Ukrainas regjering:

Ba Norge om å snu

Som en del av sanksjonene mot Russland har Norge innført et havneforbud, men har gitt unntak for russiske trålere. I begynnelsen av juni ba Ukrainas regjering Norge om å revurdere dette, samtidig som de advarte mot de mulige konsekvensene.

BA NORGE SNU: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, har bedt Norge om å snu om sin beslutning om å gi russiske fisketrålere unntak fra havneforbudet. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
BA NORGE SNU: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, har bedt Norge om å snu om sin beslutning om å gi russiske fisketrålere unntak fra havneforbudet. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Norge har innført et havneforbud mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina. Det medfører at russiske fartøy ikke får anløpe norske havner. Men i motsetning til EU, har Norge valgt å spesifisere at alle fiskefartøy er unntatt forbudet.

Dette unntaket omtalte Ukrainas regjering som et smutthull i sanksjonene i et brev som ble sendt til Norges regjering og Stortinget i begynnelsen av juni, og som Børsen har fått innsyn i.

«Det er veldig viktig at Norge har sluttet seg til nesten alle sanksjonene som EU har innført mot Russland, men Norge har valgt å gi unntak for havneforbudet for russiske fisketrålere. Dette tillater russiske skip å lande fisk i norske havner, gjennomføre mannskapsbytter og mye mer. Dette unntaket skaper et smutthull i de europeiske sanksjonene».

Deretter kom advarslene fra Ukraina:

«Det gir Russlands fiskeindustri en inntektskilde som vil bli bidra til å finansiere det russiske forsvaret. Det kan utnyttes til å smugle materialer fra norsk territorium. I tillegg er det stor risiko for at unntaket kan utnyttes av Russland til etterretningsformål. I en nylig oppdatert doktrine for maritime operasjoner har Russland lagt særlig vekt på bruken av fisketrålere til militære formål».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer