

Verre enn ventet

Torsdag kom det også ferske tall som viser at det forrige uke kom 6,64 millioner nye søknader om dagpenger i USA.

Det var ventet at tallet skulle ligge på rundt 3,5 millioner, mens mer pessimistiske økomer fryktet at tallet kunne være så høyt som mellom fire og fem millioner, ifølge CNBC.

Virkeligheten var med andre ord langt verre.

Økningen er den største i historien siden arbeidsdepartementet begynte å føre statistikk i 1967.

Tallene knuser den dystre rekorden fra forrige uke, da det ble kjent at 3,28 millioner amerikanere hadde søkt om arbeidsledighetspenger i uka fram til 21. mars.

Svakt ned i Asia

Prishoppet på olje ga ikke noe løft for energisektoren i Asia natt til i dag. I snitt endte de asiatiske børsene ned 0,7 prosent.

I Japan endte Nikkei-indeksen på 17.820,19 poeng, uendret fra dagen før. Nedgangen siden mandag har imidlertid vært på 8,1 prosent og siden nyttår på 24,7 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer