Alle hodene snudde seg mot Brussel da belgiske myndigheter siktet EUs visepresident Eva Kaili for grov korrupsjon forrige uke.
Kontorer skal ha blitt ransaket og EU-presidenten Roberta Metsola har satt i gang en intern granskning av Europaparlamentet. Korrupsjonsskandalene bunner i at Marokko og Qatar skal ha forsøkt å kjøpe seg til politisk innflytelse i EU, skriver Politico.
Politiet gikk først til pågripelse av Eva Kailis ektemann under en koordinert politiinnsats den 9. desember, mens Kaili var til stede. Ifølge Kailis advokat, Michalis Dimitrakopoulos, var det da hun fikk vite at ektemannen skal ha vært i besittelse av en koffert med penger. I kofferten skal det ha vært rundt 600 000 euro, skriver den franske avisen Le Soir.

- Et alternativ var å fortelle politiet om dette. Et annet var å overlevere pengene til eieren. Hun er ikke forpliktet til å rapportere mannen sin til politiet, i henhold til europeisk lov, sier Dimitrakopoulos ifølge Politico.

EU-parlamentets leder: - Vi er under angrep
Siste utvei
Advokaten sier Kaili så forsøkte å ringe flere personer for å overlevere «de skitne pengene» til det som skal ha vært pengenes rettmessige eiere. Til slutt ringte hun sin egen far:
«Kom igjen nå! Ta disse tingene, dra til hotellrommet ditt, og en mann vil komme å hente dem», skal Kaili ha sagt til sin far, ifølge advokaten.

Faren ble arrestert på et hotellrom i besittelse av en koffert full av penger, skriver Politico. Men i motsetning til Kaili, ble han løslatt kort tid etter arrestasjonen.
Advokaten framholder at Kaili ikke hadde kjennskap til pengene før pågripelsen, og mener hun derfor er uskyldig.

Skandalen ryster: - En skam
Flere siktede
Mens den oppsiktsvekkende historien om Kailis rolle i skandalen preger overskrifter verden over, har skandalen fortsatt å vokse i omfang. Luca Visentini er generalsekretær for International Trade Union Confederation, noe mange kjenner som «verdens LO». Nå står han for tur etter å ha blitt siktet for korrupsjon.
Den 9. desember ble seks personer pågrepet for korrupsjon. De fire som nå sitter i varetekt er mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser fra en av Gulfstatene, og er nå siktet i saken.
International Trade Union Confederation skal møtes onsdag 21. desember for å avklare Luca Visentinis fremtid, skriver FriFagbevegelse.

Uskyldig
Visentini skal den 10. oktober ha mottatt 50 000 euro fra et tidligere medlem i Europaparlamentet, Antonio Panzeri. Pengene skal han ha fått i en julekonvolutt.
Han innrømmer at han mottok penger fra det tidligere medlemmet, men sier at de skulle tilbakebetales og at beløpet var en donasjon til hans valgkampanjer og til fagforeningen.

Frykter tidenes korrupsjonsskandale
Visentini var en av de første til å bli arrestert, men ble etter kort tid løslatt fra varetekt. Han får ikke forlate landet uten tillatelse eller ta kontakt med andre mistenkte, skriver Politico.
I en pressemelding fra ITUC skriver han om sin uskyld.
«Jeg er uskyldig, og står klar til å slå ned alle anklager som hevder det motsatte. All slags form for korrupsjon er totalt uakseptabelt og jeg støtter kampen for å nedkjempe korrupsjon. »