Avviser Tangen-kobling ved nytt regelverk

Norges Banks etiske regelverk ble endret i juni. Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser at endringen har noe å gjøre med ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

ENDRET UANSETT: Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at Norges Banks etiske regelverk ville blitt endret uavhengig av ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Hans Arne Vedlog
ENDRET UANSETT: Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at Norges Banks etiske regelverk ville blitt endret uavhengig av ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, har bedt hovedstyret i Norges Bank om en forklaring på hva endringene i det etiske regelverket innebærer.

Bakgrunnen for spørsmålet er at regelverket ble endret i juni, etter at representantskapet hadde påpekt at påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen hadde en interessekonflikt mellom hans selskap AKO-fondene og hans nye jobb, skrev VG i går.

Ikke knyttet

Nå avviser sentralbanksjef Øystein Olsen at det er noen kobling.

– De siste endringene av de etiske prinsippene knytter seg således ikke til ansettelsen av Nicolai Tangen som ny leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), understreker Olsen i en pressemelding.

– Hovedstyret anser at Tangens personlige forhold etter de avtaler som er inngått er i samsvar med prinsippene og innenfor det etiske rammeverket som gjelder for alle ansatte i Norges Bank. Dette gjelder uavhengig av om man legger de eksisterende eller de reviderte etiske prinsippene til grunn, sier Olsen.

Endringene ble vedtatt 24. juni og skal gjelde fra 15. august.

Høring på Stortinget

Ifølge pressemeldingen fra Norges Bank er de etiske retningslinjene for alle ansatte endret for å være tilpasset ny organisasjon fra 10. desember i fjor, samt ny sentralbanklov fra 1. januar 2020.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer