Ba ansatte komme på dugnad: - Sjokkert

Coop-ansatte i Trøndelag ble spurt om å komme på dugnad uten betaling. Butikksjefen tar grep, men viser til lokal dugnadsånd.

DUGNAD: Ved denne Coop-butikken ble ansatte spurt om gjøre butikken triveligere for kunder, på en søndag - uten lønn. Foto: Google Street View
DUGNAD: Ved denne Coop-butikken ble ansatte spurt om gjøre butikken triveligere for kunder, på en søndag - uten lønn. Foto: Google Street View Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skapte oppstyr da de enorme lederlønningene i dagligvarekjempen Coop ble kjent litt tidligere i år.

Alle med medlemskap i Coop eier samvirkelagene - som igjen eier Coop - og kjedens slagord er «litt ditt».

I NRKs «Debatten» kom det imidlertid fram at toppsjefen for Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei, hadde over 11,3 millioner i lønn og pensjon i 2019. På fem år tjener han over 50 millioner.

De øvrige fem toppsjefene i hvert sitt samvirkelag, har også solide millionlønninger, kom det fram. Det fikk mange av de ansatte «på gulvet» med minstelønn, til å reagere kraftig.

- Coop-ansatte opplever en bunnløs fortvilelse og forbannelse over toppledernes lønninger, sa Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor (HK), til Nettavisen tidligere i år.

Invitert på dugnad

Bare noen måneder etter at millionlønningene i Coop-ledelsen ble kjent, ble ansatte ved en Coop-butikk i Trøndelag bedt om å komme på dugnad - uten betaling.

Det oppgir flere kilder til Børsen.

Den aktuelle butikken, Coop Meråker, ba sine ansatte komme på arbeidsplassen utenom arbeidstida, for å gjøre butikken «triveligere for kundene», oppgir en kilde.

- Vi hadde en «dugnad» en søndag i mai som vi ikke fikk betalt for, sier en tidligere ansatt ved den aktuelle butikken til Børsen.

Gjøre butikken kundevennlig

Videre beskrives dugnaden som «helt frivillig.»

- Den går ut på å rydde litt både på utsida og innsida av butikken for å gjøre den mer kundevennlig - både med spyling av parkeringsplass, rydding av blomster og slike ting, legger kilden til.

Vedkommende mener imidlertid at det var «helt greit» å rydde i butikken uten betaling.

Børsen har kontaktet flere ansatte ved den aktuelle butikken, men ingen ønsker å uttale seg.

- På feil kurs

En beboer Børsen har snakket med i bygda, er bekymret.

- Jeg har alltid likt Coop og hva de står for, men når jeg nå hører at ansatte jobber gratis mens ledere i kjeden henter ut millionlønninger og pensjonsavtaler, er vi på feil kurs, sier beboeren og legger til:

- Butikkene har hatt omsetningsøkning grunnet stengte grenser, så kanskje det hadde vært mer passende med en bonus til de ansatte, som en takk for et år med ekstra krevende arbeidsdager? spør vedkommende.

- Sjokkert

Butikksjefen svarer på kritikken nederst i saken.

Hovedtillitsvalgt for Coop Midt-Norge, Ståle Simonsen, sier han blir sjokkert over opplysningene, som var nye for ham da Børsen tok kontakt.

- Det strider i så fall med praksisen i Coop, som er at alt arbeid skal lønnes, så dette må jeg ta opp med ledelsen.

Dagen skriver han dette i en e-post til Børsen:

«Etter at tillitsvalgte ble gjort oppmerksom på denne saken, er den løftet opp til ledelsen og løst internt, i henhold til interne retningslinjer.»

- Hva menes med det?

- Coop Midt-Norge er bundet av tariffavtale og etter Hovedavtalens bestemmelser skal tvister først søkes løst lokalt i bedriften. Denne saken var ukjent før dere tok kontakt og derfor ikke behandlet internt. Det er den nå og saken er avsluttet fra vår side.

- Merkelig

Også LOs Sommerpatrulje reagerer.

- Jeg synes det høres merkelig ut med en dugnad på arbeidsplassen. I alle fall hvis det er å gjøre arbeid for butikken, sier ungdomsrådsgiver i LO, Bjarne Lagesen til Børsen.

Han fortsetter:

- En ting er om ansatte velger å samles for å oppgradere et pauserom eller noe i den duren. Men når de gjør et arbeid for arbeidsgiver er loven tydelig på at alt arbeid skal lønnes.

Lagesen mener det er viktig å huske på at det er et maktforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

- Unge arbeidstakere som er på tilkalling, for eksempel, kan føle seg forpliktet til å stille opp ved en slik invitasjon - selv om ikke presset er ment fra arbeidsgivers side.

Lagesen legger til at den ansatte i slike tilfeller kan oppleve en underkommunikasjon: At man risikerer å få færre vakter ved en seinere anledning – dersom man takker nei.

- Det er noen annet å stille opp i dugnad i idrettslag, eller vakt på en festival, da går det under frivilligheten.

- Dugnadsånd

Erling Ervik, butikksjef på Coop Meråker, bekrefter at dugnaden fant sted. Han sier han ikke vil holde liknende dugnader i framtida, etter at ledelsen i Coop Midt-Norge tok kontakt med ham.

- Hva var bakgrunnen for dugnaden?

- Hvis du har bodd i Meråker hadde du skjønt mer hva dugnad er. Ikke alle her er opptatt av å få ting tilbake i form av lønn. Vi har en sterk tradisjon for å stille opp i den lokale idretten, for eksempel.

- Sommerpatruljen mener det er forskjell på frivillighet i idretten og på arbeidsplassen?

- Jeg mener det spørs hvor kjærligheten din ligger, er du ildsjel for idrettslaget ditt stiller du opp der. Hvis du er glad i arbeidsplassen din, så er du med på det.

Ervik legger til at spyling av butikken vanskelig lar seg gjøre på en vanlig arbeidsdag når det er kunder.

- Det er konkurranse i dagligvarebransjen også, og de butikkansatte også får bonuser dersom omsetninga er bra – derfor har de et godt insentiv for å gjøre den trivelig for kunder. Jo mer fornøyd kundene er og jo mer penger som renner inn, jo saftigere bonus til de ansatte.

Ervik sier også at dugnaden har fungert som en hyggelig sosial sammenkomst hvor det har blitt servert mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer