Avviser corona-inhabilitet

Erna Solberg sier til til kontroll- og konstitusjonskomiteen at hun ikke har vært inhabil da Norge stengte ned, eller i andre beslutninger om coronatiltak.

AVVISER INHABILITET: Tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones
AVVISER INHABILITET: Tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ut fra det jeg kjenner til i dag, er det ikke flere saker hvor jeg har konkludert med at jeg burde ha bedt om råd for å vurdere min habilitet på bakgrunn av den kunnskapen jeg hadde om min ektemanns aksjeeierskap», skriver Erna Solberg i et nytt brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I brevet svarer hun på 15 spørsmål fra komiteen, knyttet til sakskomplekset rundt hennes ektemanns, Sindre Finnes, aksjehandel da hun var statsminister.

- Ikke corona-inhabil

Et av disse spørsmålene dreier seg om Solberg kan ha vært inhabil da regjeringen gjennomførte nye coronainnstramminger høsten 2020, som følge av at Finnes en rekke ganger kjøpte finansielle produkter som innebar at han satset på en børsnedgang.

Solberg viser blant annet til at vedtakene var basert på klare medisinskfaglige begrunnelser i tråd med smittevernlovens bestemmelser.

«Vedtakene fikk store konsekvenser, herunder økonomiske, for mange mennesker. Noen tjenesteytende næringer fikk vanskeligere kår når tiltakene var strenge, men deler av varehandelen opplevde også økt omsetning», skriver Solberg videre.

«Mange tilpasset også sine posisjoner i finansmarkedene i tråd med egne forventninger til den økonomiske utviklingen», fortsetter hun, og konkluderer med at hun ikke har vært inhabil fordi «dette er overordnede beslutninger som angår mange og er av generell karakter».

Muntlig avtale

Den tidligere statsministeren skriver at hun avtalte muntlig med finnes at han skulle «begrense sin aktivitet i finansmarkedene betydelig», slik at aktiviteten ikke ville skaper problemer for hennes habilitet eller virker som statsminister.

«Den muntlige avtalen innebar at kortsiktig handel skulle opphøre og at han skulle orientere meg om større endringer. Det siste inkluderte både økninger i eksisterende portefølje og eventuelle nye selskaper slik at jeg hadde et grunnlag for å vurdere min habilitet», skriver Solberg.

Solberg avsluttet brevet med å skrive at det er hennes ansvar å avklare sin egen habilitet, og at hun da hun tiltrådte sørget for at Finnes «ble satt grundig inn i de utfordringer hans aktivitet kunne skape».

«Vi hadde en enighet om hvordan han skulle opptre slik at det ville være mulig for meg å avklare min habilitet fortløpende», skriver Solberg, som påpeker at hun inntil nylig ikke så noen grunn til å mistro de opplysningene hun fikk av ektemannen.

«Når det i ettertid viser seg at han likevel har drevet omfattende handel i det skjulte, er det klart for meg at jeg burde har spurt og gravd mer om dette».

«Svært lei meg»

Hun skriver vider at det ikke var Finnes' oppgave å vurdere om aksjene han kjøpt kunne utfordre hennes habilitet.

«Nei, vår avtale var at han skulle informere meg slik at jeg kunne gjøre slike vurderinger. Slik jeg opplevde det da, fulgte han opp den avtalen», skriver Solberg.

Solberg understreker at «jeg er svært lei meg» for at hun har behandlet saker som statsminister hvor hun har vært inhabil.

«Habilitetsreglene er viktige både for å sikre at de riktige beslutningene blir fattet, men også for at det skal være mulig å ha tillit til at beslutningene blir fattet på riktig grunnlag. Denne saken bidrar til å svekke den tilliten, skriver Solberg», og avslutter:

«Det er derfor alvorlig at jeg, selv om jeg på tidspunktet ikke var klar over dette, har deltatt i behandlingen av saker mens jeg har vært inhabil».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer