Avviser krisegrep: - Fullstendig urealistisk

Sjeføkonomene er uenige om hva slags rolle staten skal ta for å få stanset storstreiken, men en ting er de enige om: Streiken kan bli langvarig.

TROR IKKE PÅ KRISEGREP: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, mener det ikke er realistisk med et skatte- og avgiftskutt, slik Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tar til orde for. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
TROR IKKE PÅ KRISEGREP: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, mener det ikke er realistisk med et skatte- og avgiftskutt, slik Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tar til orde for. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer
Publisert

Søndag ettermiddag ble det klart at det blir storstreik i Norge. LO avviste riksmekler Mats Rulands meklingsskisse - en skisse som ble godtatt av NHO.

Fra mandag morgen gikk derfor titusener av norske arbeidere ut i streik. Frontene ser ut til å være knallharde, og partene gir uttrykk for helt motstridende syn på om skissen ville gitt økt kjøpekraft eller ikke.

Derfor frykter mange at det kan bli en langvarig streik.

Ber om skattegrep

Blant dem er sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, som mandag morgen sa til NRK at det blir en langvarig streik «hvis ikke staten griper inn».

Han mener at regjeringen og Stortinget bør kutte i skatter og avgifter for strøm, mat og medisiner.

Hovedtillitsvalgt ved IKEA Furuset Tormod Aarum sier at det er veldig spesielle scener utenfor butikken i dag: Reporter: Thea Rosef. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Overfor Børsen utdyper Andreassen:

- Vi har problemer med at det kan bli høyere inflasjon. Dette kan hjelpes på, ikke løses, ved at staten griper til store, dype kutt i avgiftssatser: Fjerne matmoms, fjerne særavgifter på øl og vin og kutte i bensin-, diesel- og strømavgifter, sier Andreassen.

Han mener det også vil gjøre godt for norske statsfinanser, fordi det nå kommer enorme summer inn på oljefondet, noe som gjør at «avstanden mellom det vi bruker, og det vi kan bruke, eller bør bruke, øker om ikke Støre og regjeringen gjør noe».

- Hvis de ikke bruker mer oljepenger, så kommer andre partier, som Høyre og Frp, og deler ut oljepengene til de rike, sier Andreassen.

- Fullstendig urealistisk

Andreassens forslag til krisegrep for å bidra til å løse lønnskonflikten, får ikke støtte fra Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom.

- Å brått skulle kutte skatter og avgifter for å tilrettelegge for lønnsoppgjør er fullstendig urealistisk. Skattegrep bør man se på i en totalitet, og det gjør man i litt større drag nå, sier Due-Andresen, og fortsetter:

- Det er ikke noe man gjør som en løsning i et lønnsoppgjør. Det er å anse som et politisk innspill og er ikke så interessant i dette lønnsoppgjøret.

Due-Andresens innsigelse er faktisk Andreassen i det store og det hele enig i.

- Jeg er helt enig, men disse skattene burde vært kutta for lenge siden. Vi kommer til å sette inn like mye på oljefondet de fire neste år, som vi har gjort i historien. Det er enorme summer som renner inn i statskassen, sier Andreassen, som altså mener bestemt at avgiftene må ned.

- Det er veldig dårlig langsiktig planlegging av en Arbeiderparti-regjering å holde et kunstig høyt avgiftsnivå.

NHO-sjef Ole Erik Almlid etter brudd i forhandlingene mellom NHO og LO. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Det Due-Andresen er enig med Andreassen i er at hun tror det er stor streikevilje blant de organiserte i LO-forbundene nå.

- Særlig de lavtlønte gruppene har blitt hengende etter, og føler at det er deres tur nå. Gjennom pandemien har mange måttet moderere lønnskravene, fordi det var mange bedrifter som sleit. Nå er man i en helt annen situasjon. Lavlønnsgruppene føler at det er deres tur, så jeg støtter Andreassen i at det kanskje kan bli langvarig, sier Due-Andresen.

- Store forskjeller

Det som framstår som den store utfordringen i lønnsoppgjøret er at LO krever kjøpekraftsøkning, samtidig som NHO er tydelig med å poengtere at det er svært ulike forutsetninger for å punge ut for lønnsøkningene i de forskjellige bransjene.

Noen steder i norsk økonomi går det svært godt, mens halvparten av NHOs medlemmer har meldt at de er pessimister når de ser noen måneder fram i tid.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik om storstreik etter brudd i forhandlingene mellom NHO og LO. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Due-Andresen bemerker at norsk økonomi har vært nokså robust, spesielt med tanke på hvor mange rentehevinger vi har fått.

- Men det er veldig forskjellig tilstand i de forskjellige bransjene, sier Due-Andresen.

Varehandelen og bygg- og anleggsbransjen sliter, og i industrien er ordreinngangen svekket og utsiktene dårligere. I den andre enden av skalaen er olje og gass, som går veldig bra, og også i tjenestesektoren meldes det om vekst.

- Det er store forskjeller, og det er vanskelig å forene på tvers av bedrifter. Jeg tror man blir nødt til å komme arbeiderne et stykke i møte, ellers blir streiken langvarig, sier Due-Andresen.

At man er nødt til å komme arbeiderne i møte, er Andreassen helt enig i.

- Det er helt absurd. Vi har blitt et veldig rikt samfunn, og folk er blitt lutfattige. Det er mange som har det verre nå enn de hadde for 10 til 15 år siden, sier Andreassen, og konkluderer:

- Det skulle bare mangle at man får på plass et raust lønnsoppgjør, med kraftig kutt i skatter og avgifter. Det har vi råd til. Det gir mer fornuftig langsiktig utvikling i norsk økonomi om så skjer.

- Ikke tjent med store forskjeller

Due-Andresen er også opptatt av at det er viktig å ha med seg i debatten at det for den norske velferdsstaten er viktig at det ikke blir for store økonomiske forskjeller.

- Norge har slått seg på brystet med små økonomiske forskjeller. Vi er ikke tjent med at de forskjellene øker for mye. At disse gruppene ønske en kjøpekraftsforbedring som et minimum, det er veldig forståelig, fastslår sjeføkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer