Ukrainas regjering:

Ba Norge om å snu

Som en del av sanksjonene mot Russland har Norge innført et havneforbud, men har gitt unntak for russiske trålere. I begynnelsen av juni ba Ukrainas regjering Norge om å revurdere dette, samtidig som de advarte mot de mulige konsekvensene.

BA NORGE SNU: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, har bedt Norge om å snu om sin beslutning om å gi russiske fisketrålere unntak fra havneforbudet. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
BA NORGE SNU: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, har bedt Norge om å snu om sin beslutning om å gi russiske fisketrålere unntak fra havneforbudet. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Norge har innført et havneforbud mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina. Det medfører at russiske fartøy ikke får anløpe norske havner. Men i motsetning til EU, har Norge valgt å spesifisere at alle fiskefartøy er unntatt forbudet.

Dette unntaket omtalte Ukrainas regjering som et smutthull i sanksjonene i et brev som ble sendt til Norges regjering og Stortinget i begynnelsen av juni, og som Børsen har fått innsyn i.

«Det er veldig viktig at Norge har sluttet seg til nesten alle sanksjonene som EU har innført mot Russland, men Norge har valgt å gi unntak for havneforbudet for russiske fisketrålere. Dette tillater russiske skip å lande fisk i norske havner, gjennomføre mannskapsbytter og mye mer. Dette unntaket skaper et smutthull i de europeiske sanksjonene».

FORSTYRRER SIGNALET: Droner har vist seg å være et viktig redskap i krigen i Ukraina. En video som sprer seg i sosiale medier skal vise en soldat som demonstrerer et effektivt våpen mot øynene i lufta. Video: Reddit, AP, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Deretter kom advarslene fra Ukraina:

«Det gir Russlands fiskeindustri en inntektskilde som vil bli bidra til å finansiere det russiske forsvaret. Det kan utnyttes til å smugle materialer fra norsk territorium. I tillegg er det stor risiko for at unntaket kan utnyttes av Russland til etterretningsformål. I en nylig oppdatert doktrine for maritime operasjoner har Russland lagt særlig vekt på bruken av fisketrålere til militære formål».

Og så kom oppfordringen:

«Regjeringen i Norge bør revurdere sin beslutning om å gi russiske fisketrålere unntak».

FISKERI- OG HAVINISTER: Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB
FISKERI- OG HAVINISTER: Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Fiskeriforvaltning

Statssekretær Vidar Ulriksen ved Nærings- og fiskeridepartementet sier til Børsen at unntaket ikke handler om økonomi, men fiskeriforvaltning.

- For Norge er det svært viktig å hegne om bærekraftig forvaltning av fiskebestandene i nord og derfor har russiske fiskebåter fått et unntak for havneforbudet, sier Ulriksen til Børsen og fortsetter:

- Ukraina er kjent med Norges posisjon, inkludert at unntaket fra havneforbudet for fiskebåter ikke handler om økonomi, men om fiskeriforvaltning.

KAMPER: Dronevideo viser ukrainsk soldats kamp mot en gruppe russiske soldater i Luhansk-regionen i startfasen av den russiske invasjonen av Ukraina. Video: 4ZLPR / Telegram Vis mer

Statssekretæren sier at Norge har innført de sterkeste sanksjonene mot et enkeltland noensinne.

- Disse tiltakene er en nødvendig reaksjon på Russlands brutale og uprovoserte angrep på Ukraina. Sanksjonene rammer den russiske krigsmaskinen hardt og de kommer til å virke enda sterkere framover, sier Ulriksen.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) fnyser av regjeringens argumentasjon.

- Det er et veldig dårlig og ganske forbausende argument. Russerne er like dyktige fiskeforvaltere som nordmennene, og dersom russerne har interesse av å forvalte sine deler av fiskeressursene i Barentshaver på en ordentlig måte, så gjør de det. Det avhenger ikke av et samarbeid med Norge, sier Hansson til Børsen.

I FLAMMER: Wagner-gruppen kalles ofte «Putins private hær». Ifølge guvernøren i Luhanskregionen, Serhij Hajdaj, har ukrainerne klart å ødelegge en av Wagner-gruppens baser i byen Kadijivka. Video: Telegram. Vis mer

Kritisk til unntaket

Hansson ber Norge om å etterkomme Ukrainas anmodning.

- Regjeringen må ta Ukrainas anmodning på alvor og etterkomme den. Det er ikke bra at Norge opprettholder et stort smutthull i sanksjonene mot Russland, og gjør det av egeninteresse, sier Hansson og fortsetter:

- Vi gjør jo dette fordi at vi ikke ønsker å ta belastningen det medfører å stoppe leveransene av fisk. Vi gjør det jo også ut fra en vurdering av de langsiktige konsekvensene for forholdet til Russland. Det er en vurdering jeg legger stor vekt på selv, men nå er situasjonen så ekstrem at solidariteten med Ukraina og det å få stoppet det kriminelle regimet til Putin er viktigere enn alt annet.

STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson (MDG). Foto: Annika Byrde / NTB
STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson (MDG). Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Setter penger foran støtte

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo i Venstre følger opp:

- Regjeringens linje ser ut til å være å holde seg to steg bak EU. Norge tar aldri initiativ, men kommer luntende bak og forsøker å sno seg unna når de kan, sier Bjørlo til Børsen og fortsetter:

- Norge gjør mindre enn andre land. Regjeringen setter penger foran støtte til Ukraina.

Før sommeren forsøkte Venstre å få hastebehandlet et forslag for Stortinget om å vrake unntaksregelen, men fikk bare støtte fra MDG og KrF. Forslaget skal behandles av utenrikskomiteen på Stortinget til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer