Slår tilbake:

Avviser Nord Stream-anklager

Et gresk tankskip knyttes til Nord Stream-sabotasjen i Østersjøen. Nå svarer rederiet.

SABOTASJE: Den svenske kystvakta har publisert flere bilder fra gasslekkasjen i Østersjøen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre dager etter at tankskipet «Minerva Julie» hadde forlatt havna i Rotterdam i Nederland, stanset det plutselig opp øst for den danske øya Bornholm.

I løpet av de neste elleve timene drev skiper vestover igjen, før motoren ble slått på igjen. Manøveren ble gjentatt 19 ganger i løpet av de neste sju dagene, viser undersøkelser gjort av dansk TV 2, før tankskipet til slutt satte kursen mot St. Petersburg.

To uker seinere - klokka 19.03 21. september i fjor - rammer en eksplosjon den undersjøiske rørledninga Nord Stream 1, som skulle frakte gass fra Russland til Tyskland.

Selv om rørledninga ikke var i bruk da eksplosjonen fant sted, var den likevel fylt med gass. Bilder av gassen som bobler til overflaten gikk verden rundt.

Seinere skulle det vise seg at også rørledninga Nord Stream 2 var utsatt for sabotasje.

I SØKELYSET: Det greske tankskipet «Minerva Julie», her avbildet utenfor Rotterdam. Foto: Wikimedia Commons
I SØKELYSET: Det greske tankskipet «Minerva Julie», her avbildet utenfor Rotterdam. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

- En bit av puslespillet

TV 2s undersøkelser viser at «Minerva Julie» var innenfor en 500 meters radius av eksplosjonsstedet mellom 6. og 10. september, og at skipet passerte selve rørledninga 29 ganger.

- Det greske tankskipet er en bit av puslespillet, og jeg mistenker at det blir grundig undersøkt av myndighetene, uttalte Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Think Thank Europe, i forbindelse med TV 2s reportasje om tankskipet tidligere denne uka.

Nå opplyser det greske rederiet Minerva Marine at de stiller seg til disposisjon for etterforskninga. De har ingenting å skjule, uttaler de via den eksterne krisekommunikasjonsrådgiveren Kyle Fawkes.

Overfor dansk TV 2 omtaler han tankskipets bevegelser til sjøs som «normal praksis».

- Minerva Marine informerer om at fartøyet «Minerva Julie» drev i sjøen nordøst for Bornholm, Danmark, mellom 6. september og 13. september 2022, mens de ventet på instruksjoner for videre reise. Fartøyet hadde dratt fra Rotterdam 2. september etter å ha losset lasten. Da bestillingene om videre reising var mottatt, fortsatte skipet til Tallinn i Estland, skriver han i en e-post til kanalen.

- «Minerva Julie» har alltid og vil fortsette å operere i henhold til alle relevante lover og regler, skriver Fawkes videre.

Tette bånd til Russland

Rederiet Minera Marine er Hellas' fjerde største med 78 skip og en estimert verdi på 4,5 milliarder dollar. Ifølge ukrainske myndigheter er rederiet eid av brødrene Andreas og Thanasios Martinos - begge oppført på Ukrainas liste over personer som samarbeider tett med Russland.

Nord Stream-eksplosjonene har utløst et skred av spekulasjoner og teorier om hvem som sto bak.

Den omstridte amerikanske journalisten Seymour Hersh har sågar hevdet at Norge var involvert i en sabotasjeaksjon på vegne av USA - en påstand som er avvist på det sterkeste av norske og amerikanske myndigheter.

VERDEN RUNDT: Bilder av gasslekkasjen etter Nord Stream-eksplosjonen vakte stor oppsikt. Foto: Reuters / NTB
VERDEN RUNDT: Bilder av gasslekkasjen etter Nord Stream-eksplosjonen vakte stor oppsikt. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Eksperter skeptiske

Den siste uka har flere store medier - blant annet New York Times og Der Spiegel - skrevet at etterretning peker på en proukrainsk gruppe som ansvarlige for Nord Stream-angrepet.

Sabotasjen kan ha blitt utført av seks dykkere fra luksusyachten «Andromeda», skriver storavisene.

Eksperter er imidlertid skeptiske til opplysningene. Blant annet har de pekt på at det er umulig å frakte mengden eksplosiver som var nødvendige for å ramme rørledninga, på en yacht.

Eksplosjonene på rørledningene skjedde på om lag 80 meters dyp - noe som forutsetter en svært avansert dykkeroperasjon, har eksperter påpekt.

Ukrainske myndigheter har nektet for å ha noe som helst å gjøre med Nord Stream-sabotasjen, mens tyske myndigheter har advart mot at det hele kan være en såkalt falskt flagg-operasjon i regi av Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer