Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes har opplyst at han gjorde mer enn 3600 handler i aksjemarkedet mens kona var statsminister.
Solberg hevder at hun var ukjent med omfanget. Men til tross for at det er flere ubesvarte spørsmål knyttet til avsløringene, mener Solberg fortsatt at hun kan være aktuell som Høyres statsministerkandidat også i 2025.

Feil og hull: - Stemmer ikke
I mellomtida vurderer Økokrim om de skal åpne etterforsking, noe Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred har sagt at han håper vil skje.
Aktiv daytrader
Børsen har tidligere avdekket at 1094 av handlene på lista som Høyre har sendt ut, var høyrisikable investeringer i girede bear- og bull-papirer.
Bull innebærer at du vedder på at en aksje, indeks eller råvare skal stige i verdi, mens bear vil gi gevinst dersom verdien faller. Giring øker den potensielle gevinsten, men også risikoen for tap.
Dette er komplekse verdipapirer med høy risiko, ifølge markedsplassen Nordnet.
Børsen har avdekket at lista inneholder en rekke feil og mangler. Også Finnes selv har tatt forbehold. Torsdag forklarer advokat Skjelbred dette overfor Børsen med «tidspress og Finnes' emosjonelle situasjon».
- Børsen har stilt Finnes flere spørsmål om handlene som omtales i denne saken, uten å få svar. Flere av hans andre uttalelser denne uka, er referert lenger ned i artikkelen.
Tross forbeholdene Finnes tar, og feilene som er avdekket, er det ingen tvil om at eks-statsministerens ektemann har vært aktiv som såkalt daytrader.
Børsen har sett nærmere på ett av de større risikofylte opp- og nedsalgene Finnes gjorde coronavåren 2020.
Amputert fest
17. mai 2020. Norge har vært nedstengt i litt over to måneder. Det føles allerede som en evighet. Barnetoget er avlyst. I Oslo blir folk oppfordret til ikke å oppsøke sentrum.

Fredagen før 17. mai-helga og den påfølgende mandag 18. mai, kjøper Finnes aktivt verdipapirer som vedder på at hovedindeksen på Oslo Børs skal falle.
Gjennom totalt ni handler anskaffer Finnes 72 000 papirer av typen BEAR OBX x10 disse to dagene. Veddemålet øker risikoen med ti-gangen, enkelt forklart.
I tillegg er det handler i bull og bear-aksjer i Norsk Hydro og noen anskaffelser av BEAR OBX x5.

Veddet på kursfall under Kina-besøk
Status er at Finnes vedder på at hovedindeksen på Oslo Børs skal falle.
«Norge ut av krisen»
Spol fram ei uke. Mandag 25. mai gjør Finnes i alt elleve transaksjoner med bull og bear-papirer. Ved dagens slutt har han kvittet seg med samtlige negative veddemål han satt med ei uke tidligere.
Fredag den samme uka legger regjeringen fram en omfattende krisepakke for norsk næringsliv. Overskriften er Norges vei ut av krisen.

På pressekonferansen i den etter hvert så kjente Marmorhallen, står Finnes' kone, daværende statsminister Erna Solberg (H), på podiet.
- Sammen skal vi ta Norge ut av krisen og framover, sier hun.
- Tiltakene skal få folk i jobb, øke aktiviteten i norsk næringsliv og bidra til langsiktig verdiskaping i lang tid framover, lover statsministeren.

Finnes' sjef: - Et enormt press
I dagene opp mot pressekonferansen har Erna Solberg og hennes regjering fått utallige innspill.
- Under hele coronaperioden var det svært mye som foregikk, og i likhet med resten av partene i arbeidslivet var Norsk Industri stadig i kontakt med myndighetene om de ulike tiltakene og pakkene som kom, sier Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen til Børsen.
Kan legge puslespill
Lier-Hansen sier at hele ledergruppa - inkludert industripolitisk direktør Knut Sunde, Sindre Finnes' nærmeste overordnede - jobbet aktivt med innspill.

- Sindre var ikke en sentral del av innspillsarbeidet, annet enn å bidra med faktagrunnlag og tallmateriale. Han deltok heller ikke i møtene vi og andre hadde med regjeringsapparatet, presiserer Lier-Hansen.
Fredag sa han til Børsen at Norsk Industri per nå mener at Finnes' aksjehandel «ikke har kommet i konflikt med eventuell børssensitiv informasjon».
Men Lier-Hansen har også bemerket at en betrodd og flink medarbeider (som Finnes) kan sette sammen biter av ulik informasjon som til slutt blir unik informasjon.

Ekspert: - Økokrim bør etterforske
- (En slik person) vil etter hvert komme i en posisjon der vedkommende kan legge sammen to og to og danne seg et kunnskapsbilde hvor summen av informasjon gir unik innsikt, sa Lier-Hansen til Børsen tirsdag.
Ukjente summer
Noen av regjeringens tiltak 29. mai 2020 blir godt mottatt. De kommende dagene stiger hovedindeksen på Oslo Børs.
Fredag 29. mai, da regjeringen holder sin pressekonferanse, stenger Oslo Børs med en hovedindeks på 806.109 poeng.

De seks påfølgende handelsdagene på Oslo Børs blir det en ubrutt vekstkurve. Mandag 8. juni stenger børsens hovedindeks på 856.830 poeng.
Et veddemål på et fall gjennom disse dagene, ville med andre ord betydd tap for eieren av slike papirer.
Sindre Finnes har ikke opplyst verdien på noen av sine handler, og ingen bransjefolk og eksperter Børsen har snakket med er i stand til å gjenskape hva disse papirene har vært verdt i penger.
Det er derfor umulig å si hvor mye Finnes tjente eller tapte på sine bull/bear-kjøp og -salg i dagene før krisepakka 29. mai 2020.
- Rimelig disiplinert
Likevel er det altså et faktum at Finnes kvitter seg med et veddemål på børsfall fire dager før viktige nyheter fra regjeringen som utløser børsoppgang de påfølgende dagene.
Mistenkelig? Et påfallende sammenfall?
Langt ifra, mener Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.
Med utgangspunkt i kursen midt på dagen, forklarer Næss at markedet steg med omtrent 2,2 prosent i perioden fra 15. mai og fram til Finnes selger seg ut 25. mai.
- Med ti ganger giring skal han ha tapt cirka 20 prosent av innsatsen. Prosentmessig har han tapt halvparten med fem ganger giring. Så vet vi ikke kronebeløpene, sier Næss og viser til at verdien på verdipapirene ikke er kjent.

Nordea-toppen mener at kjøpene passer godt inn i Finnes' mønster.
- Det er mange handler på en dag. Den 18. kjøper han og selger bear-papirer. Han er veldig aktiv, og ser an markedet fra time til time.
- Hva tenker du om timingen på nedsalget - fire dager før regjeringens store krisepakke?
- Dette lukter mer kortsiktig handel, at han trodde markedet skulle ned, og så gikk det ikke, sier Næss til Børsen, og utdyper:
- Det virker mer som at han er rimelig disiplinert daytrader. At han lukter at det skal ned, og så går det ikke ned. Så tenker han kanskje at han «har tapt så mye nå, så kutter jeg tapet». Det er det mest naturlige. Her har vi et mønster hvor han er ganske disiplinert, mener aksjeeksperten.

- Kastet Finnes under bussen
Med «disiplinert» mener Næss at det virker som Finnes har en stop-loss-strategi, altså med sikte på å begrense tapet dersom kjøpene ikke går veien.
- Andre kan bli ordentlig glad i en aksje. Til slutt begynner du til og med å låne penger. Da går risikoen opp og du kan risikere å tape mye. Men han snur seg rundt, mener Robert Næss.
Nekter for innsideinformasjon
Norsk Industri-toppsjef Stein Lier-Hansen sa tidligere denne uka at rundt halvparten av transaksjonene Finnes gjorde i åra 2013-2021 skjedde fra hjemmekontor under coronapandemien.
Høyres tidslinje
Her er Høyres tidslinje over hva som skjedde når rundt aksjekjøpene til Finnes.
30.8.2023
Høyre mottar kl. 19.54 en henvendelse fra E24 med flere spørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. Spørsmålene blir besvart dagen etter, torsdag 31. august. Svaret baserte seg på det Sindre Finnes tidligere har fortalt til Erna Solberg og Statsministerens kontor om at Finnes begrenset sin aktivitet i aksjemarkedet og fulgte kravene til aktsomhet i årene hun var statsminister slik at Solberg hadde tilstrekkelig informasjon om hans aksjer til å vurdere egen habilitet.
31.8.2023
Klokken 20.52 publiserer E24 saken “Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer da Erna Solberg var statsminister”.
1.9.2023
Høyre mottar kl. 10.31 en henvendelse fra E24 med oppfølgingsspørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. Spørsmålene dreier seg om hvorvidt Solberg var klar over hver gang Finnes kjøpte/solgte aksjer i de ulike selskapene mens hun var statsminister, om hun meldte Finnes’ handler videre til Statsministerens kontor, og om E24 kunne få innsyn i habilitetsvurderinger som omhandler Finnes’ aksjeeierskap.
1.9.2023
Spørsmålene fra E24 blir besvart samme dag, men det er ingenting i spørsmålene som gir Solberg noen grunn til å mistenke at Finnes ikke har snakket sant.
4.9.2023
Høyre mottar kl. 10.07 en henvendelse fra E24 med oppfølgingsspørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. Spørsmålet dreier seg om hvorvidt Solberg var klar over hver gang Finnes kjøpte/solgte aksjer i de ulike selskapene mens hun var statsminister.
4.9.2023
Ettersom Solberg var på reise, blir spørsmålet fra E24 besvart onsdag 6. september. Solberg svarer at hun til enhver tid hadde tilstrekkelig informasjon om hvilke selskaper og bransjer Sindre Finnes hadde aksjer i til å kunne vurdere egen habilitet eller be om ytterligere informasjon dersom det skulle være nødvendig for å vurdere habiliteten. Det er ingenting i spørsmålene som gir Solberg grunn til å mistenke at Finnes ikke har snakket sant.
6.9.2023
Høyre mottar kl. 10.40 ytterligere en henvendelse fra E24 med spørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. I henvendelsen presenterer E24 en liste med 22 kortsiktige handler som er gjort i løpet av de fire siste månedene Erna Solberg var statsminister.
6.9.2023
Erna Solberg blir forelagt henvendelsen fra E24 på ettermiddagen. Fordi hun er opptatt, blir det avtalt at Høyres pressesjef kontakter Sindre Finnes på hennes vegne. Finnes oppgir at det kun var i disse fire månedene i 2021 at han hadde gjenopptatt kortsiktig handel, og at det ikke har skjedd lignende kortsiktig aksjehandel tidligere i hennes periode som statsminister. Han forteller også at årsaken til investeringene i denne perioden var en avvikling av et fond han hadde plassert penger i. Solberg aksepterer forklaringen og vurderer at selskapene på listen fra E24 ikke har medført at hun har vært inhabil. Henvendelsen besvares derfor i tråd med dette.
6.9.2023
E24 publiserte samme kveld, rett i forkant av partilederdebatten på TV 2, en sak om at Sindre Finnes hadde foretatt 22 konkrete handler de siste fire månedene Erna Solberg var statsminister.
7.9.2023
Torsdag morgen gjentar Finnes overfor Solberg at det kun var i de fire månedene i 2021 at han hadde drevet med kortsiktig handel, og at det ikke har skjedd lignende kortsiktig aksjehandel tidligere i hennes periode som statsminister. Han forteller også at årsaken til investeringene i denne perioden var en avvikling av et fond han hadde plassert penger i.
7.9.2023
Ettersom de 22 handlene som E24 omtalte, var nye opplysninger for Erna Solberg, får hun gradvis en dårlig følelse gjennom torsdagen. Hun foretar seg imidlertid ikke noe torsdag 7. september, ettersom hun velger å tro at forsikringen hun har fått fra Finnes dagen før stemmer – og som han gjentok for henne torsdag morgen.
7.9.2023
Om kvelden får Solberg et spørsmål fra E24 om når Sindre Finnes gjenopptok den kortsiktige aksjehandelen. De ber også for første gang om en komplett liste over Sindre Finnes’ aksjehandler i perioden Erna Solberg var statsminister.
8.9.2023
Fredag formiddag tiltar Erna Solbergs dårlige følelse knyttet til Finnes’ forklaringer.
8.9.2023
Fra Stavanger ringer hun til Sindre Finnes ca. kl. 12.15. I samtalen med Finnes viser Solberg til at de 22 handlene som E24 omtalte var helt ny informasjon for henne, og at hun er usikker på om hun kan stole på forklaringene Finnes har kommet med så langt. Finnes bekrefter at han har handlet mer enn de 22 handlene som så langt har blitt kjent, men Solberg får ikke inntrykk av at det er snakk om mange flere handler og at disse vil gjøre hennes habilitetsvurderinger som statsminister uriktige.
8.9.2023
I telefonsamtalen ber hun Finnes om å lage en oversikt over alle transaksjoner han har foretatt på aksjemarkedet gjennom hennes tid som statsminister. Dette kommuniseres også til E24.
8.9.2023
Finnes bekrefter at han skal lage en slik oversikt og at han vil gå i gang med å innhente informasjon umiddelbart. Han gjør oppmerksom på at det kan ta noe tid, ettersom det er informasjon som skal hentes inn om forhold som ligger opp til ti år tilbake i tid.
8.9.2023
Erna Solberg intervjues av NRK ca. kl. 15.30. Hun blir spurt om omfanget av Sindre Finnes aksjehandler. Hun svarer at omfanget er større enn det hun har vært kjent med, og at hun derfor har bedt om en full oversikt.
8.9.2023
Erna Solberg ringer Finnes kl. 18.03 for å forsikre seg om at han er i gang med arbeidet. Hun understreker overfor ham at oversikten må være komplett og korrekt.
8.9.2023
Finnes spør i telefonsamtalen om det kan holde å lage en oversikt over handler over en viss verdi. Dette avslår Solberg, og mener at det må lages en helhetlig, komplett og korrekt liste.
8.9.2023
Om kvelden 8. september er Sindre Finnes’ aksjehandler hovedsaken på NRK Dagsrevyen. Erna Solberg sier i sendingen at de nye opplysningene viser at omfanget av Finnes aksjehandler mens hun var statsminister er større enn det hun har vært kjent med. Hun legger imidlertid til at ingen av de nye handlene som har blitt kjent på dette tidspunktet har medført inhabilitet.
10.9.2023
Søndag kveld er første gang Finnes og Solberg er fysisk samme sted etter konfrontasjonen fredag. Solberg spør Finnes hvordan det går med oversikten, og om han har noe nytt å dele. Finnes svarer at arbeidet er godt i gang, men han sier at han ikke har mer å dele, og at han nå får hjelp av sin venn John Christian Elden til å sørge for at oversikten blir korrekt.
11.9.2023
Høyre mottar kl. 15.24 på valgdagen en henvendelse fra E24 om at Sindre Finnes gjorde 72 transaksjoner i selskapet Nekkar fra midten av mai 2020 til slutten av september 2021. De spør om det har blitt gjort en habilitetsvurdering av Solberg i forhold til Nekkar.
11.9.2023
Høyres pressesjef svarte E24 at Nekkar var blant selskapene Erna i utgangspunktet var oppmerksom på, som følge av at hennes søster var styremedlem der. Dermed måtte hun vurdert sin habilitet dersom det kom en sak knyttet direkte til dette selskapet. Saken ble publisert neste dag.
12.9.2023
Erna Solberg blir intervjuet av TV 2, E24 og flere andre medier på ettermiddagen, hvor hun viser til at arbeidet med oversikten pågår, men at hun vil vente til hun har sett den helhetlige oversikten fra Finnes før hun kommenterer saken ytterligere.
12.9.2023
Sindre Finnes forteller Solberg tirsdag kveld at han har samlet sammen det meste av relevant informasjon, men at han ikke har klart å lage en samlet oversikt. Hun får se deler av denne dokumentasjonen tirsdag kveld, og tar initiativ til et møte onsdag 13. september om morgenen der Finnes må legge frem alle dokumentene for Solberg og hennes medarbeidere slik at det kan lages en helhetlig oversikt. Deler av dokumentasjonen sendes på epost til Solbergs nærmeste medarbeidere sent denne kvelden.
13.9.2023
Onsdag 13. september om morgenen møter Sindre Finnes på Høyres Hus med en rekke dokumenter i ulike formater (digitalt og fysisk) og fra ulike kilder. I møtet deltar Erna Solberg, Sindre Finnes, Lars Øy, Cato Husabø Fossen og Jenny Clemet von Tetzschner.
13.9.2023
Finnes forteller at transaksjonslisten på hans VPS-konto kun går tilbake til 2019, og at alle opplysninger fra før dette er hentet ut manuelt fra bank og ligningspapirer.
13.9.2023
Erna Solberg ber sine medarbeidere hjelpe Sindre Finnes med å lage en samlet oversikt slik at det er mulig å danne seg et helhetlig bilde. Lars Øy går i gang med dette arbeidet.
13.9.2023
På ettermiddagen onsdag blir Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug kontaktet av Jenny Clemet von Tetzschner og Cato Husabø Fossen. De varsler ham om saken som vil komme. Kontrollkomiteens leder, Peter Frølich, blir varslet av Solberg.
13.9.2023
Arbeidet med oversikten tar hele dagen, og oversikten var klar sent om kvelden. For første gang blir det klart at Sindre Finnes’ aktivitet utgjør over 3600 handler.
14.9.2023
Torsdag 14. september orienterer Erna Solberg arbeidsutvalget i Høyre om saken, og hun varsler at hun vil innkalle til en pressekonferanse fredag 15. september om morgenen.
14.9.2023
I løpet av 14. september gjør Erna Solberg en overordnet gjennomgang av transaksjonene, og slår fast at det er for stort omfang til å gjennomgå alle beslutninger som regjeringen har fattet med sikte på å avklare hennes habilitet.
15.9.2023
Kl. 0830: Erna Solberg innkaller til pressekonferanse kl. 0930.
15.9.2023
Kl. 0930: Pressekonferansen holdes, oversikten over Sindre Finnes’ aksjehandler sendes samtidig til pressen.
15.9.2023
Filen som er delt med pressen er den eneste samlede oversikten Høyre har. De dokumenter som Sindre Finnes overleverte i forbindelse med utarbeidelse av oversikten 13. september er returnert da de inneholder betydelige mengder personopplysninger. Finnes må selv avgjøre hvorvidt disse enkeltdokumentene skal deles med pressen.
15.9.2023
Kl. 1230: Erna Solberg orienterer Høyres sentralstyre om saken.
- Jeg tilbrakte store deler av tida på hjemmekontor alene, og hadde mye tid til rådighet, som etter hvert i økende grad ble benyttet til å bedrive aksjehandel, uttalte Finnes i en pressemelding som ble publisert tirsdag via hans advokat Thomas Skjelbred.

Deler Finnes-bilde
Men at sensitiv informasjon skulle flyte rundt på hjemmekontoret han til tider må ha delt med statsministeren, avviser Finnes på det sterkeste:
- Jeg var ikke på noe tidspunkt i denne perioden blitt gjort kjent med informasjon om regjeringens beslutninger, som kan betegnes som innsideinformasjon, skriver Finnes.
Heller ikke gjennom jobben i Norsk Industri har Finnes ifølge seg selv hatt tilgang på «kurssensitiv informasjon».
Han er en rimelig disiplinert daytrader. Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea
Når det gjelder spørsmål om enkelthandler, har Finnes uttalt at det er «en umulig oppgave å detaljforklare enkelttransaksjoner som ligger flere år tilbake i tid».
«Det er ikke forsvarlig for Finnes – eller meg – fortløpende å svare ut detaljspørsmål i saken med nødvendig presisjon og etterrettelighet som samtidig ivaretar Finnes grunnleggende rettssikkerhet», skriver advokat Thomas Skjelbred i en e-post til Børsen torsdag ettermiddag.
Mange hull i lista
Når det gjelder selve aksjehandel-lista som Finnes har utarbeidet og Høyre publisert, har Nordeas investeringsdirektør Robert Næss påpekt overfor Børsen at den inneholder flere feil og hull.

- Uheldig at hun ikke bidrar
- Tar du en utskrift av disse handlene, får du med beløpet. Det er bevisst fjernet, hevder Næss overfor Børsen.
De mange hullene i lista fikk Børsen fredag til å spørre Høyre om partiet vil bidra til at en mer detaljert og korrekt liste legges fram.
Høyre avviser at det er deres ansvar, noe som utløste flere skarpe reaksjoner.