Slår tilbake:

Avviser Nord Stream-anklager

Et gresk tankskip knyttes til Nord Stream-sabotasjen i Østersjøen. Nå svarer rederiet.

SABOTASJE: Den svenske kystvakta har publisert flere bilder fra gasslekkasjen i Østersjøen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre dager etter at tankskipet «Minerva Julie» hadde forlatt havna i Rotterdam i Nederland, stanset det plutselig opp øst for den danske øya Bornholm.

I løpet av de neste elleve timene drev skiper vestover igjen, før motoren ble slått på igjen. Manøveren ble gjentatt 19 ganger i løpet av de neste sju dagene, viser undersøkelser gjort av dansk TV 2, før tankskipet til slutt satte kursen mot St. Petersburg.

To uker seinere - klokka 19.03 21. september i fjor - rammer en eksplosjon den undersjøiske rørledninga Nord Stream 1, som skulle frakte gass fra Russland til Tyskland.

Selv om rørledninga ikke var i bruk da eksplosjonen fant sted, var den likevel fylt med gass. Bilder av gassen som bobler til overflaten gikk verden rundt.

Seinere skulle det vise seg at også rørledninga Nord Stream 2 var utsatt for sabotasje.

- En bit av puslespillet

TV 2s undersøkelser viser at «Minerva Julie» var innenfor en 500 meters radius av eksplosjonsstedet mellom 6. og 10. september, og at skipet passerte selve rørledninga 29 ganger.

- Det greske tankskipet er en bit av puslespillet, og jeg mistenker at det blir grundig undersøkt av myndighetene, uttalte Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Think Thank Europe, i forbindelse med TV 2s reportasje om tankskipet tidligere denne uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.