Avviser ny liste

Lista over Sindre Finnes' aksjehandler er full av feil og mangler. Høyre avviser å bidra til å skaffe en fullstendig liste.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Eivind Bones, Dagbladet
Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Eivind Bones, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sindre Finnes' liste over aksjekjøp - som er publisert av Høyre - har vist seg å være ufullstendig.

Det har blant annet Nordeas investeringsdirektør Robert Næss påpekt overfor Børsen.

Det dreier seg om manglende samsvar mellom opplysninger på Finnes' liste og Aksjonærregisterets opplysninger om hvilke aksjer Finnes eide.

- Jeg har funnet 33 aksjer der det går opp, og 39 der det ikke går opp, sa Næss til Børsen torsdag.

I Høyres liste er det heller ikke oppgitt kjøps- og salgsbeløp på derivathandler hvor Finnes har satset på opp- eller nedgang for selskaper eller hele Oslo Børs.

- Uten verdi

Denne utelatelsen gir ingen mening, fremholder Næss.

- Tar du en utskrift av disse handlene, får du med beløpet. Det er bevisst fjernet, hevdet Næss.

Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal er ikke imponert over tidslinja som Høyre og Erna Solberg la fram tirsdag kveld. Video: Dagbladet TV Vis mer

Han konkluderer brutalt nok med at lista som Finnes har utarbeidet og Høyre har publisert, egentlig er uinteressant.

- Det som er interessant, er hvor mye penger du har brukt, ikke antallet som i disse aksjelistene. Noe koster 10 øre, andre 1000 kroner, sier Næss.

Førsteamanuensis Kjell Jørgensen ved Institutt for finans ved BI er krystallklar når Børsen spør hvilken verdi lista har med slike hull:

- Ingen spesiell verdi. Det eneste riktige er å gå direkte til VPS-kontoen, men det er kanskje bare Økokrim som har myndighet til å kreve innsyn i den. Det finnes en fasit, for dette er gjort i et offentlig marked. Hver bevegelse han har gjort i aksjemarkedet er registrert og dokumentert, sier Jørgensen til Børsen.

Finnes har via sin advokat Thomas Skjelbred uttalt at hull og feil i lista «må ses i lys av tidspresset og Finnes' emosjonelle situasjon».

Viser til habilitet

På bakgrunn av dette har Børsen fredag spurt Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen om Høyre vil komme med en fullstendig liste som viser alle transaksjonenes verdi.

Det avviser Høyre.

- Høyres anliggende i denne saken er Erna Solbergs habilitet, innleder han.

- Hyppig, kortsiktig handel vil trolig uansett gjøre henne inhabil dersom hun har deltatt i behandling av saker som kan ha tilstrekkelig påvirkning på det aktuelle selskapet. Klokkeslett og nøyaktige beløper vil neppe påvirke dette, sier Husabø Fossen.

Pressesjefen viser til at det er Sindre Finnes som sitter på alle detaljene.

- Vi vil derfor ikke ta initiativ fra Høyres side til noen ny sammenstilling, og har hele tiden tatt høyde for, og informert om, at det kan være enkelte feil eller mangler i den som er gitt ut, fremholder han.

Husabø Fossen sier at all dokumentasjon som ble brukt til å sammenstille listen nå er returnert til Sindre Finnes.

- Spørsmål om detaljer knyttet til transaksjonene må derfor rettes til Sindre Finnes, sier Husabø Fossen.

Men i går gjorde Finnes det klart, via advokat Skjelbred, at de ikke har til hensikt å bidra.

- Det er ikke forsvarlig for Finnes - eller meg - fortløpende å svare ut detaljspørsmål i saken med nødvendig presisjon og etterretlighet som samtidig ivaretar Finnes' grunnleggende rettssikkerhet, sa han i en uttalelse til Børsen.

Skjelbred la til at han derimot vil bistå Finnes med å «utarbeide nødvendig oversikt og svar dersom Økokrim eller andre offentlige instanser ønsker det».

- Umulig

I løpet av sitt intervjumaraton torsdag gjentok Høyre-leder Erna Solberg gjentatte ganger at det ville være helt umulig for henne å gå ut med en ufullstendig liste i forkant av valget.

«Vi kunne ikke gi ut noe halvveis. Da ville det bli stilt spørsmål rundt det», har Erna blant annet sagt til NRK.

- Det ville blitt en håpløs situasjon for meg å bare gi delvis informasjon. Alle journalister ville spurt - hva er det du skjuler? Derfor var jeg tydelig overfor Sindre: Alt må fram, sa hun i dette intervjuet med NRK .

Solberg har også ifølge Høyres tidslinje understreket at det var veldig viktig for henne at listen ble komplett og korrekt.

Her fremkommer det at Solberg ringte ektemannen klokka 18.03 fredagen før kommunevalget «for å forsikre seg om at han er i gang med arbeidet. Hun understreker overfor ham at oversikten må være komplett og korrekt.»

  • «Finnes spør i telefonsamtalen om det kan holde å lage en oversikt over handler over en viss verdi. Dette avslår Solberg, og mener at det må lages en helhetlig, komplett og korrekt liste. »
Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

Børsen har vært i kontakt med Høyre, som inntil videre ikke har noe mer å bidra med.

Men likefeult er det nettopp en komplett liste, som flere fremtredende politikere fra andre partier nå forventer vil bli lagt fram.

- Det er naturlig at listen oppdateres så vi kan få den fulle oversikten. SV har allerede foreslått at vi skal be om en skriftlig redegjørelse. I en sånn redegjørelse vil det også være naturlig at komiteen får oversendt listen, og at vi ber om at den oppdateres med kurs og tidspunkt, sier Audun Lysbakken til DN.

Han mener også at det ikke burde være noe problem å gi dette ut til media før komiteen ber om en fullstendig liste.

Kommentator i Dagbladet Sondre Hansmark la merke til flere detaljer som du ikke fikk se på NRKs «Debatten» med Erna Solberg. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

- Frps holdning er at kontroll- og konstitusjonskomiteen må ha tilgang til all informasjon for å se om både Erna Solberg og Anniken Huitfeldt har vært inhabile i behandling av sakene. En forutsetning for å gjøre dette, er en komplett liste over de transaksjonene Sindre Finnes har foretatt i den perioden Solberg satt som statsminister, istemmer Frp-nestleder Hans Andreas Limi overfor DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer