Avvikler på Otta: - En tøff dag

Flytter aktiviteten til Rudshøgda. Et helt lokalsamfunn og 78 medarbeidere berøres.

AVVIKLES: Nortura Otta skal avvikles og flyttes. Foto: NTB scanpix
AVVIKLES: Nortura Otta skal avvikles og flyttes. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En vond sak, men vi mener vi må ha færre anlegg fremover for å skape lønnsomhet for selskapet og bonden, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i Nortura i en børsmelding.

Totalt 78 medarbeidere settes i omstilling.

- Det er ikke tvil om at dette er en tøff dag for mange Nortura-medarbeidere og Otta som lokalsamfunn. Dette er en hjørnesteinsbedrift i ordets rette forstand og avgjørelsen om å legge ned denne tradisjonsrike fabrikken har ikke vært lett, sier Vaag.

Jaktet på lønnsomhet

Nortura har siden mai i år jaktet på muligheter til å bedre lønnsomheten i selskapet. En arbeidsgruppe har sett på mulighetene for å samle slakting og skjæring av storfe og skjæring av gris på færre steder.

Nå flyttes skjæring av gris fra Rusdhøgda til andre anlegg. Samtidig flyttes storfeprosessene fra Otta til Rudshøgda, opplyser selskapet i meldingen.

30 mill spart

De berørte medarbeiderne fordeler seg med 15 ansatte på Rudshøgda og 63 ansatte på Otta.

Allerede fra i dag starter prosessen for å hjelpe hver enkelt medarbeider i omstilling til veien videre, og over i ny jobb enten i eller utenfor Nortura, opplyser selskapet.

IMOT DYRESLAKT: Tirsdag 6. november samlet en gruppe veganere seg utenfor et slakteri i Oslo. De er en del av gruppa «The Save Movement Oslo», og ville stå klare idet slaktebilene kom for å «bære vitne for dyrene». Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Omstillingene er beregnet å gi en årlig effekt på 30 millioner kroner.

Overkapasitet

Nortura opplyser at også etter flyttingen av drift fra Otta til Rudshøgda har selskapet fortsatt «en overkapasitet i produksjonen som ikke er bærekraftig».

I tillegg har kjøttgiganten «et stort behov for å investere i teknologi og utstyr».

- For å sikre selskapet må vi ha mulighet til å gjøre endringer i industristrukturen vår slik at vi kan drive på en rasjonell måte. Vårt ansvar i norsk landbruk er å kunne hente dyr fra bønder hvor som helst i landet, være en ansvarlig arbeidsgiver der vi er tilstede, samt kunne investere i riktig teknologi og god bærekraft, selv om det vil være på færre steder framover. Det er dette som er vårt viktigste oppdrag for den norske bonden, selv om det betyr en del tøffe valg, sier Vaag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer