Krigen i Ukraina

Avviste Russland-exit - Støre snur

Fredag opplyste Nicolai Tangen at han ikke ville trekke Oljefondet ut av Russland. Søndag kom kontrabeskjeden fra Støre.

SKAL UT AV RUSSLAND: Norge fryser investeringene til oljefondet i Russland. Samtidig varsler regjeringen at målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet. Foto: NTB
SKAL UT AV RUSSLAND: Norge fryser investeringene til oljefondet i Russland. Samtidig varsler regjeringen at målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen fryser investeringene i Oljefondet i Russland, og starter prosessen med å trekke seg ut, varsler statsminister Jonas Gahr Støre søndag kveld.

I kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, og i lys av stadig kraftigere, internasjonale sanksjoner, har flere stilt spørsmål ved Norges økonomiske bånd til Russland.

Venstre-leder Guri Melby er blant dem som har krevd at Oljefondet må trekke alle sine investeringer ut av Russland. Nå har Vedum anerkjent kravet.

- Målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Ikke hensiktsmessig

Regjeringens grep kommer etter at oljefondssjef Nicolai Tangen avviste en Russland-exit overfor Børsen fredag.

- Vi er en langsiktig og global investor og kan sitte gjennom uro i markedet på kort og mellomlang sikt. Vi forventet ikke en full invasjon (og basert på børsfallet så gjorde ikke markedet det heller).

- Vi har således ikke vurdert det som hensiktsmessig å selge oss ut av Russland. Vurderingen vår har vært at vi verken kjøper eller selger mer enn vanlig, men sitter stille, fortsatte Tangen i en e-post til Børsen.

Oljefondets investeringer i Russland utgjør om lag en kvart prosent av fondets samlede investeringer, fortalte Nicolai Tangen til NRK torsdag.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

- Forholder oss til beslutningen

Han advarte samtidig om konsekvensene av å trekke Oljefondet ut av Russland.

- Det er klart at dette er et dilemma, men å selge seg ut av et marked er ikke svart-hvitt. Moskva-børsen har falt markant de siste dagene, og hvis vi skulle solgt våre aksjer nå, ville russiske oligarker kunne kjøpe disse aksjene på billigsalg.

På spørsmål fra Børsen om hva som har endret seg mellom Tangens uttalelser fredag og fram til søndag kveld, skriver Oljefondet:

NORSKE STYRKER: Russland har invadert Ukraina. Kan Norge måtte bli med i krigen? Video: AP/Twitter/Storyblocks. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Vi forholder oss til regjeringens beslutning. Vi fryser nå fondets beholdning i Russland, noe som innebærer at vi hverken vil kjøpe eller selge aksjer. I tillegg vil Norges Bank i samarbeid med Finansdepartementet lage en plan for å selge oss ut av det russiske markedet, skriver kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management (NBIM), bedre kjent som Oljefondet, i en epost til Børsen.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer