Avviser Raymonds nødrop

- Senk eiendomsskatten, sier kommunalministeren etter Raymond Johansens bønn om en krisepakke for Oslo.

NEKTER: Regjeringen har ingen planer om en egen krisepakke mot Oslos uteliv, men kommunalministeren mener kommunen selv har ubrukt verktøy i kassa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEKTER: Regjeringen har ingen planer om en egen krisepakke mot Oslos uteliv, men kommunalministeren mener kommunen selv har ubrukt verktøy i kassa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) slo alarm på vegne av kriserammede restauranter, puber og kafeer da han i dag fortalte at de strenge coronatiltakene i Oslo forlenges til 14. desember.

Sosial nedstenging - inkludert skjenkestopp - har lagt et lokk på en bransje som i et hvilket som helst annet år ville hatt i høysesong nå.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

- Mange av Oslos hjørnesteinsbedrifter står i fare for å forsvinne. Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus: Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet, sa Johansen under torsdagens pressekonferanse.

Peker tilbake

Nødropet møtes med en kald skulder fra regjeringen, som etter hvert fant ut at kommunalminister Nikolai Astrup (H) var den rette til å svare på bønnen fra rådhuset.

Tiltakspakkene er regjeringens bidrag uavhengig av hvor de kriserammede bedriftene har adresse, lyder budskapet. Astrup retter deretter pekefingeren tilbake mot det rødgrønne Oslo-byrådet:

- Jeg vil oppfordre Raymond Johansen til å vurdere hva Oslo kommune selv kan gjøre for å avhjelpe, for eksempel å lette på eiendomsskatten. Staten skal stille opp, men også kommunen må se seg om etter hva de kan bidra med, sier kommunalministeren til Børsen.

- Som resten av landet

Astrup avviser geografisk sonede pakker, og framholder at det ligger mye penger i potten som bedriftene kan søke på:

- Jeg er helt enig med Johansen at det er grunn til å bekymre seg for bedrifter som sliter på grunn av pandemien. Det er også grunnen til at regjeringen har stilt opp med målrettede tiltakspakker. Hittil i år har vi stilt opp med 66 milliarder kroner til bedriftene, og en rekke pakker videreføres inn i 2021, sier han.

- Disse gjelder uavhengig av hvor bedriften er. Har de opplevd stor omsetningssvikt, vil de få hjelp. Det er grunn til å følge situasjonen nøye, men slik det er nå, skal bedrifter i Oslo være omfattet av de samme tiltakspakkene som andre steder i landet, fastslår Astrup.

- Oslo ikke unikt

Aktører i utelivsbransjen som Børsen snakket med torsdag, skryter av byrådslederens utspill samtidig som de refser regjeringen.

- Regjeringen virker handlingslammet. De hører ikke på bransjen. Vi er ekstremt skuffet over regjeringen. De er tafatte og tiltaksløse, sier daglig leder for Noho Norway, Karl-Hennings Svendsen til Børsen.

- Oslos uteliv har, fordi Oslo er et episenter, måttet tåle strengere rammer enn resten av landet, uten at regjeringen har gjort noen ting for å kompensere for den forskjellsbehandlingen, istemmer Paal Mangerud, som blant annet er medier i konsertstedet Blå, Internasjonalen, Bonanza og Feber.

- Overdriver disse stemmene fra bransjen, Astrup?

- Det er ingen tvil om at situasjonen er alvorlig for mange innen serveringsbransjen i Oslo. Men situasjonen i Oslo er ikke unik, de pakkene vi har må treffe bedriftene uavhengig av hvor de er.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer