Avviser butikkforslag: - Mange er slitne

Nei, nei, nei. Det er responsen fra bransjen og de ansatte etter forslaget om åpne butikker i jula.

TOMMEL NED: Dagligvarebransjen er svært skeptiske til FHIs forslag om å ha flere åpningsdager i jula. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOMMEL NED: Dagligvarebransjen er svært skeptiske til FHIs forslag om å ha flere åpningsdager i jula. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Folkehelseinstituttet (FHI) har sendt et dokument til regjeringen der de skriver at de bør vurdere forlengede åpningstider i matbutikker og for alkoholsalg i jula.

- Betenkt

De tar blant annet til orde for åpne butikker på flere helligdager i jula. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er positive.

Men ellers får forslaget en solid tommel ned fra både bransjen og de ansattes representanter, LO-forbundet Handel og Kontor (HK).

- Dagligvarebransjen har jobbet systematisk med smittevern siden mars. Vi har planlagt jula godt, og vi har god erfaring med tidligere handletopper rundt påske og mars. Vi ser ikke behovet for utvidede åpningstider rundt jul og nyttår, sier Ingvild Størksen, direktør i Virke dagligvare til Børsen.

- Vi er litt betenkt til det. Det skyldes at ansatte i butikk har jobbet veldig mye ekstra i år. De trenger også en velfortjent juleferie som alle andre, sier konserndirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, til Børsen, og legger til:

- Det er mange som er slitne.

Smittet på jobb - dødsfall

Det kan HK-leder Christopher Beckham bekrefte:

- De ansatte har stått i frontlinja siden mars måned. De har utsatt seg selv og sine familier for smitte hver eneste dag. Det er en enorm slitasje. Folk er slitne, de er redde og de fortjener sin rettmessige juleferie, sier Beckham til Børsen.

Han legger til at kundene er flinke til å spre handlingen i de eksiterende åpningstidene og at butikkene har gode smitteverntiltak.

- Vi er godt rustet til å ta vare på både kunder og ansatte. Men ingen er trygge for pandemien, uansett hvor gode smitteverntiltakene er. Vi har et medlem hos oss som ble smittet på jobb i butikk. Vedkommende brakte smitten med hjem, og det endte med dødsfall i familien, forteller Beckham.

- Mer åpent er ikke riktig medisin. Og dette er ikke julegaven butikkansatte fortjener, konkluderer han.

Sterkt press

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop sier at de vil innordne seg dersom det blir åpnet for å ha butikkene åpne på flere helligdager, men mener de vil klare å håndtere smittevernet godt innenfor de nåværende rammene.

- Vi er presset på arbeidskraft. Sånne ting som dette må avklares i god tid, og det begynner å haste. Vaktlister må settes opp, folk som skal ha fri må jobbe. Det er også et sterkt press på dem som jobber. Det er en stor kabal som skal legges, det er ikke bare å åpne dørene, sier Friis.

- Jeg tror mange ikke forstår hvor vanskelig det er med mennesker og logistikk.

- Komplisert

Han mener de er godt rigget for å kunne håndtere smittevernet på en god måte. De har nok folk på jobb, kundeverter som skal passe på at det ikke er for mange folk i butikken og et generelt sterkt fokus på smittevern.

- En plutselig endring på tampen vil være komplisert å håndtere, sier Friis.

Virke peker også på de praktiske utfordringene med forslaget.

- Det er kort tid før jul. Åpne butikker på røde dager mellom jul og nyttår vil kreve et stort apparat. Det handler ikke bare om at noen har en nøkkel til butikken og åpner, det er også stor logistikk knyttet til levering av varer. Dessuten må man tilbakekalle julefri for ansatte som har gjort en kjempeinnsats siden mars. Derfor er vi skeptiske, og vi mener grunnleggende at ut fra smittevern så er ikke dette et nødvendig tiltak.

Størksen har ytterligere krutt å komme med:

- De som har «Brustad-buer» - altså butikker som har søndagsåpent allerede, forteller at de røde dagene mellom jul og nyttår tradisjonelt er svært rolige handledager.

Tommel opp før alkohol

Dagligvarekjedene er derimot mer positive til forslaget om utvidet salgstid på alkohol.

Rømmerud i Norgesgruppen sier at «det virker som et fornuftig tiltak». Friis i Coop istemmer.

- Det blir et veldig rush for å komme før ølsalget stenger, for folk handler alkohol når de handler alle andre ting. Hadde det vært alkoholsalg til klokka 23 og alle visste det, så kunne de som skal kjøpe øl også brukt hele åpningstida. Det vil bidra til å spre handleturene, sier Friis.

Størksen i Virke sier derimot at de ikke har bedt om utvidede salgstider for alkohol, og at hun tviler på om det vil ha noen smittevern-effekt.

-Kundene er flinke til å lytte til rådene. De sprer handlingen over hele åpningstida, de handler stort og sjeldnere og mange går alene. Alt dette kan vi lese ut av statistikkene. Derfor tviler jeg på om det vil ha noen effekt av å økte tidspunktet for når det er mulig å selge alkohol. Når det er sagt: Dersom regjeringen vil åpne for det, så vil jeg tro at det er praktisk gjennomførbart for butikkene, sier Størksen.

Polet avventer

I tillegg til utvidet åpningstid i butikkene foreslår også FHI at Vinmonopolet kan få holde åpent lenger.

- Vi har registrert Folkehelseinstituttets anbefaling, men har også sett at Helsedirektoratet har kommet med en annen vurdering. Det tyder på at det er et ulikt syn på hvilken effekt det vil ha å utvide åpningstidene på Vinmonopolet. Vi forholder oss til reglene fra regjeringen, og jeg ønsker ikke å spekulere i hvilke konsekvenser det kan få for oss før de har kommet med en endelig avgjørelse, sier kommunikasjonsleder i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, til Børsen.

NHO positive

Linda Vist, bransjedirektør for NHO Handel, sier at de er med og gjerne tar ansvar for smittevern og derfor støtter de forslagene som myndighetene kommer med.

- Dette innspillet fra FHI er i utgangspunktet positivt og kan være en måte å bidra til redusert smittespredning på, sier Vist til Børsen.

Helt rett fram er det likevel ikke, understreker hun:

- Utvidede åpningstider innen handel og salg av alkohol til andre tider og dager enn nå, krever endringer både i nasjonale lovverk og kommunale forskrifter. Forslaget fra FHI må derfor støttes opp med en endring av lovverk og forskrifter. Handelen gjennomfører gjerne, men det krever at politikere først endrer det regelverk vi i dag har, sier NHO-direktøren.

Har bedt om råd

Børsen har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som har følgende å si om FHIs forslag.

- Helse- og omsorgsdepartementet har etterspurt råd og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet som kan bidra til å redusere smittespredningen i denne tiden. De anbefalingene som ble offentliggjort i dag er en konsekvens av dette oppdraget, sier pressekontakt Lars Gjemble.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer