Eksperter om vaksine-kritikk

Avviser vaksine-teori: - Ingen tabbe

AstraZeneca ruller ut en ny runde med vaksine-tester etter det som omtales som en «tabbe». Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener dette er «veldig vanlig» og «veldig trygt».

IKKE TABBE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke at AstraZeneca har gjort noen tabbe. Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE TABBE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke at AstraZeneca har gjort noen tabbe. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Legemiddelselskapet AstraZeneca hatt noen vanskelige uker på børsene. Aksjekursen gikk til himmels da de for alvor meldte seg på kappløpet for å bli første godkjente coronavaksine 1. november, men kursen har falt kraftig igjen de siste ukene.

Noe av årsaken til det er at det er blitt stilt spørsmål ved hvorvidt de gjorde en tabbe under den siste fasen av utviklingen av vaksinen.

AstraZeneca selv har opplyst at vaksinen er rundt 90 prosent effektiv dersom man først setter en halv dose, så følger opp med en hel dose noen uker seinere. Hvis man setter to fulle doser, så er effektiviteten bare litt over 70 prosent.

- Det var en tilfeldighet, har AstraZeneca-topp Mene Pangalos tidligere sagt til Reuters om oppdagelsen.

Andre har omtalt det som en «tabbe» eller et uhell. Uansett har AstraZeneca nå varslet at de vil gjøre nye tester, for å dobbeltsjekke resultatet.

Ingen tabbe

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at han ikke tror at dette var et uhell.

- Jeg tror ikke dette er noen tabbe, jeg tror heller det er et litt tilfeldig funn, og det er jo gjort fordi man har testet dette på litt ulike måter, sier Nakstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer