USAs finansminister med «sopp-diplomati» i Kina

Avviser sopp-tripp

Finansminister Janet Yellen var begeistret over den «magiske soppen» hun nylig fikk servert under ei reise til Kina. Først i etterkant ble hun klar over at den kan framkalle hallusinasjoner.

- VISSTE IKKE: - Jeg var ikke klar over at disse soppene har hallusinogene egenskaper. Jeg fikk vite det på restauranten, sa Janet Yellen mandag til CNN. Her snakker Yellen om amerikansk-kinesiske forbindelser på en pressekonferanse under sitt besøk i Kina i juli. Foto: NTB Scanpix/AP/Mark Schiefelbein
- VISSTE IKKE: - Jeg var ikke klar over at disse soppene har hallusinogene egenskaper. Jeg fikk vite det på restauranten, sa Janet Yellen mandag til CNN. Her snakker Yellen om amerikansk-kinesiske forbindelser på en pressekonferanse under sitt besøk i Kina i juli. Foto: NTB Scanpix/AP/Mark Schiefelbein Vis mer
Publisert

Under et diplomatisk besøk til Kina i juli, fikk USAs finansminister Janet Yellen servert en sopp som kan gi hallusinasjoner.

Hendelsen ble mye omtalt på sosiale medier, og etter besøket har restaurantkjeden hvor hun spiste ifølge CNN hatt et salgsrush for sine soppretter.

Nå snakker Yellen ut om opplevelsen med den «magiske soppen» Jian Shou Qing.

- Visste ikke

- Der var en nydelig sopprett. Jeg var ikke klar over at disse soppene har hallusinogene egenskaper. Jeg fikk vite det på restauranten, sa Yellen mandag til programlederen Erin Burnett på CNN.

Hun fortalte at hun har lest seg til at soppen ikke gir hallusinasjoner hvis den kokes ordentlig - noe hun er sikker på var tilfellet her.

BROBYGGING: Hensikten med finansminister Janet Yellens besøk i Beijing i juli var å forbedre det spente forholdet mellom USA og Kina. Foto: NTB Scanpix. Her med visestatsminister He Lifeng. Foto: NTB Scanpix/Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
BROBYGGING: Hensikten med finansminister Janet Yellens besøk i Beijing i juli var å forbedre det spente forholdet mellom USA og Kina. Foto: NTB Scanpix. Her med visestatsminister He Lifeng. Foto: NTB Scanpix/Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS Vis mer

Samtidig gjorde hun det klart at det ikke var hun som bestilte måltidet, ved en restaurant som spesialiserer seg på mat fra Yunnan-provinsen.

- Men alle nøt soppene og restauranten, og ingen følte noen dårlige effekter av å ha spist dem, sa Yellen.

Tre-dagers sopptripp

CNNs «sopp-intervju» har blitt bredt sitert i amerikanske medier. Enkelte, som Business Insider, har latt seg friste til ordspill.

Nettstedet skriver at hun nesten tok sin «trip» (tur) til Kina litt for bokstavelig.

CNN omtalte også i juli hendelsen, og forklarte at Jian Shou Qing er en samlebetegnelse for en soppfamilie. I Yunnan-provinsen brukes den ifølge CNN som oftest om «Lanmaoa asiatica».

- Lanmaoa-sopper regnes som giftige fordi de kan være hallusinogene, sa forskeren og sopp-eksperten Peter Mortimer til TV-kanalen.

Han føyde til at forskere ikke har funnet ut hvilke bestanddeler som gir den slike effekter.

- Jeg har en venn som spiste dem ved en feil, og hallusinerte i tre dager.

- Produktiv kommunikasjonskanal

Den fella gikk ikke Janet Yellen i.

Under besøket i juli møtte hun blant andre Kinas visestatsminister og sentralbanksjef.

- Jeg forventer at denne turen vil hjelpe til med å bygge en motstandsdyktig og produktiv kommunikasjonskanal, sa hun ifølge Business Insider under en pressekonferanse da besøket gikk mot slutten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer