- En vond sak, men vi mener vi må ha færre anlegg fremover for å skape lønnsomhet for selskapet og bonden, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i Nortura i en børsmelding.
Totalt 78 medarbeidere settes i omstilling.
- Det er ikke tvil om at dette er en tøff dag for mange Nortura-medarbeidere og Otta som lokalsamfunn. Dette er en hjørnesteinsbedrift i ordets rette forstand og avgjørelsen om å legge ned denne tradisjonsrike fabrikken har ikke vært lett, sier Vaag.
Jaktet på lønnsomhet
Nortura har siden mai i år jaktet på muligheter til å bedre lønnsomheten i selskapet. En arbeidsgruppe har sett på mulighetene for å samle slakting og skjæring av storfe og skjæring av gris på færre steder.

Nortura selger ett år gammelt fårekjøtt
Nå flyttes skjæring av gris fra Rusdhøgda til andre anlegg. Samtidig flyttes storfeprosessene fra Otta til Rudshøgda, opplyser selskapet i meldingen.
30 mill spart
De berørte medarbeiderne fordeler seg med 15 ansatte på Rudshøgda og 63 ansatte på Otta.
Allerede fra i dag starter prosessen for å hjelpe hver enkelt medarbeider i omstilling til veien videre, og over i ny jobb enten i eller utenfor Nortura, opplyser selskapet.
Omstillingene er beregnet å gi en årlig effekt på 30 millioner kroner.
Overkapasitet
Nortura opplyser at også etter flyttingen av drift fra Otta til Rudshøgda har selskapet fortsatt «en overkapasitet i produksjonen som ikke er bærekraftig».
I tillegg har kjøttgiganten «et stort behov for å investere i teknologi og utstyr».
- For å sikre selskapet må vi ha mulighet til å gjøre endringer i industristrukturen vår slik at vi kan drive på en rasjonell måte. Vårt ansvar i norsk landbruk er å kunne hente dyr fra bønder hvor som helst i landet, være en ansvarlig arbeidsgiver der vi er tilstede, samt kunne investere i riktig teknologi og god bærekraft, selv om det vil være på færre steder framover. Det er dette som er vårt viktigste oppdrag for den norske bonden, selv om det betyr en del tøffe valg, sier Vaag.
