Eksperter om vaksine-kritikk

Avviser vaksine-teori: - Ingen tabbe

AstraZeneca ruller ut en ny runde med vaksine-tester etter det som omtales som en «tabbe». Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener dette er «veldig vanlig» og «veldig trygt».

IKKE TABBE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke at AstraZeneca har gjort noen tabbe. Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE TABBE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke at AstraZeneca har gjort noen tabbe. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Legemiddelselskapet AstraZeneca hatt noen vanskelige uker på børsene. Aksjekursen gikk til himmels da de for alvor meldte seg på kappløpet for å bli første godkjente coronavaksine 1. november, men kursen har falt kraftig igjen de siste ukene.

Noe av årsaken til det er at det er blitt stilt spørsmål ved hvorvidt de gjorde en tabbe under den siste fasen av utviklingen av vaksinen.

AstraZeneca selv har opplyst at vaksinen er rundt 90 prosent effektiv dersom man først setter en halv dose, så følger opp med en hel dose noen uker seinere. Hvis man setter to fulle doser, så er effektiviteten bare litt over 70 prosent.

- Det var en tilfeldighet, har AstraZeneca-topp Mene Pangalos tidligere sagt til Reuters om oppdagelsen.

Andre har omtalt det som en «tabbe» eller et uhell. Uansett har AstraZeneca nå varslet at de vil gjøre nye tester, for å dobbeltsjekke resultatet.

Ingen tabbe

VAKSINER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hvordan det «tabben» kan ha oppstått. Vis mer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at han ikke tror at dette var et uhell.

- Jeg tror ikke dette er noen tabbe, jeg tror heller det er et litt tilfeldig funn, og det er jo gjort fordi man har testet dette på litt ulike måter, sier Nakstad.

Nakstad forteller at man må prøve og feile litt, for å få lagd en helt ny vaksine fra bunn.

- Man kan jo teste sånne vaksiner på veldig mange forskjellige måter. Man må velge en dosestørrelse og et intervall mellom dose én og dose to. Man må gjøre noen sånne valg, sier Nakstad, som videre legger til at selve rapporteringsregimet er veldig strengt.

Han sier at det er bra at man har oppdaget dette nå, og at man går en ny runde med testing.

- Dette er veldig vanlig, og veldig trygt, at når man ser at disse vaksineutprøvingene fra forskjellige leverandører, at man faktisk tar pauser og tar prøver, og sjekker ting ordentlig. Det tenker jeg er mer tillitvekkende, en om vi ikke hadde hørt noe om det, sier Nakstad.

- Aksjemarkedet er hardt

DNB-forvalter Benedicte Bakke tror at det handler om mer enn bare usikkerheten rundt hele og halve doser.

- Dette handler jo om vaksinedataene som har blitt presentert. Først kommer Pfizer og viser veldig god effekt, så Moderna som viser enda bedre. Så kommer AstraZeneca sist og har testet to doser, og lander på overall 70 prosent effektivitet, som er ganske mye lavere, men så er det bedre igjen, hvis man først setter en halv, så en hel dose, sier Bakke.

Pfizer og Moderna er hovedkonkurrentene til AstraZeneca når det kommer til å bli første selskap til å få godkjent vaksinene sine i EU.

Hun sier at det er mange ubesvarte spørsmål blant annet om hvorfor effekten er som den er, hvilke resultater man får med større pasientgrupper og hvilke pasienter som oppnår full effekt.

- Nå har Pfizer og Moderna lagt lista ganske høyt, og da vil jo alt som er lavere enn det bli oppfattet som dårligere. Aksjemarkedet er hardt på den måten, sier Bakke.

Hun understreker likevel at dette fremdeles bare er foreløpige data.

- Når AstraZeneca faller, så går Pfizer og Moderna opp, sier hun.

- Ikke bekymret

Selv om det er mange ubesvarte spørsmål, så er ikke professor Rebecca Cox, som leder influensasenteret på Universitetet i Bergen, bekymret.

Hun forteller, i likhet med Nakstad, at dette er sånn man utvikler vaksiner. Hun ønsker de nye testene velkommen.

- Dette er solide selskaper som vil passe på at alle data holder høy kvalitet før de sender dem inn, så jeg er ikke bekymret. Jeg tenker tvert imot at dette er bra, sier Cox.

Hun er også enig i at dette er helt vanlig praksis.

- Det er vanlig at man bruker flere forskjellige doser i fase en og fase to, og særlig når man bruker levende virus i vaksinen, som i dette tilfellet. Da må man lære immunsystemet å kjenne igjen vaksinen, så disse resultatene har blitt sett ved andre vaksiner også, forteller Cox.

- Jeg tenker at jo mer data man har for å være sikker på at en vaksine virker og er sikker, jo bedre er det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer