Verftet Kimek:

Avviser oppsigelser

Verftet Kimek opplyser at 84 ansatte ved Kirkenes-verft kan bli oppsagt i kjølvannet av sanksjonsgrep fra regjeringen.

HARDT UT: Kimek-direktør Greger Mannsverk har ikke vært nådig i sin kritikk mot regjeringen etter nye sanksjonsregler. Foto: Hans Arne Vedlogg / Dagbladet
HARDT UT: Kimek-direktør Greger Mannsverk har ikke vært nådig i sin kritikk mot regjeringen etter nye sanksjonsregler. Foto: Hans Arne Vedlogg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- FriFagbevegelse har misforstått. Vi har et styremøte den 30. Hvis vi ikke får positive svar fra regjeringen må vi ta grep, men en beslutning om dette blir ikke tatt før den 30. mai, sier Kimek-direktør Greger Mannsverk til Børsen.

Fredag morgen meldte Fri Fagbevegelse at samtlige 84 ansatte på Kimek verft i Kirkenes var oppsagt. Like over klokka ti presiserer nettstedet at informasjonen var ukorrekt og at alle ansatte kan bli oppsagt.

Dersom det ikke kommer noen løsning, kan samtlige stå uten jobb fra 1. juni.

- Det er harde tak her nå, sa Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundets medlemmer på Kimek til nettstedet.

Han utdyper overfor Børsen:

- Det er jo sanksjoner som gjør at vi mister en del av arbeidet. Hvis de får løst dette med sanksjonene, så har vi en båt stående på Beddingen som vi kan jobbe på. Der er det nå stopp.

- Hvordan er dette for deg og dine kolleger?

- Det begynner jo å synke inn. Det er tungt å jobbe med sånne triste saker. Dette er jo eneste industrien vi har her oppe, den såkalte tungindustrien.

- Talentløst

Tidligere denne måneden varslet hjørnesteinsbedriften mulig masseoppsigelse etter at regjeringen strammet inn på sanksjonene.

De nye reglene innebærer at alt arbeid på russiske båter nå er forbudt - med unntak av nødreparasjoner.

For Kimek i Kirkenes, som henter største del av omsetningen fra reparasjon av nettopp russiske trålere, var beskjeden brutal.

Kimek-direktør Greger Mannsverk har slaktet innstrammingene i sanksjonene mot Russland.

- Å sette et helt lokalsamfunn i spill uten forutgående dialog er så talentløst at jeg aldri trodde det kunne skje, har han uttalt til NRK.

Jobber for løsning

Ingebrigtsen forklarer at det jobbes tett med LO og NHO for å få løst saken.

- Hvis vi kan få jobbet på båten så vil det gi oss pusterom for å se oss om etter andre muligheter. Vi jobber på sidelinja for å få løst dette her, sier Ingebrigtsen, og legger til:

- Nå må regjeringa levere.

- Hva forventer dere derfra?

- Det er å få løst det med sanksjonene så vi kan jobbe på båten. Så er det å få en lønnskompensasjon à la den man hadde under pandemien. Det kommer vel i revidert budsjett - får vi håpe. Vi har andre jobber vi ser på, men vi håper på pakker fra regjeringen. Vi får håpe at de leverer varene hvis de vil ha folk i Sør-Varanger. Det er en viktig posisjon nær russergrensa.

- Vi jobber tett med Fellesforbundet, og håper de presser på. Vi håper de klare å løse dette på en eller annen måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer