Avviser uansvarlighet

Til tross for at næringslivet til stadighet advarer om sterk prisvekst, en svak krone og høye strømpriser, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik at store deler av norsk næringsliv går så det griner. Ifølge henne, har arbeidstakerne blitt hengende etter lenge.

STREIKEVILLIG: LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok til gatene i Oslo mandag, for å støtte de streikende. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Magnus Paus Vis mer
Publisert

Det er en historisk streik titusener av nordmenn er inne i nå, siden LO og YS ikke ble enige med NHO om årets lønnsoppgjør i løpet av helga.

At det blir streik i et såkalt mellomoppgjør, der partene forhandler om lønn, har ikke hendt siden krigen.

De som streiker, får streikebidrag av forbundet den enkelte er medlem av, og varierer i størrelse avhengig av forbund. Som en peikepinn er det likevel vanlig med rundt 70 prosent av lønna i bidrag.

Da Børsen møtte LO-leder Peggy Hessen Følsvik mandag formiddag, avviste hun at streiken koster mer enn det smaker for LOs medlemmer.

- Jeg tror de aller fleste medlemmene mine er opptatt av at vi skal sørge for at de får økt kjøpekraft i lønnsoppgjøret i år, sa hun, og la til:

- Vi har mange medlemmer som har slitt de siste åra med at de har fått redusert kjøpekrafta si. Det er det viktigste målet til LO med denne streiken, at spesielt de lavtlønna skal få økt kjøpekraft. Det er det vi streiker for, og det tror jeg og håper jeg de aller fleste har stor forståelse for.

- Lever ikke av prosentpoeng

- Så vidt vi har skjønt så dreier det seg om få prosentpoeng i forskjeller her - er det verdt det?

- Mine medlemmer lever ikke av prosentpoeng. De lever av kroner og ører i lommeboka for å betale regningene og utgiftene sine. Det er det vi også kjemper for: økt reallønnstillegg til alle og økt kjøpekraft for alle. Det betyr at vi må sørge for at folk faktisk får ordentlig penger i dette lønnsoppgjøret. Vi lever ikke av prosenter.

- Det er litt spesielle rammer rundt årets oppgjør. En ting er at det er en historisk streik, men vi har også en ganske presset økonomi i Norge med stigende renter og et inflasjonsmål som ikke blir nådd: er det ansvarlig å ta så mange medlemmer ut i streik i en sånn situasjon?

- Vi er i en spesiell situasjon i Norge, men det som er aller mest spesielt for mine medlemmer er at de har hatt en reallønnsnedgang gjennom flere år. På den annen side ser vi at store deler av norsk næringsliv går så det griner. Vi ser også at lederlønninger har skutt i været, de har bevilga seg store bonuser, mens våre medlemmer har blitt hengende etter, sa LO-lederen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at en storstreik nå er det siste Norge trengte. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Mener det gir økt kjøpekraft

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener på sin side at forslaget som var på bordet i løpet av helga ville ha gitt økt kjøpekraft til arbeidstakerne.

- Når LO velger å si at det ikke gir økt kjøpekraft, så sier vi at det gjør det. Utover det vil jeg ikke kommentere det. Jeg tror det tjener begge parter at vi nå ikke driver denne eksalerende ordbruken i media, sa Almlid til Børsen mandag formiddag.

På spørsmål om hvor lenge han tror streiken kommer til å vare, svarte han:

- Jeg tror vi skal være forberedt på at den varer noe tid, men vi skal ønske og bidra til at den varer kortest mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer