Avviser krisegrep: - Fullstendig urealistisk

Sjeføkonomene er uenige om hva slags rolle staten skal ta for å få stanset storstreiken, men en ting er de enige om: Streiken kan bli langvarig.

TROR IKKE PÅ KRISEGREP: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, mener det ikke er realistisk med et skatte- og avgiftskutt, slik Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tar til orde for. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
TROR IKKE PÅ KRISEGREP: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, mener det ikke er realistisk med et skatte- og avgiftskutt, slik Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tar til orde for. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer
Publisert

Søndag ettermiddag ble det klart at det blir storstreik i Norge. LO avviste riksmekler Mats Rulands meklingsskisse - en skisse som ble godtatt av NHO.

Fra mandag morgen gikk derfor titusener av norske arbeidere ut i streik. Frontene ser ut til å være knallharde, og partene gir uttrykk for helt motstridende syn på om skissen ville gitt økt kjøpekraft eller ikke.

Derfor frykter mange at det kan bli en langvarig streik.

Ber om skattegrep

Blant dem er sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, som mandag morgen sa til NRK at det blir en langvarig streik «hvis ikke staten griper inn».

Han mener at regjeringen og Stortinget bør kutte i skatter og avgifter for strøm, mat og medisiner.

Overfor Børsen utdyper Andreassen:

- Vi har problemer med at det kan bli høyere inflasjon. Dette kan hjelpes på, ikke løses, ved at staten griper til store, dype kutt i avgiftssatser: Fjerne matmoms, fjerne særavgifter på øl og vin og kutte i bensin-, diesel- og strømavgifter, sier Andreassen.

Han mener det også vil gjøre godt for norske statsfinanser, fordi det nå kommer enorme summer inn på oljefondet, noe som gjør at «avstanden mellom det vi bruker, og det vi kan bruke, eller bør bruke, øker om ikke Støre og regjeringen gjør noe».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer